UTFORSK HVERANDRE: Vet du hva som tenner partneren din? Ta testen på nederst i artikkelen. Foto: Colourbox
UTFORSK HVERANDRE: Vet du hva som tenner partneren din? Ta testen på nederst i artikkelen. Foto: ColourboxVis mer

Bli en mester i senga

Enkle knep kan gjøre deg bedre i senga og øke din seksuelle nytelse.

(Dagbladet God torsdag): God kommunikasjon er nøkkelen til et godt sexliv.

- Å ikke fortelle hva en ønsker, blir som å sende noen ut i skogen for å finne ei hytte uten å gi dem et kart, sier Thomas Johannessen Winther, sexolog og samlivsterapeut ved Curasenteret.

I RFSU sin undersøkelse «Sex og kondom og sånn» fra 2011, svarer 70 prosent at god kommunikasjon er viktig for et godt sexliv. Én av fem er misfornøyd med sexlivet, hovedsaklig fordi vi har sex for sjelden.

Psykolog og samlivsterapeut Eva Tryti mener det er viktig å prioritere og rydde tid til å ha sex.

- Vi har ofte en rar idé om at alt skal være likt. Når vi er nyforelsket, har vi masse overskudd og velvilje, og det skjuler at vi er forskjellige. Jo mer én maser, jo mindre lyst får den andre, sier Tryti, som nylig ga ut boka «Beste råd til par».

Et overraskende stort antall er, i følge den kjente, amerikanske psykologiprofessoren John Gottman, ikke klar over hva partneren trenger. Ganske enkelt fordi de ikke har spurt. Gottman har forsket mye på forhold og hva som styrker det. The Gottman Institute har utarbeidet testen lenger ned på siden, hvor du kan sjekke hvor godt du kjenner partneren din seksuelt.

Selvtillit viktig
Hvordan du tenker om deg selv, påvirker også sexlivet. De med god selvtillit, er mer seksuelt tilfredse.

- Hvor mye vi greier å slappe av påvirker de seksuelle prestasjonene og nytelsen, særlig for kvinner. Dårlig kroppslig selvtillit kan ødelegge mye, sier Tryti.

Vær aktiv
Magasinene Women´s health og Men´s health utførte en online-undersøkelse blant sine
sørarfrikanske lesere
tidligere i sommer. 1457 personer deltok. Her kommer det fram at de tre vanligste feilene kvinner gjør i senga, er dårlig kommunikasjon, bare å ligge der og dårlige tekniske ferdigheter.

- Mye av dette er overførbart til Norge. Det med kommunikasjon tror jeg gjelder overalt. Du må snakke med partneren om hva du liker. Det er så mange idealer i forhold til kropp, men hvis du ligger der og tenker mer på hvordan du ser ut framfor å være i situasjonen, blir det dårlig sex.
I forhold til ferdigheter, har mye bedret seg i Europa, her er det nok kulturelle forskjeller, sier Winther.

- Fortsatt kan mange kvinner være litt for passive og bidra litt for lite, det er jeg enig i. Kvinner som tror at de må være så kjempeflinke, blir ofte passive, sier Tryti.

Bente Træen, seksualvaneforsker og professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, tror derimot det er kulturelle forskjeller mellom Sør-Afrika og Norge på dette punktet.

- Her hjemme har det de siste 20 til 30 åra hvilt et uformelt krav på kvinners seksualitet om å væe aktive og initiativrike, sier Træen.

Husk forspill
Undersøkelsen viser at de tre vanligste feilene menn gjør i senga, er å bruke for kort tid på forspillet, prøve for hardt å tilfredsstille partneren og dårlige tekniske ferdigheter.

- Kvinnene krever mer av partneren sin enn de gjorde før. Jeg tviler på at en kommer utenom et langt forspill nå, sier Træen.

- Forspill er uhyre viktig. Men forspill kan være så mangt, fra valg av middag til valg av undertøy. En skal ikke være for kjapt ute med penetrering. Kvinner som presser seg til å gjennomføre samleie for å tilfredsstille partneren, kan få muskelplager i underlivet, som kan føre til komplikasjoner, sier Winther.