Blogg-pappaer scorer høyt hos damene

Ikke alle menn er kun opptatt av biler, utstyr og trening.

PAPPA PÅ NETT: Bloggpappaene er ikke like mange som bloggmammaene - ennå. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
PAPPA PÅ NETT: Bloggpappaene er ikke like mange som bloggmammaene - ennå. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Tusenvis av mammabloggere deler livet sitt med verden på nettet. De best besøkte bloggene har nærmere 10.000 lesere i døgnet. Nå kommer pappabloggerne etter.

Populære mammabloggere De har små barn og blogger om hverdagen som pappa. Mens mammabloggerne er en av de gruppene som vokser raskest og som tiltrekker seg mest oppmerksomet, er pappabloggerne i startgropen.

Noen få har begynt å dele en bit av sin hverdag med omverdenen.

En av de mest populære er bloggen til alenepappa Marius Holmsen, som begynte å blogge for å samle minner til datteren Maria.

Loggføring fra far Pappablogger Kjetil Olsson har skrevet boka Daddy Cool i høst og har en egen bloggside som han jevnlig oppdaterer.

- Jeg blogger om papparollen og familielivet fordi jeg er svært opptatt av det. I tillegg har jeg god erfaring. Jeg var hjemme med mine barn i henholdsvis syv og åtte måneder i permisjon, og jeg er fortsatt naturligvis så tilstedeværende som tiden tillater. Jeg mener det er viktig at det kommer flere pappastemmer. Det er så mye å fortelle om. Pappaer har også et forhold til den skremmende fontanellen. Mammaer er flinke til dette. De har tonnevis av litteratur de kan forholde seg til, og de blogger masse, sier Kjetil Olsson.

Les her hva mammaene blogger om:

Mest i ring? - Å blogge om papparollen og familielivet er et av mine bidrag til å vise verden at også pappaer kan være engasjerte i dette inn til beinet. For jeg skriver bare om pappalivet og familietilværelsen. Jeg berører verken interiør, mote eller oppskrifter på mat. Dette er en rendyrket pappablogg. Ekte og ærlig. Mestring eller mest i ring? undrer Kjetil Olsson.

Personlig, ikke privat Han synes det er umulig å blogge eller å skrive bok om papparollen og familielivet uten å dele av sitt eget liv.

- Det inkluderer barna, min kone og enkelte andre. I det store og det hele bruker jeg likevel meg selv mest. Jeg har ingen problemer med å være personlig i mine beretninger, men jeg prøver å unngå å bli privat. Jeg har ikke brukt bilder av barna verken i bloggen eller i boken, sier han.

Inviterer andre pappaer Mannen bak bloggen Pappasblogg.no, Hallgeir Gustavsen, vil lage et sted der han inviterer andre pappaer til å komme med sine egne pappahistorier. Komikeren Christer Torjussen er en av pappaene som foreløpig har benyttet seg av muligheten til å dele av sin pappaerfaring på nettet.

- Å drive en god blogg er krevende. På denne måten tror jeg at det er enklere og lettere for fedre å dele sine erfaringer. Det blir litt mindre forpliktende å bare være en "gjestepappa" i en blogg og slippe å ha en egen, sier Gustavsen.

For familie - I utgangspunktet startet jeg bloggen fordi jeg trengte et sted å skrive ned mine tanker rundt det å bli far. Jeg har også foreldre og besteforeldre som bor på andre siden av landet. Bloggen er en måte for dem å få med seg hva som skjer med oss, sier Hallgeir Gustavsen. I dag er leserne hans først og fremst familie og venner. Men på de mest aktive dagene er det nærmere 1000 personer innom.

Kvinnelige lesere? Ingen av pappabloggerne har funnet spesielt mange andre pappabloggere på nett - foreløpig. Og tilbakemeldingene de får er stort sett fra damer, og fra mammabloggere.

- Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra flinke mammabloggere, og det er inspirerende. Mange av dem synes det er fint at en pappa deler av sine erfaringer også, sier Gustavsen.

- Jeg tror det er flest damer i alle aldre som leser min blogg, sier Marius Holmsen som har blogget siden i våres. Det kan jo være menn som gjemmer seg bak navn som Thea, Jannicke og Lotte. Hva vet jeg, sier pappaen bak bloggen Maria og pappa. Han skriver i utgangspunktet mest for seg selv, ikke for leserne.

- Tilbakemeldingene tyder likevel på at det jeg skriver betyr noe for andre mennesker. Det hadde jeg aldri trodd i utgangspunktet. Tilbakemeldingene betyr faktisk mye, jeg kjenner det, sier Marius Holmsen.

Les alle blogginnleggene til Marius her:

Alenepappalivet på nett - I dag bruker jeg bloggen som en slags minnebok og til å bearbeide min egen sorg. Minnene forsvinner så fort, så jeg skriver fortere, men dessverre ikke fort nok. Den hjelper meg å huske følelser, episoder og historier. Den hjelper meg til og lettere kunne svare Maria når hun en dag ønsker å vite alt om mammaen sin, sier Marius. Han mistet sin kone for ett år siden. Soad døde av kreft, og Marius satt tilbake alene med den halvannet år gamle datteren Maria.

Skriver om alt Marius Holmsen deler mye - nesten alt, sier han selv om innholdet i bloggen. Neste år skal han også gi ut bok på Kagge forlag.

- Jeg er elendig til å snakke om mine egne følelser. Derfor tror jeg at bloggen overrasket mange. I boken jeg skriver kommer dessverre alt, noe jeg synes er vondt. Samtidig greier jeg ikke noe annet. Jeg håper den vil gi meg fred i sjelen og la meg få lov til å gå videre. Da må det være slutt. Håper det. Ett år igjen og jeg er fri. Da skal Maria og jeg skate, spise is og løpe fort gjennom byen med store smil og nye joggesko, sier Marius Holmsen.

Flere pappaer kommer Pappabloggerne tror at den største forskjellen mellom mamma- og pappabloggere er antall lesere - og at sistnevnte ikke er så opptatt av mote, interiør og klær i bloggene sine.

- Mødre leser nok flere mammablogger enn fedre leser pappablogger. Det er også flere mødre som skriver. Tradisjonelt sett så har mammarollen røtter som stikker dypere i forhold til tid og nærhet til barnet. Likevel, fedre kommer sterkere og sterkere. Permisjonsordningene blir bedre og fedrene benytter seg av det. Det er intet annet enn gledelig. Det vil naturligvis også føre til at antall pappabloggere vil øke, så vel som pappalitteratur, spår Kjetil Olsson.

Les også:

Sunt å blogge om barnet

Så lite kulde tåler barnet

Foreldre frykter spill på nettet

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

PAPPABLOGGER: Alenepappa Marius Holmsen er alene med datteren Maria og blogger om deres hverdag.  Eva Rose Furmyr
PAPPABLOGGER: Alenepappa Marius Holmsen er alene med datteren Maria og blogger om deres hverdag. Eva Rose Furmyr Vis mer