Bli kvitt marken

Det høres kanskje ekkelt ut, men mark i magen er vanlig hos småbarn.

SNØ: Man kan få mark av å spise snø, men det er veldig lite sannsynlig. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SNØ: Man kan få mark av å spise snø, men det er veldig lite sannsynlig. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

I motsetning til hva mange tror, er sjelden snøspising årsaken til markproblemer , sier barnelege Gunnar Oftedal.

Eggene spres gjerne fra person til person. Dette skjer for eksempel ved at barnet klør seg bak og etterpå stikker fingeren i munnen, tar på en leke, mat eller noe annet som et annet barn etterpå putter i munnen.

Småmark mest vanlig Småmark er den vanligste markparasitten hos mennesker.

Vi er også de eneste naturlige bærerne av denne marken, og aller mest utbredt er den hos småbarn.

Klør i rompa Det fremste tegnet på at barnet ditt kan ha småmark , er kløe rundt endetarmsåpningen, særlig om kvelden og natten, noe som igjen kan forstyrre nattesøvnen. Jenter kan også få kløe og svie rundt skjedeåpningen.

Selv om det er ubehagelig, er småmark heldigvis helt ufarlig.

Legger tusenvis av egg Hunnmarken er omtrent én centimeter lang, gulhvit og tynn som en sytråd. Den legger tusenvis av små egg utenfor endetarmsåpningen om natten.

Deretter dør den. Eggene utvikler seg til mark i tarmen, og disse legger igjen nye egg. Hele syklusen tar to til sju uker og gjentar seg hvis barnet ikke blir behandlet.

Sjekk for mark Du kan selv se om barnet har mark i endetarmsåpningen. Det er enklest om kvelden, to til tre timer etter leggetid.

Du kan også se etter mark om morgenen før toalettbesøk, eller utenpå avføringen.

Smitte i lufta Smitten kan også skje gjennom luft. Eggene fester seg på støvkorn som virvler rundt i luften, og som noen inhalerer eller svelger.

Ved toalettbesøk og av- og påkledning kan eggenes spres over gulv og inventar. Markeggene kan overleve opp til tre uker utenfor kroppen.

Svært smittsom Parasitten er derfor svært smittsom. Marken smitter lett mellom familiemedlemmer, i barnehagen og på skolen.

SJEKK OM KVELDEN: Om kvelden og natten kan småmarken være enklere å få øye på. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SJEKK OM KVELDEN: Om kvelden og natten kan småmarken være enklere å få øye på. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

- Noen hevder det er nødvendig med ekstrem hygiene ved markutbrudd, men vanlig hygiene er tilstrekkelig, mener Oftedal.

- God håndhygiene og negleklipp er smart. Utover det holder det med alminnelig renhold, sier han.

Mark i barnehagen Men i barnehager som har utbrudd av småmark, er det selvsagt viktig med ekstra renhold og vask av leker.

Barnelegen understreker at kløe i endetarmsåpningen kan ha andre årsaker enn småmark, men er du usikker, er det ikke skadelig å gi en markkur for sikkerhets skyld.

Reseptfri kur mot mark Hvis barnet ditt får mark, trenger du i utgangspunktet ikke oppsøke lege. Det finnes to reseptfrie midler mot småmark.

Vermox kan brukes av voksne og barn over 1 år (barn under 2 år i samråd med lege). Vanquin kan brukes av barn over ti kilo, etter samråd med lege.

Hele husstanden bør behandles om én i familien har fått mark. Kuren gjentas etter 1-2 uker for å ta knekken på nyutklekket mark og hindre ny infeksjon.

Flere markkurer Ekstra god hygiene er en fordel i de to ukene etter påbegynt behandling. Noen ganger er det nødvendig med flere kurer for å ta knekken på marken.

Les også:

Er barnet for sykt for barnehagen?

For mye ros gir blærete barn

Når barnet kaster opp

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

GØY MED SNØ: Har barnet ditt fått småmark, er det veldig liten sannsynlighet at det er fordi det har spist snø. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
GØY MED SNØ: Har barnet ditt fått småmark, er det veldig liten sannsynlighet at det er fordi det har spist snø. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer