Bobilen som ikke er en bobil

Kalles multivan, og skal dekke et nytt marked.

ROMSLIG: Til tross for beskjeden størrelse er Evan utrolig romslig - den virker nærmest større innvendig enn utvendig. Foto: Dethleffs/Henry M. Linder
ROMSLIG: Til tross for beskjeden størrelse er Evan utrolig romslig - den virker nærmest større innvendig enn utvendig. Foto: Dethleffs/Henry M. LinderVis mer

Nye bobiler proppes stadig fullere av komfort og luksus. Her er det vinskap, separate dusjer og romslige kjøleskap med frys, for å nevne noe.

Derfor skiller Dethleffs Evan seg sånn ut på caravanmessen på Lillestrøm, som går inn i sin andre dag i dag.

Den er kort (565 cm) og relativt smal (215 cm), og dermed godt tilpasset bykjøring og parkeringsplasser. Men merkelig nok virker den diger når du stiger inn en av de to 87 centimeter brede dørene (på siden og bak).

MULTIVAN: Dethleffs Evan er en merksnodig skapning, ment for et nytt marked. Foto: Geir Svardal
MULTIVAN: Dethleffs Evan er en merksnodig skapning, ment for et nytt marked. Foto: Geir Svardal Vis mer

Årsaken til dette synsbedraget er at Evan ikke er innredet som en vanlig bobil. Den har for så vidt alt, men løsningene er designet med plassbesparelse for øyet. For å få dusje, for eksempel, må du ta ut toalettet fra baderommet, og dra fram et forheng.

I tillegg har den panoramaruter rundt baut, noe som bidrar til et svært så lyst og luftig interiør.

Ikke en bobil - De som skal ha en bobil i vanlig forstand, skal ikke bry seg om Evan. Den er en blanding av eget hotellrom og et utgangspunkt for friluftsaktiviteter og sport.

Det er danske Lars E. Saabye fra den skandinaviske Dethleffs-importøren som hevder dette.

SENKESENG: Du kan få Evan med både senkeseng og dobbeltseng under hevetaket. Foto: Dethleffs/Henry M. Linder
SENKESENG: Du kan få Evan med både senkeseng og dobbeltseng under hevetaket. Foto: Dethleffs/Henry M. Linder Vis mer

- Vi kaller den ikke bobil, men multivan. Fordi den er multifunksjonell. Her kan for eksempel en rullestolbruker komme inn i bilen gjennom de brede dørene ved hjelp av en rampe, eller man kan lett rulle inn en motocross-sykkel og stroppe den fast til skinnene i gulvet.

Saabye ser for seg at en Evan kan brukes av en selger som er lei av hotellrom, og vil ha med sitt eget «hotellrom» når han/hun besøker kunder. Og så kan den brukes til forskjellige aktiviteter i helgene.

Noen vil kanskje hevde at det samme gjelder en vanlig bobil, men den har altså klare begrensninger, for eksempel med sin smale sidedør.

Dessuten er gjennomsnittsbobilen langt større enn Evan, og mindre praktisk å håndtere i byer og på parkeringsplasser. Og får du en motorsykkel inn, skal den være kjøpt i lekebutikken.

Caravanmessen 2013 Caravanmessen 2013 er i gang, og holder dørene åpne til og med søndag, hos Norges Varemesse i Lillestrøm. Her bør du kunne finne en bobil du liker.

Visstnok er dette den største norske caravanmessen i historien, og mange av 2014-nyhetene er selvsagt her.

Som vi har skrevet om tidligere denne uka, opplever bobilsalget i Norge en sterk økning for tida. I siste Vi Menn Bil Bobil, som også er offisielt messemagasin, finner du reisereportasjer, tester, nyttige forbrukerråd, lesernes egne bilder, småstoff og møter med diverse bobilmiljøer.

Les også: Ekte GTI-følelse til lavpris
Dropp Toyota Avensis
Allround-quiz om bil
Bilen som endrer alt

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

CARAVANMESSEN ER I GANG: På Norges Varemesse er flere haller fylt opp av bobiler og campingvogner. Foto: Geir Svardal
CARAVANMESSEN ER I GANG: På Norges Varemesse er flere haller fylt opp av bobiler og campingvogner. Foto: Geir Svardal Vis mer