Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bokhandel lokket homoene fram og skapte byens kuleste distrikt

Tok det første skrittet ut av skapet da de gikk inn døra.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): - Mange tror at alle som jobber her er skuespillere, sier Jorgé Peña (40).

Han plasserer småretter av kjøtt, fisk og ost på bordet, mens spanjolene på nabobordet skråler over rødvinsglassene.

- Jeg er faktisk skuespiller. Men jeg er et unntak, sier han, og haster tilbake til bardisken.

José er daglig leder på restaurant Bardemcilla, som er en overraskende anonym, liten attraksjon.

Oscar-vinner Her inne er en helt annen skuespiller i fokus.

GLADE GUTTER: Jordan (26) (t.h.) fra San Francisco besøker sin amerikanske kompis Jonathan (28) som bor i Madrid. De er på vei inn på en av Chuecas mange homsebarer. - Dette blir mitt store gjennombrudd, sier Jordan om å bli fotografert i et norsk magasin. Foto: NINA HANSEN
UTELIV: Spanjolene Christina (32) (t.v.), Lorenzo (30) og Ursula (36) møter to feststemte paraplymenn i Chuecas gater. Foto: NINA HANSEN
SKEIVE BØKER: Bokhandel Berkana åpnet Chueca som homodistrikt. Foto: NINA HANSEN
DYRISK: Du støter på sex- eller undertøybutikker av ymse slag med jevne mellomrom. Foto: NINA HANSEN
UTSTILLING: Leonard Cohen-hyllest i kjelleren på bokhandelen Phanta Rheí. Foto: NINA HANSEN
BARDEMCILLA: Daglig leder ved restauranten Jorgé Peña, viser fram bildet av mannen bak bedriften, skuespiller Javier Bardem. Foto: NINA HANSEN
OSCARS ENTRÉ: Innsiden av Room Mate Hotel Oscar, kan beskrives som «romskip møter ubåt». Resepsjonen er imponerende. Foto: NINA HANSEN
PANORAMA: Cava og Caipirinha på toppen av Room Mate Hotel Oscar. Solnedgangen får du med på kjøpet. Foto: NINA HANSEN
POOLSIDE: Fra La Terraza de Arriba på toppen av Room Mate Hotel Oscar, kan du se utover hele Chueca. Skuespiller Simon Cohen og kompisen Amos Roberts (som peker til venstre) tar kveldens vorspiel oppe i høyden. Foto: NINA HANSEN
MØTEPLASSEN: På Plaza Vázquez de Mella, rett ved hovedåra Gran Via, går folk ut for å spise tapas på kveldstid. Foto: NINA HANSEN
FARGESPRAK: I Chueca finner du utallige skobutikker. Foto: NINA HANSEN
DAMA I TAKET: Bydelen er også kjent for sine vintagebutikker. Foto: NINA HANSEN
KLESTRIO: Ricardo Barberena (t.v.), Antonia Jiménes, Juan Antonio Jiménes, selger merkeklær på L'habilleur ved Plaza de Chueca. Foto: NINA HANSEN

For 14 år siden startet den spanske filmstjerna Javier Bardem opp restauranten sammen med søsknene Carlos og Monica.

Siden den gang har han blitt en Oscar-vinnende Hollywood-stjerne, som snart blir å se som skurk i den nye James Bond-filmen «Skyfall».

I tillegg er han gift og har barn med skuespiller Penélope Cruz.

- Han kommer hit fire-fem ganger i året, så det er godt mulig å støte på ham. Penelope er også med noen ganger, sier han, og fortsetter:

- Hun er alltid vakker. Sønnen deres også. De sitter midt i restauranten sammen med alle andre hver gang. Det er ikke noe stress.

Hipt strøk Homsedistriktet Chueca har i en årrekke vært et av de hippeste strøkene i den spanske hovedstaden.

UTELIV: Spanjolene Christina (32) (t.v.), Lorenzo (30) og Ursula (36) møter to feststemte paraplymenn i Chuecas gater. Foto: NINA HANSEN
UTELIV: Spanjolene Christina (32) (t.v.), Lorenzo (30) og Ursula (36) møter to feststemte paraplymenn i Chuecas gater. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Rett nord for hovedpulsåra Grand Via, i hjertet av Madrid, nyter lokalbefolkningen og turister det yrende folkeliv i de smale gatene, som består av sko- og vintagebutikker, små barer, restauranter og utesteder.

- Chueca var viktig for homokampen for ti år siden. Nå er det ikke like «gay» lenger, i hvert fall ikke like tydelig som før, sier Jorgé som selv er homo.

Selv flyr han ikke mye ut på byen:

- Når nattklubbene blir fulle fyller de bare på med flere, vet du. Jeg liker meg best hjemme med katta min, sier han og ler.

Carajillo De gule veggene er dekket av familiebilder og plakatene til alle filmene Javier Bardem har spilt i karrieren.

Bardemcilla har åpnet en ny filial nær Plaza del Sol. Også der har de håndskrevne menyer med retter oppkalt etter filmene som filmene Javier har spilt i.

BARDEMCILLA: Daglig leder ved restauranten Jorgé Peña, viser fram bildet av mannen bak bedriften, skuespiller Javier Bardem. Foto: NINA HANSEN
BARDEMCILLA: Daglig leder ved restauranten Jorgé Peña, viser fram bildet av mannen bak bedriften, skuespiller Javier Bardem. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Jorgé kommer med den tradisjonelle kaffedrammen Carajillo.

- Restauranten er ikke først og fremst rettet mot turister. Men det er nær, uformell og spontan stemning her. Det tror jeg alle kan like.

Rød solnedgang «Do you want to sleep with me tonight?».

Vi har beveget oss videre til takterrassen på Room Mate Hotel Oscar, hvor servitørene går i trange t-skjorter med den inviterende teksten over brystet.

Men her oppe er den røde solnedgangen og unike utsikten hovedattraksjon. I alle fall for den australske skuespilleren Simon Cohen (34) og kompisen Amos Roberts (42) fra New Zealand.

- Det er alltid bra å starte kvelden her før du drar videre ut på byen. Her oppe er det glamorøst, men samtidig velkomment.

Nabolagsfølelse Loungemusikken sprer seg over takene nedenfor, mens gjestene ligger på hvite sjeselonger og nipper til kalde glass.

MØTEPLASSEN: På Plaza Vázquez de Mella, rett ved hovedåra Gran Via, går folk ut for å spise tapas på kveldstid. Foto: NINA HANSEN
MØTEPLASSEN: På Plaza Vázquez de Mella, rett ved hovedåra Gran Via, går folk ut for å spise tapas på kveldstid. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Nå er det mange år siden australieren Simon dro til Madrid for å jobbe, og endte på en fest. Der møtte han spanjolen som skulle bli ektemannen. Dermed ble han værende i den spanske hovedstaden.

- Jeg liker Chueca. Det er midt i sentrum, du kan gå overalt. Det er som en stor landsby, hvor du virkelig får nabolagsfølelsen, sier han.

- Samtidig er det et trendy nabolag, hvor det alltid skjer noe. Kom hit igjen om to uker og det har garantert dukket opp nye butikker og utesteder.

Homobokhandel Selv om Chueca kanskje ikke lenger er et distrikt først og fremst for homser, vil bydelens skeive historie stå tydelig fram for de fleste.

Homseklubber, homserestauranter, homsehoteller og homsesexshops er tegn på det - i tillegg til svaiende regnbueflagg fra de knøttsmå balkongene.

- Chueca var et ødelagt område, med mange doplangere. Så åpnet vi denne bokhandelen i 1993, den første av sitt slag i Madrid, sier Mili Hernandez, daglig leder ved homobokhandelen Berkana.

- På den måten fikk vi homofile og lesbiske til å komme hit også på dagtid og etter hvert bosette seg her. Før det trakk de hit på kveldstid og måtte ringe på døra for å komme inne på de hemmelige homseklubbene og saunaene.

Ut av skapet For mange ble det å ta et skritt inn døra på bokhandelen Berkana samtidig det første skrittet ut av skapet. Mili synes området har forandret seg veldig siden den gang.

- Det var et mer utpreget homsedistrikt før, det var meningen at Chueca skulle være annerledes siden området symboliserte kampen for homofiles rettigheter, sier hun.

Nå trenger homofile ikke lenger små områder for seg selv.

- Vi kan bo overalt. I dag er det mange turister og en miks av alle typer folk her, sier Mili, som selv bor i området.

- Men det er fortsatt kjent som et av byens hippeste områder?

SKEIVE BØKER: Bokhandel Berkana åpnet Chueca som homodistrikt. Foto: NINA HANSEN
SKEIVE BØKER: Bokhandel Berkana åpnet Chueca som homodistrikt. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- For turister er det veldig kult her, men for meg er det bare Chueca, sier hun og smiler.

Særegent Ved metroinngangen på Plaza de Chueca er det alltid folk langs uteserveringene. Vimpler i regnbuefarger henger mellom husveggene, over de små gatene rundt torget.

Ricardo Barberana er daglig leder på klesbutikken L'Habilleur. Som mange andre i Chueca er han opptatt av å tilby folk noe de ikke finner alle andre steder.

- Nede i gata finner du en restaurant hvor de bare serverer retter basert på sopp. Dit må du gå, sier han.

Merker krisen Kollegene, søskenparet Antonia og Juan Antonio Jiménez, henger jakker og jeans på plass langs de lange klesstativene.

- Vi merker jo at den økonomiske krisen påvirker salget, men vi har heldigvis mange faste kunder.

- Er du enig i at Chueca har forandret seg?

- Ja. Det er ikke like mye et lite nabolag lenger. Før var det bare lokalbefolkning her, men nå har folk virkelig oppdaget Chueca. Det er alltid masse folk i gatene. Men det er ikke så rart. Chueca er virkelig et bra sted.

POOLSIDE: Fra La Terraza de Arriba på toppen av Room Mate Hotel Oscar, kan du se utover hele Chueca. Skuespiller Simon Cohen og kompisen Amos Roberts (som peker til venstre) tar kveldens vorspiel oppe i høyden. Foto: NINA HANSEN
POOLSIDE: Fra La Terraza de Arriba på toppen av Room Mate Hotel Oscar, kan du se utover hele Chueca. Skuespiller Simon Cohen og kompisen Amos Roberts (som peker til venstre) tar kveldens vorspiel oppe i høyden. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media