UFORTJENT DÅRLIG RYKTE: Yoghurt er en god kilde til mange næringsstoffer slik som kalsium og protein. Skal du kutte ned på sukkeret, bør du heller kutte ned på saft, brus, kjeks og søtsaker. Foto: ERIK HELGENESET
UFORTJENT DÅRLIG RYKTE: Yoghurt er en god kilde til mange næringsstoffer slik som kalsium og protein. Skal du kutte ned på sukkeret, bør du heller kutte ned på saft, brus, kjeks og søtsaker. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Blir det for mye sukker, er det ikke fordi du spiser en yoghurt

Stor test. Stem på den du liker best.

(Bramat.no): Hvis du er glad i yoghurt, har du etter hvert mye å velge mellom i butikkene.

Noen markedsføres mot barn, noen appellerer til de som vil ned i vekt, og noen er ment for ren og skjær nytelse.

Bedre enn sitt rykte Felles for alle yoghurter er at de har fått et ufortjent dårlig rykte. Rett som det er blir yoghurt trukket fram som en av de store sukkersynderne i det norske kostholdet.

Det stemmer at en del typer inneholder for mye sukker, men det finnes også mange yoghurter som har et helt akseptabelt innhold av sukker.

I jakten på sukkersyndere er det dessuten mange som glemmer at yoghurt ikke bare inneholder sukker, men er en god kilde til mange andre næringsstoffer slik som kalsium og protein.

Dette er spesielt viktig å tenke på i forhold til barnas kosthold. Se test av barneyoghurt.

Ulike behov Er du glad i mat, beveger deg lite, og sliter med å holde vekten, bør du velge en yoghurt som inneholder lite sukker, fett og kalorier.

Et barn eller en normalvektig voksen kan fint spise en yoghurt om dagen.

Blir det for mye sukker, er det ikke fordi du spiser en yoghurt, men fordi du får i deg for mye sukker fra andre mat- og drikkevarer.

Skal du kutte ned på sukkeret, kutt heller ned på saft, brus, kjeks og søtsaker. Dette er matvarer som inneholder lite andre næringsstoffer i motsetning til yoghurten.

Protein gir metthetsfølelse Vinneren av denne testen er egentlig ikke en yoghurt, men kvarg eller ostemasse om du vil.

Kvarg inneholder langt mer protein enn vanlig yoghurt, noe som trekker opp i denne testen. Grunnen er at protein metter godt, og er viktig for vekst og vedlikehold av muskler.

Noen mener at testvinneren Skyr, som altså er et kvargprodukt, ikke hører til i en test av yoghurt, men ettersom den brukes på akkurat samme måte som yoghurt, har vi valgt å ta den med.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på yoghurtenes innhold av kalorier, mettet fett, sukker, protein og kalsium.

Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein og kalsium har trukket opp.

Vi har latt sukker, protein og mettet fett telle ekstra, ettersom innholdet av disse er spesielt viktig for å si noe om hvor sunn yoghurten er.

Yoghurter som ikke er tilsatt kunstig sukker, har fått plusspoeng for dette.

Smak er ikke en faktor i testen. Men du kan stemme her på den du  syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2, er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Skyr jordbær En av testens to vinnere. Skyhøyt proteininnhold, minimalt med fett, og relativt lite sukker. Karakter: Produsent: Q-meieriene Activia En av testens to vinnere, men i motsetning til Skyr er dette en «ekte yoghurt». Bra med protein, lite sukker og lite mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: danone Dobbel 0 % mango fersken Terningkast fem. Minst kalorier av alle, og også lite fett og sukker. Det eneste som trekker litt ned, er at denne er tilsatt kunstig sukker og har litt lavt proteininnhold. Karakter: Produsent: Yoplait Soya blåbær Testens eneste soyayoghurt. Denne har et greit innhold av kalorier, mettet fett og kalsium, og også et greit innhold av protein fra soya. Karakter: Produsent: Alpro Yoplait naturlig lett 0,1 % Greit med kalorier, sukker og mettet fett, men litt lite protein. Karakter: Produsent: Yoplait Biola fiberrik bringebær Hadde vi testet på fiber, ville denne yoghurten kommet enda litt bedre ut. Et greit valg, og bare små forskjeller mellom denne og de som har fått terningkast 5. Karakter: Produsent: Tine Danonino duo Innhold av protein er greit, men ideelt sett kunne det vært mindre sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Danone Activia korn Et greit valg, men innholdet av sukker og mettet fett kunne gjerne vært litt lavere. Karakter: Produsent: Danone Safari Bra med kalsium, men ideelt sett kunne det vært enda litt mindre sukker og mettet fett i denne yoghurten. Karakter: Produsent: Yoplait Yoghurt Melon Litt for lite protein, og litt for mye kalorier, sukker og mettet fett i forhold til en del av de andre typene. Karakter: Produsent: Tine Sprett banan Terningkast tre fordi denne yoghurten inneholder relativt mye sukker. Innhold av mettet fett kunne ideelt sett vært litt lavere. Karakter: Produsent: Tine Go' morgen skogsbær Relativt mye kalorier og sukker selv om Go' morgen inneholder mindre sukker enn den gjorde før. Karakter: Produsent: Tine Nyt eple og kanel En yoghurt som passer best som dessert, noe som navnet også tilsier. Mye sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Tine L'Amour vanilje, mango En dessertyoghurt som inneholder mye kalorier, mettet fett og sukker. Karakter: Produsent: Yoplait Les mer på Bramat.no:

La 2012 bli året for mer trening!
Spis middelhavskost og lev lenger
Hva skal man spise når man jobber natt?