Bobilferie uten å kjøpe

Leiemarkedet har mye å by på.

UTLEIER: Smari Rafn Haraldsson forteller at det er flest utenlandske turister som kommer og leier bobiler. Det er smart å leie før man kjøper, mener han.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO
UTLEIER: Smari Rafn Haraldsson forteller at det er flest utenlandske turister som kommer og leier bobiler. Det er smart å leie før man kjøper, mener han. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Salget av bobiler har tatt av de siste årene, Interessen er tydelig økende for friheten disse gir, men for mange kan det være en like god løsning å leie som å eie. Også for de som vurderer å kjøpe kan det være en god løsning å leie først.

Det beste grunnlaget til å velge riktig bil får man gjennom egen erfaring.

På finn.no er det lett å finne biler som leies ut, både for kortere og lengre perioder. Mange er private utleiere, andre er forhandlere. Så finnes det de som lever kun av utleie av bobiler på heltid, som McRent på Jessheim.

Følger Tour de France med bobil

-I høysesongen kunne vi leid ut mange flere biler, sier Smari Rafn Haraldsson, som driver McRent Oslo AS. I år har han 39 biler i garasjen, noe som er mye i vinterhalåret, men for få i høysesongen.

Haraldsson forteller at det stort sett er utenlandske turister som kommer og leier biler om sommeren. Noen kjører til Norge med egen bil, mens andre flyr til Gardermoen.

-Dette er noe av grunnen til at vi holder til her, samtidig som vi har med avdeling Oslo i navnet. Da finner de oss på nettet.

McRent er opprinnelig tysk, og er store nedover i Europa. Der er det lett for nordmenn å leie bil for å henge med på sirkuset rundt Tour de France. Kjør din egen bil ned, eller ta fly. Lei så en egnet bil, og du tar deg snart i å stå ved veikanten med det norske flagget og heie på de norske deltakerne, som i år er begrenset til Alexander Kristoff.

Camping eller glamping?

Fallgruver Det er i grunnen lite uhell og ulykker, forteller Haraldsson. De fleste skader handler om bytte av venstre speil. Det stikker lenger ut enn mange er vandt med. Overhenget bak er også en utfordring for noen, men det skjer generellt lite skader.

Det er også når uhellet først er ute at det er forskjeller mellom private utleiere og firmaer, for hva når uhellet er ute med en privat bil - hvem skal du ringe? Utleieselskapene har som regel strømlinjeformede løsninger. Ved privatleie må det ofte improviseres langt mer, og da går dyrebar ferietid

Er du NAF-medlem er det verdt å merke seg at medlemskapet ikke følger bilen, men eieren. Det betyr at du har rett til bistand også når du kjører leiebil.

Bobilsalget tar av

Noen andre punkt du bør sjekke: Sjekk hvor tung bil du har lov å kjøre. Førerkort klasse B gjelder for bil med tillatt totalvekt opp til 3.500 kg, mens du med C1 har lov til å kjøre bil med tillatt totalvekt på 7.500 kg.

Sjekk deretter egenvekten på bobilen. Mange har mulighet for veldig lite nyttelast. Veier bilen 3000 kg, og totalvekten maksimalt kan være 3.500, så har du 500 kg å gå på. Dette inkluderer vekten på alle passasjerene.

Leier du privat, så bør du sjekke at utleier har tegnet forsikring som gjelder for utleie. Avtal også egenandelen ved eventuelle skader, samt hvor mange kilometer leien inkluderer.

Vær ute i god tid. Det gir deg større utvalg, og mindre mulighet for at bilene er utleid.

Er målet Tour de France kan det som sagt være lurt å leie bil nærmere åstedet. Skal du feriere i Norge, så leier du bil på hjemmebane.

Prisene er varierende, men på McRent står priser for alle biler og årstider veldig oversiktlig. Disse er ingen fasit for det generelle prisnivået, men en god indikasjon.

Kanskje vi ses langs veien i Frankrike neste sommer?

FLERE ALTERNATIVER: Du kan velge mellom et stort antall biler i parken til McRent. Når sesongen er over selges bilene til fordel for nye.  Foto: Fred Magne Skillebæk
FLERE ALTERNATIVER: Du kan velge mellom et stort antall biler i parken til McRent. Når sesongen er over selges bilene til fordel for nye. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer