TRAPPEKNIRK: En trapp som knirker kan være ordentlig irriterende - og det er ganske så unødvendig. For du kan ta saken i egne hender.  Foto: Espen Grønli
TRAPPEKNIRK: En trapp som knirker kan være ordentlig irriterende - og det er ganske så unødvendig. For du kan ta saken i egne hender. Foto: Espen GrønliVis mer

Bli kvitt knirk i trappa

Noen ganger er litt olje nok.

Knirk, knirk, knirk.

Velkjent lyd? Idet du spinner ned trappa høres det nærmest ut som om trappa har tenkt å bli med deg ned.

Ekstra irriterende kan det være om du har lagt mye penger i en helt ny trappeløsning, og så knirker det jammen meg for det. For det skjer også.

Trappeknirk er gjerne en typisk irriterende feil i huset som vi ikke gjør noe med.

Den gode nyheten er at du faktisk kan løse problemet, uavhengig av om trappa er ny eller gammel, åpen eller lukket.

La trappeknirk rett og slett bli et tilbakelagt og avsluttet kapittel. Her har vi tatt utgangspunkt i at du har en tretrapp.

Kartlegg problemet Prosjektleder Bent Tegneby i Protrapp kjenner godt til problemet. Har du en trapp som knirker, anbefaler han deg å kartlegge knirkeproblemet så godt det lar seg gjøre.

Det kan være nødvendig å få kompetent hjelp for å løse problemet og for å finne gode løsninger, men mye kan du faktisk også gjøre selv.

Et av de første budene er å tenke på om det er fukt i rommet.

Har du vaskerom i umiddelbar nærhet, så sørg for å lukke døra til det for å unngå fukt. Har du varmepumpe, så tenk på hvordan denne er plassert i forhold til trappa.

Treverk er i bevegelse, og utvides og krymper i takt med temperaturene.

Det er nettopp bevegelser som forårsaker knirk i trapper.

Test med olje Du kan, før du gjør så mye annet, forsøke deg med litt olje i sprekkene i trappa. Du bør bruke en olje som er tyntflytende, og det kan være hvilken som helst smøreolje, som for eksempel låsolje. Bruk et tynt lag.

- Stå deretter i trinnet og la det bevege seg, råder Bent Tegneby.

Skru til - Finn ut hvor problemet er, hvor kommer knirkene fra? Gå i hvert trinn og kjenn med vekten hvor ulyden er. Er det inn mot veggen, eller er det i trinnet? spør Tegneby.

MALTE TRAPPER: Det er lite som slår gamle, malte trapper når det kommer til estetikk. Men ofte knirker de mye. Mye maling opp gjennom tidene er gjerne noe av årsaken. Malingen går ofte inn i sprekker.  Foto: Eva Kylland
MALTE TRAPPER: Det er lite som slår gamle, malte trapper når det kommer til estetikk. Men ofte knirker de mye. Mye maling opp gjennom tidene er gjerne noe av årsaken. Malingen går ofte inn i sprekker. Foto: Eva Kylland Vis mer

Har du en noe eldre tretrapp, kan du forsøke å sette inn noen ekstra skruer der du hører at det knirker. Ofte er gamle trapper spikret, så skruer vil sørge for at materialet beveger seg mindre.

Ved å etterskru får du strammet til.

Knirket kan komme fra vangen som er mot veggen, eller fra trinnet.

Vangen er som regel festet fra siden og inn i trinnet. Kommer knirkene fra vangen mot veggen, så kan du forbore et hull slik at hodet på skruen havner inni vangen - det vil si forsvinner inn i treverket. Da får du det peneste resultatet.

Du trenger ikke fjerne de eksisterende skruene og spikrene som allerede er i trappa.

Når skruene er satt i, kan du kjøpe propper, behandlede eller ubehandlede, for å dekke hullene. Det viktige er å lokalisere knirken slik at man kan få «dratt til» med skruer så du får mindre bevegelse. Dra til overalt mot vegg der det er mulig å feste skruer, og fest gjerne to skruer vertikalt ovenfor hverandre til hver bjelke.

Har du en lukket trapp, så gjelder det samme prinsippet, men her setter du inn noen ekstra skruer i opptrinnet (planken mellom trinnene) for å få mindre bevegelse.

Ikke mal i sprekker En av grunnene til at gamle trapper knirker som bare det, er at de er malt. Og gjerne mange ganger. Da går ofte malingen inn i sprekker, og dette skaper et gnisseproblem.

Dette er spesielt et problem for trapper som er lukket.

Når du skal behandle en trapp, bør du ikke male igjen sprekker ved opptrinn eller mot vange mot trinn. Tape heller en linje med en spalte på 2-3 mm slik at malingen ikke går ned i sprekker.

Bruk heller syntetisk silikon for å få det pent. Du finner silikon som du kan male over.

Trapper i furu Det er et faktum at furutrappene gjerne er blant knirkingsverstingene. Hvorfor? Fordi furu er et mykt og bevegelig materiale. Vil du sikre deg en knirkefri trapp, anbefaler Tegneby følgende kombinasjon:

- En kombinasjon av stål, tre og glass gir solide trapper som ikke knirker like mye.

Leif Augustin i Alanor har en relativt enkel løsning på knirkeproblem i trapper. Løsningen er produktet Carnaubavoks fra Liberon - et produkt de sier er en forbedret versjon av det gamle kjerringrådet om å bruke fløte i sprekker der det knirker. Målet er å begrense friksjon og bevegelse. Det kan sammenlignes med å smøre gamle dørhengsler som skriker.

Voksen/smøremiddelet trenger inn i sprekker, og gir en smørende effekt. Voksen må tynnes ut med voksfjerner/møbelrens. Hell det ned i sprekkene mellom gulvbord eller i overgangen mellom trappetrinn og vange.

SMØREMIDDEL: Prøv deg fram med voks og olje i sprekker. Kanskje du løser knirkeproblemet med det.  Foto: Produsenten
SMØREMIDDEL: Prøv deg fram med voks og olje i sprekker. Kanskje du løser knirkeproblemet med det. Foto: Produsenten Vis mer

Møbelrensen og voksfjerneren fordamper og legger igjen voksen som en smørende faktor.

- Det setter ikke merker eller skjolder, og det skal vare i mange år, sier forhandleren.

- Har du knirk i undergulv, må du nok gå litt mer drastisk til verks. Men som regel er det i overgulvet. Noen snekkere velger å legge inn produktet idet de monterer trappa også, sier Leif Augustin.

Les også: Peis uten pipe
Se, her er årets baderomstrender!
Bloggene med de beste ideene
Hvem velger barnets navn?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PASS PÅ FUKT: For en nydelig trappeoppgang! Om denne trappa knirker, vites imidlertid ikke. Løsningen med vaskemaskin under trappa er smart, men kan gi fukt i rommet og dermed ekstra bevegelse i treverket. Det igjen er synonymt med knirk.  Foto: Helge Eek
PASS PÅ FUKT: For en nydelig trappeoppgang! Om denne trappa knirker, vites imidlertid ikke. Løsningen med vaskemaskin under trappa er smart, men kan gi fukt i rommet og dermed ekstra bevegelse i treverket. Det igjen er synonymt med knirk. Foto: Helge Eek Vis mer