Nøyaktig bruk: - Den største utfordringen er at pasienten ikke tar medisinen riktig, sier lege Nina Wiggen. For Dennis Jørstad (69) er det rutine å ta den blodfortynnende medisinen. Blodtrykket må også følges opp og kontrolleres. Foto: Lars Eivind Bones
Nøyaktig bruk: - Den største utfordringen er at pasienten ikke tar medisinen riktig, sier lege Nina Wiggen. For Dennis Jørstad (69) er det rutine å ta den blodfortynnende medisinen. Blodtrykket må også følges opp og kontrolleres. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Blodfortynnende midler topper lista over dødelige bivirkninger

Legemiddelverket mottok i fjor 3608 bivirkningsmeldinger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I fjor mottok Legemiddelverket 3608 bivirkningsmeldinger, en økning på 600 meldinger. Halvparten av meldingene var alvorlige. Det ble en ny rekord i antall dødelige bivirkninger - med 179 personer som døde av medisinbruken sin. Dette var 25 dødsfall flere enn året før.

- Vi ønsker flere meldinger. Særlig meldinger direkte fra helsepersonell er av stor verdi for oss når vi skal vurdere nye bivirkninger og iverksette tiltak. Pasientmeldinger er viktige bidrag for å danne et mer komplett bilde, sier Ane Simensen, forsker ved seksjon for legemiddelovervåkning, Legemiddelverket.

• Åtte av ti pasienter som legges inn på sykehus, har feil i medisinlisten sin - Medisin er ren rutine For Dennis Jørstad påvirker ikke de blodfortynnende medisinene livet ellers.Dagbladet møter fastlege Nina Wiggen og blodfortynnende-bruker Dennis Jørstad (69) ved Gransdalen legesenter i Oslo. - Tilbakemeldingene jeg får fra pasienter som bruker de nye blodfortynnende, er utelukkende positive. De slipper å sette timeplanen etter legebesøkene og de trenger ikke lenger være like påpasselige med at kostholdet inneholder like mye vitamin K-holdige matvarer hver dag. Medisinen skal virke like bra selv om de spiser mye brokkoli en dag, sier Wiggen.Dennis Jørstad har hatt hjerterytmeforstyrrelser — atrieflimmer og — flutter siden januar i fjor. Han har fått ablasjonsbehandling mot dette, privat i Danmark for tre måneder siden, men han må fortsatt ta blodfortynnende medisin forebyggende. Nå bruker han den nye blodfortynnende Xarelto. - Jeg tar mine piller om morgenen med frokosten hver dag. Det er rutine, det. Hjertet mitt er sjekket opp og ned - det er ellers friskt, sier Dennis Jørstad. - Jeg går ofte hardt, og gjerne en tur på to timer, sier Jørstad. Mosjonere har han alltid gjort, og hjertesykdommen har ikke endret noe på aktivitetsnivået. 

Dødelige bivirkninger

Både helsepersonell, legemiddelindustrien og publikum selv kan melde mistanke om bivirkninger.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn