SHOPPINGBY: København har garantert noe for de fleste. De siste åra har det blomstret opp stadig flere nye, unike og spennende butikker i danskenes hovedstad. Foto: SEAN PAVONE PHOTO / NTB SCANPIX
SHOPPINGBY: København har garantert noe for de fleste. De siste åra har det blomstret opp stadig flere nye, unike og spennende butikker i danskenes hovedstad. Foto: SEAN PAVONE PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Bli kjent med en ny bydel i storbyfavoritten København: Stor guide for deg vil ut å handle

De siste åra har det dukket opp stadig flere nye butikker.

• Flere reisesaker på  db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Hold nå opp, denne liker jeg! sier Karin Mattsson (34) med et smil og ser seg selv i speilet.

Hun er for anledningen stylet opp i en skinnende, blålilla silkeskjorte, trange skinnbukser og et stort smykke.

Ikke det hun selv ville tatt ned av hengeren. Men så er jo det hele poenget med dagen. Karin har nemlig fått hjelp av en profesjonell shopper for å finne riktig stil til noen viktige kundepresentasjoner hun skal gjøre.

I dag har hun satt av to timer sammen med stylist, makeupartist og personlig shopper Sanni Lundberg til å finne nytt antrekk, til et budsjett på rundt 5000 kroner.

Riktig område Først går Lundberg gjennom hvem kunden er, hva hun vil og hva hun kanskje ikke vil.

Bli kjent med en ny bydel i storbyfavoritten København:  Stor guide for deg vil ut å handle

- Ut ifra hva kunden forteller meg, planlegger vi hva hun skal ha. Personligheten skal jo passe til stilen. Du er jo den du er, min jobb er bare å understreke hvem du er, sier Lundberg.

Noe av jobben er også å finne de tingene vi selv aldri ville plukket av hengeren. Som den blå, glitrende silkeskjorta Karin nå beundrer i speilet.

Noe av utfordringen - både for lokale og turister - er også å vite hvor man finner varer som passer for akkurat deg. Dyrt eller billig, hipt eller klassisk. Alt finnes, man må bare vite hvor.

- Om man som turist går i feil område i København, så kaster man jo kanskje bort tiden ved å se i butikker som egentlig er altfor dyre eller feil stil, mener Sanni Lundberg.

Dansk design Og København har garantert noe for de fleste. De siste åra har det blomstret opp stadig flere nye, unike og spennende butikker i danskenes hovedstad.

Lundberg har gjort det enkelt i dag, og valgt én stor flaggskiputikk med godt utvalg, framfor å vandre fra sted til sted.

FINN DIN STIL: Karin Mattsson får profesjonell hjelp av stylist Sanni Lundberg for å finne noe passende i Københavns vrimmel av butikker og tilbud. Foto: TORILD MOLAND
FINN DIN STIL: Karin Mattsson får profesjonell hjelp av stylist Sanni Lundberg for å finne noe passende i Københavns vrimmel av butikker og tilbud. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Day Birger et Mikkelsen er en av Danmarks klassiske brands, med rene snitt og høy kvalitet.

For den som liker klassiske snitt med en vri, er det nok å velge i: Samsoe & Samsoe, By Malene Birger, Julie Sandlau, Bitte Kai Rand, Ilse Jacobsen, Stine Goya. København er full av lekkert, dansk design.

Nye favoritter - De er dyktige i Danmark til å lage kvalitet. Så jeg mener det er bedre å kjøpe få, spesielle ting som holder i 4-5 år, enn å småhandle mange ting du bruker kort. Så kan du jo heller kombinere de dyre klassikerne med noen billige jeans, mener Lundberg.

Karin Mattsson følger Sanni Lundbergs råd, og på under en time har de prøvd fem antrekk og kommet fram til noen favoritter: Den blålilla blusen, de trange skinnbuksene og en klassisk, grå tunika.

- Jeg hadde aldri valgt den blålilla skjorta, aldri. Og de buksene var jo bare knall. Nå gleder jeg meg til å stå i mine stilige cowboystøvler, skinnbukse og silkebluse og ikke være den lille grå musen. Nå har jeg selvtillit, og det er så viktig når man skal selge noe. Dette blir show, sier Mattsson fornøyd.

SHOPPINGGUIDE
Indre by med Strøget og Nyhavn Området rundt hovedgaten Strøket er Københavns kjerne, men de små sidegatene er mye mer spennende.

Spesielt området rundt Gammel Mønt, Silkegade, Kronprinsensgade og Store Regnegade rett nord for Strøget er bra.

Let også i Læderstræde, Studiestræde, Larsbjørnstræde, Krystalgade og Gråbrødre Torv. Store og Lille Strandstræde bortenfor Kongens Nytorv er også fine shoppinggater med kafeer og barer.

SHOPPING:
• Stine Goya
Gothersgade 58
Eventyrlige prints og florlette klær i varme, delikate farger - med en helt særegen vri.
Les mer: www.stinegoya.com

• Circo Della Moda
Amaliegade 14A
Eksklusiv nettbutikk som omsider også har åpnet «ordentlig» butikk. Her finner du klær og tilbehør fra kjente designere verden rundt.
Les mer: www.circodellamoda.com

• Wood Wood
Grønnegade 1
Wood Wood har vært en av de hotteste butikkene i Danmark en stund nå, og selger klassisk snitt med en ny vri i litt streetwear-stil.
Les mer: www.woodwood.dk

• Whyred
Pilestræde 35
Det er ikke dansk alt som glimrer. For denne svenske butikken er en favoritt både blant københavnere og tilreisende. Stilrene, edgy klær med det lille ekstra.
Les mer: www.whyred.com

• Ganni
Store Regnegade 12
Om du liker enkle, spesielle, sexy og litt lekne klær, er dette butikken å stikke innom. Danske Ganni er en favoritt blant norske kjendiskvinner.
Les mer: www.ganni.com

• Hay House
Østergade 61 og Pilestræde 29-31 
På Strøget og rett ved Strøget har gründer Rolf Hay skapt en designhimmel med møbler, tepper, kunst, leker og pyntegjenstander fra danske designere og kunstnere.
Les mer: www.hay.dk

• Holly Golightly
Store Regnegade 2A, Indre by
Liten, eksklusiv butikk med klær og accessorier som ingen andre har, garantert. For deg som er ute etter noe spesielt.

TING Å GJØRE:
• Ny Carlsberg Glyptotek, er en lett og lærerik vandring fra de første bosettinger i Europa, via romertiden helt frem til impresjonismen.
Les mer: www.glyptoteket.dk

• Dansk designsenter vis-à-vis Tivoli, har moderne vandreutstillinger.
Les mer: www.ddc.dk

• Er du mest interessert i dansk designhistorie bruk heller et par timer på Kunstindustrimuseet.
Les mer: http://designmuseum.dk

• Tivoli er og blir en favoritt, for tilreisende og lokale i alle aldre. Her er nemlig også en rekke konserter og eventer, for eksempel er det fredagsrock hver fredag klokka 22.00.

Vesterbro Den tidligere arbeiderbydelen Vesterbro har gjennomgått en total forvandling de siste årene og er nå Københavns hippeste bydel.

Istedgate er bydelens beste shoppingdistrikt. Gå også innom Halmtorvet, en plass pakket med koselige kafeer, side om side med velduftende butikker som tjener lokalbefolkningen fra Pakistan, Tyrkia og Midtøsten.

SENTRALT: Den beste shoppingen finner du i sidegatene nord for Strøget. Foto: TORILD MOLAND
SENTRALT: Den beste shoppingen finner du i sidegatene nord for Strøget. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Den lille veistumpen Værnedamsvej er Københavns vakreste gate, og gå ikke glipp av det trendy området Kødbyen, Københavns eget meatpackingdistrikt.

SHOPPING:
• Vintage Kids
Enghave plads 17
Københavns første, og så vidt vi vet eneste, vintagebutikk for barn med både nyere secondhandklær og vintageklær helt tilbake til 1940-tallet. 
Les mer: www.vintagekidscph.blogspot.no

• Designer Zoo
Vesterbrogade 137
Designbutikk og galleri i to etasjer med skiftende utstillinger og åtte arbeidende verksteder hvor du kan titte inn og se kunstnerne i fri utfoldelse.
Les mer: www.dzoo.dk

• Donn Ya Doll
Istedgade 55
En fest for originaler. De to innehaverne bruker all sin kreative energi på å finne unike ting og spesielle plagg.
Les mer: www.donnyadoll.wordpress.com

• Emmalu
Istedgade 101 
En liten butikk i det gamle horestrøket som selger merker av danske designere du ikke finner så mange andre steder, blant annet Camilla Stærk, Stine Goya og Louise Amstrup.
Les mer: www.emmalu.dk

• Girlie Hurly
Istedgade 99
Den lille interiørbutikken Girlie Hurly har eksistert i hjertet av Vesterbro siden 1998, og frister med 40 kvadratmeter fullpakket med farger og former.
Les mer: www.girliehurly.dk

TING Å GJØRE:
• Copenhagen City Museum, bymuseet, gir på en kort og leken måte innblikk i Københavns byhistorie.
Les mer: www.kbhbymuseum.dk

• Kødbyen er Københavns meatpackingdistrict og en av byens livligste områder på kveldstid. Masse bra barer og restauranter.
Les mer: www.kødbyen.dk

• I november åpner et italiensk matmekka i Sydhavn -på Teglholmen, vest for Fisketorvet. Her blir det kafé, delikatessekjøkken og et eget smaksområde.

Østerbro Sammen med Fredriksberg i vest, har Østerbro lenge blitt regnet som en litt posh del av byen. Med brosteinsbelagte gater kantet med trær, og et godt utvalg av shopping og kafeer, er dette en perfekt utflukt fra downtown.

Østerbrogade er en av de beste shoppinggatene, der velkledde mødre spankulerer med barnevogner, drikker latte og frekventerer speltbakerier.

SHOPPING:
• Voigt
Østerbrogade 110
Et lite lokale stappfull av skatter fra danske og internasjonale kvalitetsmerker. Butikken har både moderne, stilrene plagg, og masse «musthaves». 
Les mer: www.butik-voigt.dk

TYPISK DANSK: By Malene Birger er en av dansk designs klassikere, med stilrene klær i unike snitt. Foto: TORILD MOLAND
TYPISK DANSK: By Malene Birger er en av dansk designs klassikere, med stilrene klær i unike snitt. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

• Normann Copenhagen
Østerbrogade 70
En av byens største interiørbutikker på hele 1700 kvadratmeter i det gamle Triangel teater med møbler, designervarer og interiør. Både danske og internasjonale designere.
Les mer: www.normann-copenhagen.com

• Moshi Moshi og Moshi Moshi Mind
Dag Hammarskjölds Allé 34 og 40
To lekre søsterbutikker som utfyller hverandre med mange bra merker, som Filippa K, Isabel Marant, Acne og Månestråle.
Les mer: www.moshimoshi.dk og www.moshimoshimind.dk

• OZ Women og Men
Østerbrogade 116 + 118
En butikk for kvinner og en for menn. Begge med minimalistisk mote i minimalistiske omgivelser. Her er det sort og hvitt som gjelder.
Les mer: www.o-z.dk

TING Å GJØRE:
• Se Den lille havfruen, selvfølgelig. Statuen ble satt opp i havneområdet Langelinie i 1913 til ære for H.C. Andersens eventyr om den lille havfruen, og er blitt et semioffisielt symbol for København.

• Zoologisk Museum åpner ny permanent utstilling i høst, hvor de viser fram skjulte skatter, blant annet kjempedinosauren Misty.
Les mer: www.zoologi.snm.ku.dk

Nørrebro Dette er Københavns mest multikulturelle bydel, med en stor andel innbyggere fra blant annet Midtøsten. Området rundt Nørrebrogade kalles noen ganger for «Lille Arabia».

En av de hyggeligste stedene er Elmegade, en trang gate har mange små og interessante fashionbutikker, og mange takeawayrestauranter hvor du kan få en rask bit sushi, organisk brød, bagels eller sandwicher.

BYMUSEET: Bruk en time på å bli kjent med Københavns historie, både interessant og lærerikt. Foto: TORILD MOLAND
BYMUSEET: Bruk en time på å bli kjent med Københavns historie, både interessant og lærerikt. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

SHOPPING:
• Fünf
Elmegade 2
Fem unge designere, som i dag er blitt til tre, står bak dette kollektivet i Elmegade. Hovedsakelig fashion og accessories for kvinner.
Les mer: www.funf.dk

• Juice
Elmegade 17
Enda er tidlig butikk i denne fashiongaten, med det absolutt hotteste på hyllene. Selger kvinneklær og tilbehør fra designere som FCUK, Mads Nørgaard og Gentleman's Affair.

• Hooha
Elmegade 14
Hot butikk som selger t-skjorter med grafisk trykk og hatter med stil. Kundene er først og fremst de unge, hippe Nørrebroerne som vet hvordan man svinger et skateboard.
Les mer: www.hooha.dk

TING Å GJØRE:
• Assistens kirkegård er det endelige hvilestedet til kjente dansker som Søren Kierkegaard og H. C. Andersen. Også et populært parkområde. Kapelvej 4.

• Verdens Kultur Center er et passende stopp i Københavns mest multikulturelle bydel. Huser festivaler, utstillinger, konserter og filmaftener.
Les mer: http://vkc.kk.dk

ANTIKK STEMNING: Det tidligere dårlige strøket Vesterbro er i dag en av byens hippeste bydeler med masse koselige butikker.  Foto: TORILD MOLAND
ANTIKK STEMNING: Det tidligere dårlige strøket Vesterbro er i dag en av byens hippeste bydeler med masse koselige butikker. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

• Jægersborggade. Sving innom Michelinrestauranten Relæ eller billigvarianten Manfreds & Vin rett over gaten, grøtbutikken Grød eller en av de andre trendy barene og kafeene i denne koselige gaten.
Les mer: www.jaegersborggade.com

Christianshavn Christianshavn er en kunstig øy ikke langt fra sentrum. Opprinnelig ble den laget på 1600-tallet av kong Christian IV som en forlengelse av bymuren. Det tidligere arbeiderstrøket fikk på 1970-tallet et bohemsk rykte.

I dag er det blitt fasjonabelt trendy, og her lever forretningsfolk, hippier, kunstnere og barnefamilier side om side. Dominert av kanaler er Christianshavn kanskje Københavns mest sjarmerende område.

SHOPPING:
• Munk
Torvegade 25
I denne konseptbutikken kan du handle alt fra lamper til møbler og interiør. Varene kommer fra hele verden, men passer inn i den rene, skandinaviske stilen.
Les mer: www.munkshop.dk

• Pang
Dronningensgade 46   
Munter fargeklatt med koseklær fra Odd Molly, sprakende regnfrakker fra Danefæ, strikkeklær fra Mads Nørgaard og kjøkkenting og annet av Fairtrade-merket Rise. Og enda mye mer.
Les mer: www.pangchristianshavn.dk

• Porte à Gauche
Torvegade 20
Denne trendy butikken tilbyr skandinaviske designklær fra merker som By Malene Birger og Tiger of Sweden.
Les mer: www.porteagauche.dk

FARGERIKT: Nørrebro er full av små og trivelige veistumper, som gågaten Blågårdsgade på bildet og Jægersborggade. Foto: TORILD MOLAND
FARGERIKT: Nørrebro er full av små og trivelige veistumper, som gågaten Blågårdsgade på bildet og Jægersborggade. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

TING Å GJØRE:
• Spise mat på verdens (nesten) beste restaurant Noma.
Les mer: www.noma.dk

• Besøke fristaden Christiania, en by i byen.
Les mer: www.christiania.org

• Overgaden, et av Københavns ledende utstillingslokaler for samtidskunst.
Les mer: www.overgaden.org

BOHEMSK: Mye skjer ute i Nørrebro, hvor det stadig vekk er konserter og loppemarkeder ute i det fri. Foto: VISIT DENMARK
BOHEMSK: Mye skjer ute i Nørrebro, hvor det stadig vekk er konserter og loppemarkeder ute i det fri. Foto: VISIT DENMARK Vis mer
DUKKEHUS: Donn Ya Doll er en av de eldste butikkene på Vesterbro, og en fest for originaler. Typisk for bydelen. Foto: TORILD MOLAND
DUKKEHUS: Donn Ya Doll er en av de eldste butikkene på Vesterbro, og en fest for originaler. Typisk for bydelen. Foto: TORILD MOLAND Vis mer