SISTE FINPUSS: Coach Gunnar Hvarnes (t.v) og Norges kandidat i EM i kokkekunst,Christopher Davidsen, på testkjøkkenet i Budapest. - Christopher er i toppform. Vi har kontroll, sier Hvarnes. Foto: FREDRIK RINGE
SISTE FINPUSS: Coach Gunnar Hvarnes (t.v) og Norges kandidat i EM i kokkekunst,Christopher Davidsen, på testkjøkkenet i Budapest. - Christopher er i toppform. Vi har kontroll, sier Hvarnes. Foto: FREDRIK RINGEVis mer

Bocuse d'Or: Norge skal starte med et brak

Satser alt på norsk seier i EM i kokkekunst i Budapest.

- Vi skal starte med et brak, gjøre noe ingen andre har gjort før oss, sier Gunnar Hvarnes, coach til Christopher Davidsen, Norges håp i Europamesterskapet i kokkekunst Bocuse d'Or Europe.

Christopher Davidsen, til daglig konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta i Trondheim, gikk til topps i den norske konkurransen som ble arrangert i Mathallen i oktober.

Nå har han en liten uke bak seg i Budapest, der den europeiske konkurransen med tjue kandidater går av stabelen denne uka.

- Vi er klare. Stemningen er rolig og fokusert, og ørlite spent. Akkurat som det skal være, sier Hvarnes på telefon fra testkjøkkenet i den ungarske hovedstaden.

Familiebesøk Familiene til Davidsen og commis (assistent) Håvard Werkland har nettopp vært på besøk i testkjøkkenet.

Det er ikke mye Christophers kone Siri Hansen og datter Hedda (4) har sett til ham den siste tida. Nå kan de telle ned dagene til han er ute av «konkurransebobla».

I øyeblikket er teamet omgitt av norske mesterkokker, facebookansvarlig, menyansvarlig og elektriker. Alle trengs i det store matsirkuset.

Fansen på plass Konkurransen skjer med publikum ringside. Over 400 nordmenn skal være på plass i byen.

- Det er ikke bare norske håndballjetner som trekker folk til mesterskap i utlandet, sier Hvarnes mens han ser over de siste detaljer.

Sølvtøyet er pusset, alle redskaper plassert der de skal. Skulle Christopher trenge en spesialkniv eller liten tråd under konkurransen, vil han finne det i blinde. Så mye har de trent.

Hele menyen er kjørt gjennom 15 ganger, med lyden av publikum på høyttalere for å gi realistisk konkurransestemning.

Rock'n stør Årets fiskerett skal bestå av elvefisken stør, et fiskeslag vi nordmenn ikke er særlig vant til å håndtere. Christopher Davidsen røpet for noen uker siden at det er støren, ikke kjøttretten hjort, som har skapt mest hodebry under oppkjøringen til konkurransen.

- Det har blitt noen våkenetter, sa han til Dagbladet for noen uker siden.

Christopher Davidsen, rogalending bosatt i Trondheim, har derfor brukt mest energi på fiskeretten. Det har gitt uttelling, mener Hvarnes, som kaller Davidsens stør-rett «rock'n roll» og «den største overraskelsen i forhold til vanskelighetsgrad».

Spektakulær start Konkurransedagene er tirsdag og onsdag. 10 kandidater skal hver av dagene servere en kjøttrett og en fiskerett til 20 poenggivende dommere og tre æresdommere. Norge starter tidlig første dag og er det første sterke landet i konkurransen, ifølge Hvarnes.

Strategien er å starte spektakulært. Og skape frykt for det norske laget.

- Vår rett presenteres som nummer tre. Klarer vi å gjøre oss bemerket med første rett er mye gjort, sier Hvarnes.

Mange har smakt på maten i treningsperioden. Michelin-kokken Sven Erik Renaa har ofte vært innom. Også Eyvind Hellstrøm har smakt seg gjennom menyen. Han lot seg imponere.

Målet generelt er «å forføre dommerne med gode smaker og matopplevelser.» Det skal det norske laget blant annet gjøre ved å gi større restaurantopplevelse når maten presenteres. 

- «Bocuse d'Or mat» er ofte spektakulær og litt uvirkelig, litt «legomat». Vi skal gi dommerne følelsen av ekte mat, sier Hvarnes.

Seks sterke Norge, Sverige, Danmark og Frankrike har alle gjort det skarpt i mesterskapet tidligere. Mange tror den kommende europemesteren vil komme fra et av disse landene.

Hvarnes har i tillegg merket seg Finland, som stiller med en dyktig kandidat, og ikke minst ambisjonene til vertslandet Ungarn.

Ungarn har for alvor entret matscenen og fostret svært dyktige kokker, mange med fartstid fra Europas fremste restauranter. I Budapest finner du noen av michelinrestaurantene hvor du får mest for pengene i Europa.

Ungarerne har to store fordeler. De er på hjemmebane og har inngående kjennskap til elvefisken stør. Dessuten har de klart å kapre tidligere verdensmester i kokkekunst, danske Rasmus Kofoed. Kofoed har coachet det ungarske teamet.

-Jeg ser på instagram at han har hjulpet Ungarn i to uker. Det gir grunn til å frykte ungarerne, forteller Hvarnes.

Killerinstinkt Kandidatene i Budapest er der både for å konkurrere om europamester-tittelen og for å skaffe seg en plass i neste års verdensmesterskap i Lyon i Frankrike. De tre beste går videre til VM. 

Strengt tatt trenger ikke Davidsen topp-plassering for å gå videre.

PÅ PLASS: Kona til Christopher Davidsen, Siri Hansen, jublet med datteren Hedda etter seieren i Oslo i oktober. Nå er de på plass for å heie i Budapest. Foto: TINE FALTIN
PÅ PLASS: Kona til Christopher Davidsen, Siri Hansen, jublet med datteren Hedda etter seieren i Oslo i oktober. Nå er de på plass for å heie i Budapest. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Den nasjonen som har regjerende verdensmester, går uansett videre til VM. Norge har den regjerende verdensmester, Ørjan Johannesen, som gikk helt til topps i 2015. Verdensmesterkskapet arrangeres i Lyon annethvert år.

-Teoretisk sett er det ikke viktig å være blant de tre beste denne gang. Men slik tenker ikke vi. Vår plan er selvfølgelig å komme på pallen, sier Hvarnes.

- Som konkurransemenneske gir man alt. 
Tirsdag 10.mai: 1) Island — Viktor Örn Andrésson,Grillid/Radisson Blu, Reykjavik, Island2) Østerrike — Kevin Micheli, Hotel og Restaurant Johan Lafer?s, Stromberg, Tyskland3) Norge — Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Trondheim, Norge4) Bulgaria — Antonio Ivanov, Restaurant Pure, Sofia, Bulgaria5) Finland — Eero Vottonen, Olo, Helsinki, FinlandEero Vottonen fra Michelin-restauranten Olo er Finlands deltaker i Bocuse d'Or.6) Tyskland — Marvin Böhm, Restaurant Aqua/Ritz Carlton, Wolfsburg, Tyskland7) Estland — Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Tallinn, Estland8) Spania — Juan Manuel Salgado, Restaurant La Plassohla/Ohla Hotel, Barcelona, Spania9) Storbritannia — Anthony Wright, University College, Birmingham, EnglandJuan Manuel Salgado (midten) er Spanias deltaker. (Foto: Arne Sørvig)10) Tyrkia — Mutlu Sefket Yilmaz,Seasons restaurant, Alanya, TyrkiaLes også: Christopher W. Davidsen i aksjon første Bocuse d'Or-dagHer finner Christopher W. Davidsens CV Onsdag 11. mai: 11) Nederland — John Smink, Restaurant Librije***, Zwolle, Nederland12) Italia — Sarà Marco Acquaroli, Four Seasons Hotel des Bergues, Geneve, SveitsItalias deltaker Sarà Marco Acquaroli.13) Russland — Arthur Ovchinnikow, Restaurant Enzo, Tallinn, Estland14) Sveits — Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier, Sveits15) Kroatia — Tomislav Karamarko, FMTG Group Borik, Falkensteiner, Zadar, Kroatia16) Frankrike — Laurent Lemal, Domaine Riberach — Restaurant La Coopérative, Frankrike17) Belgia — Peter Aesaert, Belgocatering, Belgia18) Ungarn — Tamas Széll, Onyx, Budapest, UngarnJohn Smink skal representere Nederland i Bocuse d'Or.19) Danmark — Morten Falk, Kadeau, København, Danmark20) Sverige — Alexander Sjögren, frilans, Oscarshamn, Sverige

HAR SMAKT: Eyvind Hellstrøm var dommer og med på å utnevne Christopher Davidsen til årets kokk i den norske konkurransen. Siden har han prøvesmakt menyen som Davidsen skal representere Norge med i morgen. Hellstrøm lot seg imponere. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG
HAR SMAKT: Eyvind Hellstrøm var dommer og med på å utnevne Christopher Davidsen til årets kokk i den norske konkurransen. Siden har han prøvesmakt menyen som Davidsen skal representere Norge med i morgen. Hellstrøm lot seg imponere. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer