Bli bleiefri i sommer

Legg potta i lekekassen og bruk truse innenfor bleia. Her er tipsene som gjør bleieslutt til en lek!

BLEIESLUTT: Sommeren er en fin tid for pottetrening. colorbox
BLEIESLUTT: Sommeren er en fin tid for pottetrening. colorboxVis mer

Mens besteforeldrene våre brukte sin siste bleie i 2-årsalderen, sprader barn i dag rundt i bleie til de er både 3 og 4 år gamle. Nordiske barn er også senere ute med bleieslutt enn barn fra mange andre land.

- Tidligere var mor hjemme med barnet lenger, og det var lettere å følge opp, men i dag begynner de fleste i barnehagen i 1-årsalderen. Det var også mer arbeid med bleieskift før. I dag er bleiene gode, og bleieskift er enkelt. Dessuten er bleiene så billige, sier helsesøster og forfatter av «Den store boken om barnet», Nina Misvær.

- Samtidig har jeg inntrykk av at bleie-slutt som oftest går av seg selv, og at dette ikke er noe foreldre flest bekymrer seg over, sier hun til Foreldre & Barn.

Slutt om sommeren Har du et barn som er klar for å slutte med bleie, er det lurt å benytte sjansen nå. Om sommeren går barnet med mindre klær, og det er lett å se om buksa blir våt. Sommeren er også gjerne en avslappet periode for familien, hvor foreldrene har bedre tid.

Noen foreldre lar barna gå uten klær i 3 måneder for å få dem til å slutte med bleie.

- Om sommeren er barnet mindre i barnehagen, og foreldrene kan lettere følge opp pottetreningen. Hvis barnet viser interesse for å gå på potte, kan du gjerne ta den med på ferie og begynne å øve, råder Misvær.

Det varierer veldig fra barn til barn når det er klart for å slutte med bleie, men du kan starte pottetreningen allerede den sommeren barnet er 2 år, mener Aud Myran Hofsli, uroterapeut for barn ved St. Olavs Hospital.

- Du kan gjerne starte rundt 2 års alder, men vurder barnets modenhet. Det er ikke uvanlig å bruke ett år på å trene. Klarer ikke barnet slutte når det er 2 år, så fortsett sommeren det er 3 år, sier Hofsli.

Spedbarn kan klare seg uten bleier - her lærer du metoden.

Regelmessig avføring I sitt andre leveår begynner barnet å få mer regelmessig avføring. Det gjør pottetrening mye enklere.

- Hvis du vet at barnet alltid pleier å bæsje etter frokost, kan du godt gjøre som vane at du setter han eller henne på potta da for å se om det kommer noe. Ofte kommer det ikke noe før bleien har kommet på igjen, men det gjør ikke noe, sier Misvær.

Helsesøsteren påpeker imidlertid at det kan være vanskelig å slutte i 2-årsalderen dersom barnet får et søsken på denne tiden.

Et tegn på søskensjalusi, er at barnet begynner å tisse på seg igjen.

- En del får et nytt barn når det første er blitt rundt 2 år gammelt, og det kan føre til at bleieslutt blir utsatt. Det er vanskelig å øve på pottetrening mens man har en nyfødt baby. Da er det mye mer lettvint med bleiene, sier Misvær til Foreldre & Barn.

Introduser potta Første skritt på veien mot bleieslutt er å introdusere barnet for potta.

- Kjøp en potte, vis den fram og forklar barnet hva den brukes til. Så kan du se om barnet viser interesse, forteller Misvær.

Uroterapeut Aud Myran Hofsli råder foreldre til å oppmuntre barnet til å sitte på do, eller potte med klærne eller bleie på, og la barnet være på do sammen med eldre søsken og foreldre.

Noen foreldre velger å la barnet sitte på do med en gang, men Misvær anbefaler å gå veien via potte.

- Når de sitter på potta, er de stødige og har beina godt plantet på gulvet. Det føles mye tryggere enn å sitte og vippe på dokanten, sier Misvær.

Truse INNE i bleien «Problemet» med dagens bleier er oppsugingsevnen. De er rett og slett for behagelige å ha på seg.

- Bleiene gjør at huden mister den stimulansen den får av å bli våt og kald. Våt og kald hud sender nemlig impulser til hjernen om at barnet har tisset på seg, og disse impulsene påskynder hjernens modning og kobler det å tisse på seg med at senga blir våt, forteller Hofsli.

Et godt tips kan være å bruke truse innenfor bleien, råder uroterapeuten. Da blir huden våt og får den stimulansen som skal til for at hjernen modnes, uten at det blir for mye styr om natta.

I barnets tempo Det er viktig ikke å være for ivrig. Bleieslutt skal skje i barnets tempo. Vær på utkikk etter tegn på at barnet er klar for å slutte, for eksempel at barnet holder seg tørt et par timer i strekk, eller at det våkner med tørr bleie.

- Det kan være lurt ikke å gjøre så mye vesen av at barnet skal slutte med bleie. Er barnet uinteressert, eller blir veldig stresset? Ta i så fall på bleien igjen og vent, råder Hofsli.

Hun får støtte av Nina Misvær.

- Ikke stress, bleieslutt må ikke bli en maktkamp. Ta kontakt med helsestasjonen og spør om råd hvis du er usikker på dette med pottertrening.

Les også:
Her er lesernes beste tips for bleieslutt
Slik får du barnet til å slutte med smokk
Få selvstendige barn
Derfor ler vi av bæsj og promp

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.