Bodylotionen som er best i test

Vi har testet de mest populære bodylotionene.

BEST I TEST: Hawaiian Tropic Body Butter vant vår body lotion-test. Foto: Produsenten
BEST I TEST: Hawaiian Tropic Body Butter vant vår body lotion-test. Foto: ProdusentenVis mer

Vinteren i Norge kan være tøff for huden. Både kulde ute og innefyring tørker ut huden vår, og kan gjøre den både sår og sprukken.

I tillegg til å drikke rikelig med vann for å fukte huden innenfra og rense for avfallsstoffer, er det for de fleste av oss derfor nødvendig med en god bodylotion for å holde huden smidig og frisk.

Bør brukes hver dag - Man bør bruke bodylotion hver dag, eller i hvert fall etter hver dusj, for å binde fuktigheten i huden, sier Ann Karin Svendsen, daglig leder ved Karl Johan Hud & Kroppspleie.

Både såpe og varmt vann tørker ut huden, og å smøre seg med en god lotion etter dusjen vil erstatte dette fuktighetstapet.

Det kan også være lurt å dusje i litt kjøligere vann, for jo varmere vannet er, jo mer tørker det ut huden. Dusj heller ikke oftere enn nødvendig, siden for hyppig dusjing fjerner hudens eget beskyttelseslag.

Smør hele kroppen Selv om noen områder på kroppen er tørrere enn andre, er det likevel viktig å smøre hele kroppen.

- Bruk lotion på hele kroppen. Bruk heller en spesialkrem på de områdene som trenger det, tipser Svendsen.

Noen områder på kroppen, som for eksempel albuer, trenger ofte mer fuktighet. Mens andre områder som for eksempel ryggen kan bli uren om den får tilført mer fuktighet enn den trenger.

Kan ikke smøres for mye Tilfører man for mye fuktighet på hudtyper eller hudområder som allerede produserer mye talg (fett), vil man kunne få urenheter. Har du en godt fuktet hudtype fra før, eller områder på huden som er godt fuktet, bør du derfor bruke en krem med mindre fett på disse områdene.

- Det er ikke farlig å smøre seg for mye med lotion. Det eneste som skjer er at du metter huden unødvendig mye, og noen kan da få kviser og urenheter. Da bør man finne en lotion med mindre fett i, sier Svendsen.

Ikke enige Testpanelet i testen har testet hvordan kremer oppleves og virker på huden etter en dags bruk, og har fått beskjed om å ikke vurdere på ingrediensnivå. I etterkant har en hudpleier gått gjennom ingredienslistene på produktene, og vurdert dem utifra dette.

Det viser seg at hvordan kremer føles på huden etter et døgn, ikke nødvendigvis stemmer overens med hvorvidt ingrediensene er av topp klasse eller ikke. Har du fet eller sensitiv hud, bør du være spesielt obs på ingrediensene. I bodylotioner finnes det ofte poretettende ingredienser og ingredienser som kan irritere sart hud.

Viktige ingredienser Mineralolje: Mineralolje er utvunnet av råolje, og har ingen pleiende effekt på huden. I høye konsentrasjoner kan mineralolje tette talgkanalene, og gi kviser og hudormer. Dette gjelder spesielt for deg med kombinert til fet hud. Etter voksing er det også lurt å unngå kremer med mye mineralolje, da dette kan tette hårfollikkelen og gi inngrodde hår.

Mineralolje blir også kalt: paraffin oil, paraffinum liquidum, parafin, petrolatum, petroleum og vaselin.

E-vitamin: En kjempegod antioksidant og en naturlig solbeskyttelse. Står ofte oppført som tocopherol eller tokoferol.

Limonene, linalool, citronellol: Ingredienser som kan irritere huden, og gi eksem og allergi. Bør unngås spesielt for de med sensitiv hud. Disse ingrediensene tilsettes ofte i kosmetikk som duftkomponenter.

Planteoljer: Gir masse fukt og næring til huden og er bra for tørr hud. Eksempler er sheasmør, olivenolje og palmeolje.

Konserveringsmidler - alle produkter må konserveres på et eller annet vis. Vi tar ikke parabendebatten her, da ekspertene ikke er enige. EUs vitenskapelige komité mener parabener er helt trygt, mens blant annet Forbrukerrådet i Norge råder oss til å være varsomme med parabenholdige produkter.

Les også:
Stor test av billigsjampo
Denne neglelakken ble best i test
Slik blir du kvitt pigmentflekkene

TESTANSVARLIG: Monika Tøraasen.
TESTANSVARLIG: Monika Tøraasen. Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Det Nye for Klikk.no. Les her.

Hawaiian Tropic Body Butter Testens vinner! Karakter: 5/6 Pris: 80 Cosmica Body Fuktighetskrem En god krem uten mineralolje. Karakter: 5/6 Pris: 70 The Body Shop Shea Body Butter Gir masse fukt og passer godt til tørr hud. Karakter: 4/6 Pris: 169 Vaseline Intensive Care Gjør huden myk, men inneholder mineralolje. Karakter: 4/6 Pris: 32 Dove Body Milk Essential Nourishment En god krem, men får litt minus på grunn av ingrediensene. Karakter: 4/6 Pris: 39 Biotherm Lait Corporel Body Milk Midt på treet. Karakter: 4/6 Pris: 279 Nivea Soft Caring Lotion God krem som inneholder nærende sheasmør. Karakter: 4/6 Pris: 54 Aco Moisturising Body Milk God på tørre områder, men litt seig å smøre ut. Karakter: 4/6 Pris: 79 Lancôme La Rose Holder ikke så godt på fuktigheten. Karakter: 3/6 Pris: 245 Garnier Body Intensive 7 Days Anbefales ikke. Karakter: 2/6 Pris: 41