1000 VISNINGER: Mekler Tor Arne Selåsdal i Privatmegleren gjør seg klar for travledager. I helga er det over 1000 visninger i Oslo. Foto: Sveinung U. Ystad.
1000 VISNINGER: Mekler Tor Arne Selåsdal i Privatmegleren gjør seg klar for travledager. I helga er det over 1000 visninger i Oslo. Foto: Sveinung U. Ystad.Vis mer

Boligprisene skal opp

Ekspertene varsler fortsatt prisøkning over hele landet. Dagbladet gir deg oversikten.

||| I Oslo kan du for fem millioner få en enebolig på Stovner eller en nyoppusset treroms i en toppetasje på Frogner. En mellomting kan være en femroms med balkong på St. Hanshaugen.

I Tromsø kan du få en enebolig med stranlinje for under fire millioner. Den ligger i Sandvika i Tromsdalen, 15 km utenfor sentrum. Ønsker du å bo i byen, får du eneboliger også her. Er du villig til å pusse opp, kan du få et nydelig gammelt trehus på Nordnes i Bergen for under tre millioner.

For femte måned på rad steg boligprisene også i mai. Tall fra eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk viser at prisene er 9,1 prosent høyere enn for mai i fjor. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 25 900 kroner.

• DETTE KOSTER EN BOLIG I DIN BY

- Prisene har økt over hele landet, men det er store regionale forskjeller. Gjennomsnittet hittil i år sammenlignet med gjennomsnittet i 2009 viser at boligprisene i Tromsø har økt med fire prosent, mens de i Bergen har økt med åtte prosent, sier direktør Finn Tveter i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF).

Østlandet utpeker seg Når det gjelder prisen på leiligheter, er det noen områder på Østlandet som utpeker seg. Mens gjennomsnittsøkningen de siste tolv månedene ligger på ni prosent, har prisene i Asker økt med 13,5 prosent. I Larvik er økningen tolv prosent.

- For Asker sin del handler nok dette om enkel tilbud og etterspørsel. Det er kanskje begrenset med leiligheter her, og da får vi en prisøkning. Når det gjelder Larvik, har meglere meldt om en økende optimisme. Det skjer mye i byen, av utbygging og nyetablering, sier Tveter, som mener både først- og sistnevnte snart vil se en utflating av prisveksten.

- Etter en kurve som dette kommer det alltid en bråstopp og en utflating. Og her er prisstigningen tatt ut for i år. Det er grenser for hvor mye ekstraordinær prisvekst man kan svelge, sier Tveter.

Tror på fortsatt økning - Den økonomiske situasjonen i Norge er god. Usikkerheten i forhold til den internasjonale finanskrisa avtar, folk føler seg tryggere. Dette gir gunstigere forventninger til framtida. Det er ingenting som tyder på at arbeidsledigheten vil øke, så folk tror ikke de vil miste jobben med det første. Derfor mener de at de kan tåle flere og større boliger, sier BI-professor Kai Leitemo. 

Økonomiprofessoren tror prisstigningen vil fortsette.

- Jeg tror prisene vil gå opp, på grunn av den lave renta. Det er rimelig å låne, brukerkostnadene med å eie bolig blir lave. Det avgjørende er derfor når renta går opp igjen. Når det skjer, er vanskelig å si. Det er blitt større usikkerhet knyttet til den generelle økonomiske situasjonen på grunn av gjeldskrisen i noen europeiske land, og det ser ut til at resesjonen i Europa vil vare lenger enn antatt. Norske renter vil derfor stige langsommere enn tidligere antatt. Derfor tror jeg at prisene vil fortsette å stige i de neste to-tre årene, sier Leitemo.

Og prisveksten vil ligge på omtrent ti prosent hvert år, anslår professoren.

27 dager for å selge bolig
Korrigert for inflasjon er maitallene likevel 4,5 prosent lavere enn de var i toppmåneden august 2007.

I gjennomsnitt tok det i mai 27 dager å få solgt boligen. Det er 12 dager mindre enn samme måned i fjor. Vanskeligst er det å selge boligen i Tromsø. I mai var gjennomsnittlig formidlingstid her 66 dager. Lettest var det i Trondheim, hvor det i snitt tok 16 dager fra en annonse ble lagt ut til boligen ble solgt. I Oslo lå snittet på 20 dager.

Normalt stiger prisene mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten.