Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bli med på «en fika» på Sveriges beste konditori

Ser sjelden en svenske gå rundt med en kaffekopp i hånda.

FIKA:Tradisjonen med kaffe sammen med noe å bite i står sentralt i svensk kultur. Vi tok en fika på Sveriges beste konditori. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FIKA:Tradisjonen med kaffe sammen med noe å bite i står sentralt i svensk kultur. Vi tok en fika på Sveriges beste konditori. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

STOCKHOLM (Dagbladet): Ikke noe er så typisk svensk som det «å fika», som innebærer at du tar en pause for å drikke kaffe med noe søtt til.

 TÖSSEBAGERIET:  Konditor og sjef Mattias Ljungberg og teamet bak Tössebageriet. Ljungberg har blitt kåret til Stockholms beste konditor flere ganger. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
TÖSSEBAGERIET: Konditor og sjef Mattias Ljungberg og teamet bak Tössebageriet. Ljungberg har blitt kåret til Stockholms beste konditor flere ganger. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Tradisjonen med kaffe sammen med noe å bite i står sentralt i svensk kultur.
 
Uttrykket å fika er gammelt. Vrir du på ordet fika får du kaffi, et gammelt svensk dialektord for kaffe.

En livsstil Fika er en livsstil, og handler også om å slappe av og å ta en pause i hverdagen. Du ser sjelden en svenske gå rundt i byen med en kaffekopp i hånda, selv om svenskene er blant verdens største kaffekonsumenter.
 
En fika kan tas overalt: På jobben, hjemme, ute i naturen, på kafé eller konditori.

Nå har svenskene spredd fika-kulturen ut i verden. I New York finnes det nå 17 kafeer som heter Fika, og det er gitt ut en amerikansk kokebok, skrevet av svenske forfattere, med oppskrifter på fika-bakverk. 

Sveriges beste Et bra sted å fika i Stockholm er Tössebageriet, som i år er kåret til det beste konditoriet i Sverige av den svenske gourmetguiden White Guide.

 STOCKHOLM:  Tössebageriet har uendelig med fristende bakverk, som citronmarengs, chocoladebisque, mazariner, kladdkake, carlsbader, vaniljfika, kanelbullar, tahiti, kardemommebullar, samt smørbrød i mange varianter. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
STOCKHOLM: Tössebageriet har uendelig med fristende bakverk, som citronmarengs, chocoladebisque, mazariner, kladdkake, carlsbader, vaniljfika, kanelbullar, tahiti, kardemommebullar, samt smørbrød i mange varianter. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Det lille konditoriet på solsiden av Karlavägen sentralt på Östermalm, har noen marmorbord, klassiske wienerstoler, og uendelig med fristende bakverk bak blankpussede glassdisker og skinnende treverk.

Citronmarengs, chocoladebisque, mazariner, kladdkake, carlsbader, vaniljfika, kanelbullar, tahiti, kardemommebullar, samt smørbrød i mange varianter. 

Nybakt brød Allerede klokka sju på hverdager strømmer folk til det populære konditoriet som har ligget sentralt på samme sted i 100 år.

 PÅ ÖSTERMALM:  Klart vi er glade og stolte over å være kåret til Sveriges beste konditori, sier Sofie og Mathilda, og viser fram litt av godsakene fra Tössebageriet på Karlavägen i Stockholm.  Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI.
PÅ ÖSTERMALM: Klart vi er glade og stolte over å være kåret til Sveriges beste konditori, sier Sofie og Mathilda, og viser fram litt av godsakene fra Tössebageriet på Karlavägen i Stockholm. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI. Vis mer

Bak disken dufter nybakt brød.

Seks kanelbullar og 12 kardemommebullar er en klassisk fikabestilling fra en håndverker som sier han skal ta med en fika til jobben.

- Jeg kommer hit hver eneste uke, sier fornøyd kafégjest Anna Ceilonmarck, og peker på skryteveggen med alle prisene

Utmerkelsen Aldri et kjedelig bakverk på kakefatet, fagkunnskap og dyktige bakere, skaper nye vakre bakverk og legger dem sammen med de tradisjonelle. Miljø, stemning, og servering gir en helhetsopplevelse det er verdt å komme tilbake til, står det i White Guides begrunnelse.  

- Vi tar det som et bevis på at vi gjør noe riktig, sier den glade baker, konditor og eier Mattias Ljungberg.

PRISER: Tössebageriets skrytevegg, med en rekke priser og utmerkelser. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PRISER: Tössebageriets skrytevegg, med en rekke priser og utmerkelser. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Han har drevet Tössebageriet de siste 20 åra, etter at han overtok fra faren.

Ljungberg er kåret til byens beste konditor flere ganger, og lager kaker til nobelmiddagen og hvis det er prinsessebryllup. Konditoren var også med på det på det svenske kokkelandslaget som tok gull i 2012.

Kvalitet - Kvalitet er hemmeligheten, mener Ljungberg.

Her baker man ikke, men skaper bakverk. Alt brød som bakes er håndlaget.

Kvalitet har vært et kjennetegn for Tössebageriet siden Helga Södermark fra Tösse i Dalsland åpnet bakeriet 18. november 1920, og insisterte på bruke smør i sine bakverk, også i dårlige tider. Da lå det sju-andre bakerier i området.

 FRISTELSER:  Her bestilles det også kaker til store anledninger. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FRISTELSER: Her bestilles det også kaker til store anledninger. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

- Tradisjon og nytenkning er viktig, sier Ljungberg.

Bakefarsott Det var den berømte konditoren som skapte semmelwrappen som gikk som en farsott på sosiale medier sist vår. En fetter av vår fastelavnsbolle, men med mandelmasse under den piskede fløten.

Hvis du vil smake på semmelwrappen må du vente til sesongstart den 2. januar. Tössebageriet lager 100 000 semmelwraps i løpet av den tre måneder korte sesongen.

Semmelwraps-varianter er blitt kopiert av bakere i hele Sverige, men bare Tössebageriet har den ekte.

- Vi svensker er glade i fikatradisjonen. Den kommer aldri til å ta slutt, sier Ljungberg idet vi går ut døra på Sveriges beste konditori.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media