Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene steg i november

6,5 prosent høyere enn i november i fjor.

Høyere priser:  Boligprisene var 0,4 prosent høyere i november enn i oktober. Sammenlignet med november i fjor har prosene steget med 6,5 prosent. - Prisuviklingen i november forteller om et boligmarked med svært høyt aktivitetsnivå, sier Terje Buraas i EFF. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
Høyere priser: Boligprisene var 0,4 prosent høyere i november enn i oktober. Sammenlignet med november i fjor har prosene steget med 6,5 prosent. - Prisuviklingen i november forteller om et boligmarked med svært høyt aktivitetsnivå, sier Terje Buraas i EFF. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Eiendomsmeglerbransjen la i dag frem boligstatistikken for november på en pressekonferanse. Ifølge statistikken var boligprisene 0,4 prosent høyere i november enn i oktober.

— Prisutviklingen i november forteller om et boligmarked med svært høyt aktivitetsnivå. I november ble det solgt flere eiendommer enn  tilsvarende måned tidligere år. Kombinert med et relativt stabilt antall boliger til salgs, gir dette høy omsetningstakt og en betydelig prisstigning, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

6,5 prosent høyere enn i fjor Boligprisene for november var 6,5 prosent høyere enn i november i fjor, og det er prisen på eneboliger som har økt mest.

Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 1,6 prosent høyere, noe som betyr at den underliggende prisutviklingen er positiv.Korrigert for inflasjon er prisene nå 2,5 prosent lavere enn i august 2007.

- Kort oppsummert mener vi det har vært et godt år for både kjøper og selger, og det har vært en prisøkning i alle typer boliger, sier Leif J. Laugen i EFF.

- Generelt høyt prisnivå Den gjennomsnittlige salgsprisen for en bolig, uavhengig av type, er hittil i år 2.579.000 kroner.

- Det er et generelt høyt prisnivå. De økonomiske rammebetingelsene vi har innenlands og den lave boligbyggingen gjør at vi kan vente oss en betydelig prisstigning på også brukte boliger framover. Hvis prisveksten blir for høy, er det først og fremst førstegangskjøperne som får svi. Fordelen er at det blir mer lønnsomt å igangsette flere nybyggerprosjekter, som over tid kan bidra til en lavere prisvekst, sier Buraas.

Hittil i år har boligmarkedet stedet med 8 prosent.

Størst vekst i storbyene Det er i storbyene at prisveksten har vært størst.

- I de fire største byområdene (Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim) har prisveksten ligget på mellom 8-12 prosent, mens veksten i resten av landet har ligget mellom 4-7 prosent. Vi ser en klar kontrast mellom storby og land, sier Buraas.

- November måned har vært en god måned for boligmarkedet. Det har vært en rekordomsetning på bruktsiden. Her har vi neppe sett en større omsetning tidligere. Vi ser at markedet fungerer bra og at det er forutsigbart. Det er greit å få solgt bolig til en god pris, og folk tør å kjøpe ny bolig før de selger, sier Buraas.

Mange kjøpere Undersøkelsen viser også at boligsalg nå tar gjennomsnittlig like lang tid som i oktober måned.

- Det er mange kjøpere, og dette preger tida det tar å selge boligen, sier Christian Vammervold Dreyer i Norsk eiendomsmeglerforbund (NEF).

Formidlingstiden (tiden boligen annonseres for siste gang på FINN.no til den er solgt) var ifølge undersøkelsen gjennomsnittlig 29 dager i november- 4 dager færre enn november 2009.

Det er i storbyene Bergen og Stavanger at boligene blir raskest solgt, med henholdsvis 17-18 dagers formidlingstid. I Tromsø tar det lengst tid å få solgt boligen med gjennomsnittlig formidlingstid på 60 dager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!