BOLLEMUS À LA BAKERIET BAKERINNEN: Vi har fått oppskriften på Camilla Johansens boller som får hele Harstad til å rødme litt ekstra i kinnene. Foto: CAMILLA JOHANSEN
BOLLEMUS À LA BAKERIET BAKERINNEN: Vi har fått oppskriften på Camilla Johansens boller som får hele Harstad til å rødme litt ekstra i kinnene. Foto: CAMILLA JOHANSENVis mer

Bollene som får hele Harstad til å rødme litt

Én deig på tre måter gir saftigere, søtere og (litt) frekkere boller.

At vi er glad i boller, er ingen hemmelighet.

Ifølge Anechen Bugge, som er forsker på mat- og spisevaner ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), er boller den søte bakevaren som vi nordmenn spiser aller mest av.

Men lager du det samme gamle hver gang? Ved hjelp av noen enkle triks og en tur bort i smågodtavdelingen, blir det straks andre boller.

Vi har fått Camilla Johansen, som straks er aktuell med kokeboken «Djævelsk godt» og som driver bakeriet Bakerinnen i Harstad, sine aller beste tips.

- Ikke for mye gjær Har du en god deig i bunn, kan du trikse deg til flere varianter med ulikt utseende og smak.

Ifølge Johansen gir boller bakt på smør, egg og h-melk de beste smakene.

- Når man lager boller må man ikke bruke for mye gjær, men heller bruke tid. Det er viktig, for det tar tid å få god gjærbakst til. Heving før og etter må man beregne inn i tidsskjema, og resultatet blir upåklagelig, sier hun.

LAKRISGIFLER: Snurrer fylt med smør, sukker, lakrispulver og søt lakrissirup. Foto: CAMILLA JOHANSEN
LAKRISGIFLER: Snurrer fylt med smør, sukker, lakrispulver og søt lakrissirup. Foto: CAMILLA JOHANSEN Vis mer

Se grunnoppskrift på Bakerinnens boller til høyre.

Temperatur: Heller litt for kald enn litt for varm væske

Pynt opp med sjokolademus Vil du gjøre bollene litt ekstra gøyale, foreslår Johansen å hamstre inn sjokolademus.

På bakeriet sitt i Harstad serverer hun såkalte Bollemus, som får folk fra fjern og nær til å rødme litt i kinnene.

Så hva er en bollemus? Jo, det er en bolle med deilig hjemmelaget vaniljekrem i midten, melisglasur og kokos. På toppen av vaniljekremen troner en sjokolademus.

- Hverdagshumor på sitt beste, synes jeg, sier Camilla til Dagbladet.

Vil du prøve deg på en bollemus, klipper du et kryss i på toppen etter at du har trillet deigen til en rund bolle.

Lag en liten grop med plass til vaniljekremen, og stek det hele i ovnen på 220 grader i 16-18 minutter.

Så lager du melisglasur, dypper i kokos og putter en sjokolademus oppi.

Les også: Hvordan bake verdens beste boller?

Bollekinn med pistasjkrem En annen oppskrift Johansen vil dele med oss, er bollekinn med pistasjkrem og bringebær med et dryss av melis på toppen.

- Den deilige myke pistasjkremen som er rund og god på smak, med friske syrlige bær, er bare en innertier. Husk å ha litt godt med pistasjkrem på toppen slik at det øverste laget karamelliserer seg, og det som ligger under er mykt og deilig, sier hun.

For å lage bollene, klemmer du dem flate etter at du har trillet dem til en bolle. Så smører du på med pistasjkrem.

Bakerinnen bruker cirka 1 ½ ts pr. bolle som du smører oppå bollen og legger ca 5-7 bringebær oppå der igjen.

MED PISTASJKREM: Bollekinn med pistasjkrem og bringebær med et dryss av melis på toppen. Foto: CAMILLA JOHANSEN
MED PISTASJKREM: Bollekinn med pistasjkrem og bringebær med et dryss av melis på toppen. Foto: CAMILLA JOHANSEN Vis mer

Stekes på 220 grader i cirka 16-18 minutter. Dryss melis på toppen før servering.

Gifler med lakris En tredje variant er lakrisgifler, som er deilige snurrer fylt med smør, sukker, lakrispulver og søt lakrissirup.

Vil du ha en en ekstra god topping, så anbefales sitronglasur av melis og sitronsaft (i stedet for vann).

Lakrisgiflene lager du ved å kjevle deigen til et rektangel. Ha på et tynt lag med smør, 2 dl sukker, cirka 3 ss lakrispulver og 3 ss søt lakrissirup som ringles over.

Rull sammen deigen og del opp i biter. Husk at bretten ligger ned ved steking. Stekes 220 grader i cirka 16-18 minutter.