ELLEVILT TILBUD: Byrådet i den italienske landsbyen Smabuca har lagt ut 17 forlatte boliger til salgs for bare ti kroner. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix
ELLEVILT TILBUD: Byrådet i den italienske landsbyen Smabuca har lagt ut 17 forlatte boliger til salgs for bare ti kroner. FOTO: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Italia:

Boliger til salgs for ti kroner

Flere italienske byer tilbyr boliger til gi-bort-pris og økonomiske fordeler for utlendinger som ønsker å flytte dit. Men er tilbudene for gode til å være sanne?

I de største norske byene vil man oppleve at det er vanskelig å få kjøpt seg en leilighet uten å måtte betale millioner av kroner. I Oslo har prisen ved enkelte salg til og med oversteget 100 000 kroner per kvadratmeter.

Men er dette frustrerende nok til at du kan vurdere å flytte til Italia?

For nesten to uker siden ble mange fristet av tanken på å kjøpe et italiensk hjem til bare én(!) euro. Vel, nå har det - om mulig - kommet et enda bedre tilbud på banen: En italiensk by tilbyr utlendinger 9000 euro for å flytte dit, mens en annen betaler 1000 euro for hvert barn innbyggerne føder.

De elleville italienske tilbudene har blitt bredt omtalt. Blant annet av The Guardian, CNBC, The Independent, CBS News og CNN.

Det er imidlertid ikke første gang italienske byer tyr til det skritt å selge boliger på billigsalg, også i 2018 så man liknende:

Til salgs for ti kroner

Men når noe virker for godt til å være sant - er det ofte det. I dette tilfellet er tilbudene i hvert fall mer kompliserte enn det ser ut til ved første øyekast.

Forrige uke ble 17 forlatte boliger i fjellbyen Sambuca på den italienske øya Sicilia lagt ut for salg for bare én euro - omtrent ti norske kroner.

Det er ventet at ytterligere 15 boliger vil bli lagt ut fra salg, i tillegg til at ytterligere 400 forlatte boliger er eid av privatpersoner - og kan bli gjenstand for salg innen kort tid, ifølge The Guardian.

Innen onsdag forrige uke hadde byrådet mottatt 300 telefonsamtaler og 94 000 e-poster i forbindelse med boligauksjonen.

Hake

Tilbudet var ment for å gjenopplive byen som har blitt rammet av massiv fraflytting de siste åra, men hadde også en hake:

Nye eiere er nødt til å restaurere boligen for minst 15 000 euro innen tre år, samt betale et depositum på 5000 euro som man vil få tilbake når oppussingen er gjennomført.

Det er heller ikke sikkert at potensielle kjøpere vil få boligen for bare en euro, erkjenner ordfører Leo Ciacco.

- Noen personer tror at det er alt som skal til - prisen for en kopp kaffe. De tar feil. Det er en boligauksjon som starter på en euro. Dersom budgiverne ikke byr høyere, vil huset bli solgt for prisen av en croissant, sier han til den britiske avisa.

10 000 euro

Lørdag sprakk nyheten om det andre elleville tilbudet i Italia: Utlendinger tilbys opptil 9000 euro for å flytte til fjellandsbyen Locana ved grensa til Sveits og Frankrike.

Men også dette tilbudet kommer med forbehold. Ordfører Giovanni Bruno Mattiet sier han er villig til å betale pengene over en treårsperiode, så lenge innflytterne har minst et barn og minimum 6000 euro i årslønn, ifølge CNN.

Sambuca og Locana er ikke de eneste italienske byene som lokker med økonomiske fordeler for dem som ønsker å bo der.

Et lite stykke nord for Locana, i Borgomezzavalle, tilbys innbyggerne 1000 euro for hvert barn de føder, og ytterligere 2000 euro til de som er villige til å starte en bedrift.

På lang sikt

Men før du blir for fristet til å hoppe på tilbudet, er det viktig å nevne at Sambucas innbyggertall har minsket fra 9000 til 5000, mens Locanas innbyggertall har minsket fra 7000 til 1500 siden starten av 1900-tallet.

Og det finnes gode grunner til at befolkningen flytter fra landsbyene, ifølge historieprofessor ved LUISS University i Roma, Andrea Ungari.

- Det fungerer greit på kort sikt, utlendinger elsker Italias skjønnhet og lengter etter en evig ferie i solskinn. Men på lang sikt forstår man at det trengs oppgraderinger i infrastrukturen, bedre og nærmere sykehus og effektive tjenester - spesielt for pensjonister.