Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bli med på verdens nyeste cruiseskip

Her får du kjenne på hvordan det føles å være måke.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ENGELSKE KANAL (Dagbladet): Det går luftig unna på verdens nyeste cruiseskip.

Her kan du fly på egenhånd, eller sitte 100 meter over havet.

Eller - hva sier du til å få drinken din mikset av en robot? Da får du den akkurat som du vil. Minus den sosiale kontakten med en hyggelig bartender.

Heltech Det delvis norskeide cruiserederiet Royal Caribbean International (RCI) har i helgen vist inviterte gjester hva «Quantum of the Seas» er god for.

Også Dagbladet fikk en titt på det som blir omtalt som klodens første smart-skip, altså et skip som i rikt monn tar i bruk avansert og moderne teknologi.

Her er det databrett og elektroniske duppeditter som gjelder.

Skal du bestille bord i en av skipets 18 restauranter, nytter det ikke lenger å ringe inn bestillingen. Heretter er det gjesten selv som overtar det meste av arbeidet, nesten som å betjene sin egen nettbank.

Måkeflukt Likevel er det noen artige påfunn som langt på vei har fått mest interesse. På «Quantum of the Seas» kan du stige inn i en kabin som deretter blir løftet nesten 100 meter over havet.

Det er ikke fritt for at folk med høydeskrekk går lange omveier.

HIMMELS: Inne i en stor kapsel blir du løftet høyt over øverste dekk på «Quantum of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN
HIMMELS: Inne i en stor kapsel blir du løftet høyt over øverste dekk på «Quantum of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN
Foto: EIVIND PEDERSEN

Gjester som ønsker å sveve som måkene over skipet, må underskrive en erklæring om at det gjøres frivillig og at rederiet ikke skal holdes til ansvar for noe som helst.

Mistet luftskip Løftearmen er en videreutvikling av en gammel ide. Allerede da verdens største cruiseskip, «Oasis of the Seas» ble testet under byggingen i Åbo i Finland, fant noen kreative sjeler ut at det kunne være en god ide å ta gjestene opp i lufta.

De første planene var å bruke et slags luftskip. Forsøkene endte med mageplask, da luftskipet slet seg og forsvant.

Dagens løsning med en solid heisekran er nok adskillig tryggere.

Fly på egenhånd Hvis du vil, kan du også melde deg på et lynkurs i fallskjermsimulator.

Etter noen minutter får du prøve deg på egenhånd i en kraftig vindtunnel der du bokstavelig talt mister bakkekontakten.

Alt under oppsyn av instruktører, som etterhvert også lærer deg noen triks slik at du virkelig flyr i løse luften, mange meter over dekk.

For unger i alle aldre er det nå mulig å kjøre radiobil til havs.

«Quantum of the Seas» har en egen hall som kan brukes både til radiobiler som på tivoli, eller arrangere basketballkamper og bordtennisturneringer.

Turistattraksjon «Quantum of the Seas» er bygget ved Meyer Werft i Papenburg, langt inne på det tyske bondelandet.

Deretter ble skipet buksert ut baklengs nedover elven. Slike stabelavløpninger er rene turistattraksjoner som samler tusenvis av tilskuere.

HØYT OVER HAVET:  På «Quantum of the Seas» kan du stige inn i en kabin som deretter blir løftet nesten 100 meter over havet. Foto: EIVIND PEDERSEN
HØYT OVER HAVET: På «Quantum of the Seas» kan du stige inn i en kabin som deretter blir løftet nesten 100 meter over havet. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Skipet er det første av foreløpig tre skip i denne klassen.

«Quantum of the seas» drar på sitt første ordinære cruise søndag 2. november, da den krysser Atlanterhavet på vei til New York.

Neste sommer seiler skipet i Middelhavet, før det setes i trafikk på Østen. Deretter overtar søsterskipet «Anthem of the Seas» trafikken i Europa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media