Blir du ikke kvitt svettelukten?

Det skyldes at du vasker treningstøyet ditt feil.

MÅ VASKES RIKTIG: Årsaken til at du ikke blir kvitt svettelukten i treningstøyet, skyldes mest sannsynlig at du har vasket det med skyllemiddel. Foto: TONE RUUD ENGEN
MÅ VASKES RIKTIG: Årsaken til at du ikke blir kvitt svettelukten i treningstøyet, skyldes mest sannsynlig at du har vasket det med skyllemiddel. Foto: TONE RUUD ENGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Riktig treningstøy er viktig - og spesielt nå.

Selv om det begynner å bli kjøligere i lufta, er det nemlig ingen grunn til å sette joggeskoene på hylla for vinteren.

Men enten du trener ute eller inne, er det viktig å vaske treningstøyet riktig.

Det er nemlig avgjørende for at kvaliteten i plagget skal holde seg lengst mulig - og ikke minst for å unngå svettelukt.

Ikke bruk skyllemiddel Et vanlig problem for mange som trener mye, er at treningstøyet fort lukter svette - til og med når du nettopp har vasket det.

Selv om treningstøyet ditt absolutt ikke varer evig, er det likevel ganske kjedelig å kaste dyrt treningstøy på grunn av svettelukt, når det kanskje er under et halvt år siden du kjøpte det.

Ifølge eksperten kan dette skyldes en vanlig tabbe.

- Som regel skyldes det at du har vasket treningstøyet med skyllemiddel, forklarer Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Eventuelt kan det være at du må vaske tøyet på varmere temperaturer, eller bytte vaskemiddel, sier hun.

Disse tekstilene lukter ikke like raskt Men med lag på lag av klær, varierende temperaturer, stressende arbeidsdager og enkelte ganger en liten spurt for å rekke bussen, er det ikke bare i treningstøyet vi svetter.

Så hvorfor setter lukten seg ekstra godt her?

- Det vet vi faktisk ikke, men vi vet at lukt setter seg spesielt godt i syntetiske tekstiler - også når de er behandlet med såkalt odørkontroll, eller andre midler som skal forebygge lukt, sier Grimstad Klepp.

Hvis du skal ut og kjøpe nytt treningstøy, og gjerne vil ha noe som ikke lukten setter seg like godt i, anbefaler hun at du velger bomull - som lukter mindre, eller ull - som utvilsomt lukter minst.

- I ull forvinner svettelukt like godt ved lufting som ved vask, forteller eksperten.

SIFO har nylig også kommet ut med en bok som handler om nettopp vasking av ull, noe som kan være nyttig å vite før du tar fram ullundertøyet for sesongen. Les mer om den på SIFOs nettsider.

Slik blir du kvitt svettelukten Hvis klærne dine allerede lukter - som mest sannsynlig er årsaken til at du klikket deg inn på denne saken - hjelper det imidlertid ikke å droppe skyllemiddel i vasken fra og med nå.

Så hva skal du gjøre for å bli kvitt lukten?

- Det finnes en del kjerringråd - blant annet eddik, uten at vi i SIFO har prøvd disse, forteller eksperten.

Men ifølge miljøvernmagasinet Mojo Magasin kan bruk av eddik være riktig så effektivt for å bli kvitt svettelukt - og ikke minst miljøvennlig.

Eddik er nemlig syrefritt, og ved å bruke dette framfor andre midler til dagligdagse gjøremål vil du unngå en rekke ugunstige kjemikalier.

Har du for eksempel en t-skjorte med gule deo- eller svetteflekker, så kan du spraye plagget med eddik under armene før du legger det i vaskemaskinen. Eventuelt kan du ha cirka 1/2 dl med eddik i forvasken, eller som hovedvask uten bruk av vaskemidler. Treningstøy kan du legge i en balje med vann med en slump eddik for få vekk dunstene som ikke er så lette å vaske bort.

Én ting som imidlertid er litt viktig, er at du bruker hvit, 7 prosent eddik til gjøremålene dine. Sterkere syre er ikke bra for plaggene dine.

Andre tips for å fjerne svettelukt fra klær:
• Legg plagget i en egen pose i fryseren over natta (også supert for å fjerne nupper)
• Bland én teskje sitronjuice sammen med vaskepulveret ditt (skal ha forfriskende effekt)
• Bland en halv kopp bakepulver med det vanlige vaskepulveret

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, sjekk også ut følgende saker:

LES OGSÅ:
Slik unngår du å trene bort puppene
Slik blir du en raskere løper
Så enkelt forbrenner du dobbelt på mølla
Få veltrent overkropp på tre uker

VASK RIKTIG: Ifølge vaskeeksperten hos SIFO er som regel skyllemiddel årsaken til at treningstøyet ditt lukter. Foto: PER ERVLAND
VASK RIKTIG: Ifølge vaskeeksperten hos SIFO er som regel skyllemiddel årsaken til at treningstøyet ditt lukter. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer