Bli colafri på sju dager

Slik trapper du ned.

VANSKELIG Å SLUTTE: Det kan være vanskelig å slutte med colaen, hvis du først er blitt avhengig. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
VANSKELIG Å SLUTTE: Det kan være vanskelig å slutte med colaen, hvis du først er blitt avhengig. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange sliter med et avhengighetsforhold til brus. «Colaholiker» et er kjent begrep, og flere kjendiser har stått fram med sitt høye forbruk av Coca-Cola.

Sandvolleyballspiller Jan Kvalheim drikker fire liter om dagen, Tv 2s sportsanker Davy Wathne har et dobbelt så stort forbruk som Kvalheim, og fotballkommentator Jahn Ivar «Mini» Jakobsen og håndballspiller Camilla Herrem er også nevnt i mediene som colaholikere.

- Kan ikke bli avhengig Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Drikker AS, Stein Rømmerud, sier til DinKost.no at koffeinmengden i Coca-Cola er så liten at du ikke kan bli fysisk avhengig.

- Jeg har hørt begrepet «cocakoliker», men jeg kan berolige med at det ikke er noen ingredienser i Coca-Cola som skaper fysisk avhengighet. Det finnes ingen kliniske studier som konkluderer med det, sier Rømmerud.

- Koffeinmengden i Coca-Cola er svært liten, omlag en firedel av vanlig traktekaffe, og lavere enn ulike energidrikker. Med andre ord ikke nok til å skape fysisk avhengighet, sier han.

For noen år ble det lansert en koffeinfri Cola, Coca-Cola Light Caffein Free, men den solgte ikke tilstrekkelig i Norge til å holde seg på markedet, opplyser Rømmerud.

Koffein er koffein - Det er ikke forskjell på koffein i cola og for eksempel kaffe, sier avdelingsleder ved avdeling for mattrygghet og ernæring på Nasjonalt folkehelseinstitutt, Helle Margrete Meltzer.

- Det er et spørsmål om dose. Ringnes tar utgangspunkt i at konsentrasjonen er en del lavere enn i kaffe, men tar ikke høyde for høyt inntak, som vil gi adskilling høyere koffeininntak enn for eksempel en kopp kaffe.

- Det er viktig å presisere at alle næringsmidler bør forbrukes med sunn fornuft og moderasjon. Et forbruk på flere liter sukkerholdig brus daglig kan for de fleste ikke kalles moderat, svarer Rømmerud.

Derfor blir du avhengig - Det er det høye sukkerinnholdet og koffeininnholdet som gir kroppen et avhengighetsforhold til colaen, sier ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen ved Kvinnetrening.no.

Slik slutter du - trinn for trinn

 • Dersom du inntar 3 liter hver dag, reduserer du først til 2 liter per dag.
 • Lag en plan der du setter grenser for hvor mye cola som kan inntas per "cola-måltid". For eksempel 1/2 liter totalt 4 ganger gjennom dagen.
 • Dag 1-2: 1/2 liter per colamåltid totalt 4 ganger daglig. Dagsinntak = 2 liter (100 sukkerbiter).
 • Dag 3-4: 3 dl per colamåltid totalt 4 ganger daglig, eller 1/2 liter 3 ganger daglig. Dagsinntak = 1,5 liter (75 sukkerbiter).
 • Dag 5: 2,5 dl per colamåltid totalt 4 ganger daglig, eller 3,3 dl 3 ganger daglig. Dagsinntak = 1 liter (50 sukkerbiter).
 • Dag 6: 1 dl per colamåltid totalt 5 ganger daglig, eller 2,5 dl totalt 2 ganger daglig. Dagsinntak = 1/2 liter (25 sukkerbiter).
 • Dag 7: Null-inntak!

Kilde: Kvinnetrening.no

- Og du vil oppleve ubehagelige abstinenser når du trapper ned på inntaket.

Blant dem nevner hun:
• Kvalme • Hodepine/tungt hode/treg tankegang • Humørsvingninger • Svettetokter • Skjelvinger, følelse av muskelsvakhet • Er du sukkeravhengig, vil du også oppleve abstinenser når du stopper sukkerinntaket.

Dette får du i deg En liter cola inneholder 100 gram sukker, noe som tilsvarer 50 sukkerbiter og 130 mg koffein per liter cola. Til sammenligning er det 500-600 mg koffein per liter kaffe.

- Inntak av sukker gir en rask oppsving i blodsukkeret, noe som umiddelbart gir en følelse av mye energi, sier Mathisen.

Men med påfølgende blodsukkerfall vil energinivået falle, og behovet for mer sukker kommer tilbake.

Blodsukkerfallet trigger også hodepine og migrene, døsighet og konsentrasjonsvansker.

- All koffeinholdig drikke skaper en avhengighet og vil gi abstinenser ved nedtrapping. Abstinensene tilsvarer de symptomene som er beskrevet i listen ovenfor, men vil avta etter 1-2 uker med avvenning.

Mathisen sier at styrken og varigheten på abstinensene vil være avhengig av hvor stort det daglige inntaket normalt har vært, og av hvor raskt man prøver å gjennomføre nedtrappingen.

Koffeinets egenskaper Ekstra sukker i kosten har ingen beviselige positive helseeffekter.

Men koffein i små doser har flere positive egenskaper, blant annet kan det gjøre deg mindre støl etter trening og redusere riskoen for Alzheimer og diabetes.

AVHENGIGE BARN: Også barn blir avhengige av brus. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
AVHENGIGE BARN: Også barn blir avhengige av brus. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

- Koffein kan øke konsentrasjonen din inntil en viss grense, men ha motsatt effekt hvis du går over det individuelle toleransenivået, opplyser Meltzer.

Det finnes koffein i flere brustyper i Norge, i tillegg til i energidrikker og colabrus. Også barn kan utvikle koffeinavhengighet.

Meltzer sier du ikke vil merke noen negative effekter av avhengigheten hvis du får din faste daglige dose.

Abstinens - De klareste symptomene får du av abstinens når du slutter å drikke koffein, eller hvis du drikker for sent på dagen slik at det går utover nattesøvnen, sier hun.

Men om du overtreder ditt individuelle toleransenivå, opplever du diffuse, men merkbare, symptomer, og kan få et såkalt koffeinsjokk.

Her kan du se hvor mye koffein du tåler.

Norge ligger høyt på verdenstoppen i brusdrikking. Forbruket vårt økte fra 41 liter i året per person i 1970, til 127 liter i 2001.

Siden har vi hatt en liten reduksjon i inntaket av sukkerholdig brus, fra 93 liter i året per person i1997, til rundt 71 liter i 2008.

Slik trapper du ned Også når du begynner å trappe ned, må du forberede deg på litt ubehag.

Fakta om koffein

Koffein har effekt på mange funksjoner i kroppen:
 • • Sentralnervesystemet (stimulering, søvnløshet)
 • • Hjertet (pulsøkning)
 • • Nyrefunksjon (økt urinproduksjon)
 • • Blodsirkulasjonen
 • • Mage- og tarm
 • • Lungefunksjonen
Kilde: Folkehelseinstituttet

- Vær forberedt på en litt tøffere periode. For de fleste varer den i en til to uker, sier Mathisen.

Hun sier at du vil trenge like mye væske som det brusen har gitt deg tidligere, og at du bør erstatte colaen med vann.

- Annen brus, juice, saft, iste og andre smaksatte drikker har mye sukker i seg, og ikke vil være bedre alternativer, advarer hun.

Spis regelmessig slik at blodsukkeret stabiliseres og behovet for sukkerpåfyll minimaliseres. Baser måltidene på fiberrikt, grovt brød eller knekkebrød, fullkornpasta/-ris, mye proteiner og litt sunt, umettet fett.

- For å lette avvenningen - og for deg som ikke ønsker å bli helt koffeinfri - er det er tips å tillate seg koffeinntak fra andre kilder, for eksempel kaffe eller te med inntil fem kopper per dag, sier Mathisen.

- Jeg synes fem kopper per dag er mye. Det kan holde med to, sier Meltzer.

Les også:
Test av lettbrus
Sjekk om du er sukkeravhengig
Dette må du vite om kunstig søtstoff
Juice er verre enn cola for tennene dine
Her er den hemmelige coca cola-oppskriften

Koffeinsjokk

Tidlige symptomer på akutt forgiftning kan observeres allerede ved 500 - 600 mg/koffein per dag, tilsvarende 5 - 6 kopper kaffe, og karakteriseres ved:

 • hodepine
 • kvalme
 • magekramper
 • rastløshet
 • rask puls
 • ujevn hjerterytme

Jevnlig inntak av koffein gir en fysisk toleranseutvikling, og ved brå slutt på et høyt inntak kan man utvikle abstinens-symptomer i form av blant annet hodepine.

Dødelig dose koffein er ca. 8-10 gram/dag, tilsvarende ca 60 - 100 kopper kaffe.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Koffeininnhold i ulike drikker

Enhet

Mg/enhet

Mg/L

Espresso

0,35

40

1200

Koke- og filterkaffe

1,5

80-90

500 - 600

Pulverkaffe

1,5

60

400

Red Bull, energi-drikker i andre land

2,5

80

320

Te

2,0

50

260

Coca Cola

2,5

33

130

Energidrikker i Norge

2,5

30 - 40

120 - 160

Tabell: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer