Bombet i stykker i 1999

I dag byr storbyen Beograd på ekte Balkan-sjarm.

TAUSE VITNER: En trikk dekorert med reklame fra «United colors of Benetton» passeret forbi det gjennombombede tidligere militærhovedkvarteret i Beograd sentrum. Serbiske myndigheter lar de ødelagte bygningene bli stående - og nå er de blitt turistattraksjoner. Alle foto: Eivind Pedersen
TAUSE VITNER: En trikk dekorert med reklame fra «United colors of Benetton» passeret forbi det gjennombombede tidligere militærhovedkvarteret i Beograd sentrum. Serbiske myndigheter lar de ødelagte bygningene bli stående - og nå er de blitt turistattraksjoner. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

BEOGRAD (Dagbladet): De 120 knallgule leddbussene i Beograds gater er et resultat av Balkan-krigen. Bussene ble gitt til Serbia av den japanske stat.

Eneste krav til gjenytelse er at bussene skal vaskes hver morgen, slik at det japanske flagget alltid er synlig.

Japanerne har stasjonert en egen kvinnelig inspektør for å påse at kravet etterleves.

Opphevet fotoborbud Vi husker alle de dramatiske ukene i da Kosovo-krisen forverret seg.

Det toppet seg 24. mars 1999 da de første bombene falt.

SPESIELT: En egen japansk inspektør passer på at bussene blir vasket. Alle foto: Eivind Pedersen
SPESIELT: En egen japansk inspektør passer på at bussene blir vasket. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer

For første gang på over 50 år ble et land i Europa angrepet av en styrke som inkluderte andre europeiske land, inkludert Norge.

For bare tre år siden var det strengt forbudt å ta bilder av bygningene.

Nå er tonen annerledes:

- Selvsagt kan du fotografere bygningene. Men vi vil ikke bli med på bildene. Vi er kun soldater som passer på at ingen tar seg inn i bygningene. Det kan være livsfarlig, svarte to korrekte, men imøtekommende bevæpnede vakter da Dagbladet lurte om fotoforbudet fortsatt var gyldig.

Raketter fra havet Med knuste vinduer og store, delvist sammenrast og gapende hull i vegger og tak, står bygningene som uhyggelige minnesmerker over Balkan-krigen.

SYMBOL: Legg merke til denne påskriften på 120 av Beograds gule leddbusser. Japanerne ga bort bussene - og krevde at de skal vaskes hver morgen.
SYMBOL: Legg merke til denne påskriften på 120 av Beograds gule leddbusser. Japanerne ga bort bussene - og krevde at de skal vaskes hver morgen. Vis mer

I 78 dager og netter, for bare 12 år siden, ble Beograd og en rekke andre jugoslaviske byer utsatt for Natos luftangrep.

Både klasebomber og krysserraketter rammet Beograd. Bombene ble avfyrt fra amerikanske og britiske skip ute i Adriaterhavet.

Nå lar turistene seg fasinere av hvordan Nato på så langt hold klarte å få inn en rekke fulltreffere på både politistasjonen og hovedkvarteret til hærens generalstab i Beograd.

Militærhovedkvarteret ble ødelagt natt til 30. april 1999, da Nato-angrepene toppet seg.

Verner amerikanerne Riktignok holdt det på å bli storpolitisk krise da en bombe traff Kinas ambassade og drepte tre diplomater.

TITOS RØDE: Ljiljana Lakovic minnes hvordan det var å vokse opp under president Titos kommunistregime. Da måtte det røde skjerfet være på plass.
TITOS RØDE: Ljiljana Lakovic minnes hvordan det var å vokse opp under president Titos kommunistregime. Da måtte det røde skjerfet være på plass. Vis mer

Men ingen av bombene rammet den amerikanske ambassaden, som ligger kloss inntil de ødelagte militærbygningene.

- For all del - ikke ta bilde av USAs ambassade. Da får du virkelig trøbbel, lyder advarselen fra turistguide Ljiljana Lakovic.

Hun forteller at det ikke er noen umiddelbare planer om å sanere de bombeskadede bygningene.

- Det vil by på store praktiske problemer å rive byggene. Enn så lenge blir de stående. Etterhvert er de blitt et symbol på omstendighetene som til slutt førte til den endelige oppløsningen av den jugoslaviske staten, sier Lakovic.

Tito-skjerfet Som ektefødt datter av den tidligere komministstaten under ledelse av president Josip Broz Tito (1892-1980), har Lakovic opplevd omskiftelige tider som endte opp med dannelsen av Serbia som selvstendig stat.

TALENDE: Både militærhovedkvarteret (t.h.) og Beograd Radio (i bakgrunnen) ble bombet av Nato i 1999. Nå er ruinene blitt et populært turiststed.
TALENDE: Både militærhovedkvarteret (t.h.) og Beograd Radio (i bakgrunnen) ble bombet av Nato i 1999. Nå er ruinene blitt et populært turiststed. Vis mer

- Jeg har fortsatt mitt røde, gamle «Tito-skjerf», sier hun og drar opp et knallrødt klede på størrelse med et tradisjonelt speiderskjerf.

- Ja, det var andre tider den gangen. Jeg husker at mamma sydde skulderputer så vi ikke skulle få så vondt når vi hadde skytetrening med rifler på skolen. Vi fikk også opplæring i å lage molotowcocktails og bomber, minnes hun.

Populære nordmenn Lakovic understreker at de dramatiske omstendighetene i Serbias nyere historie, knapt kan merkes av turister på besøk - bortsett fra de synlige bombekraterne.

- Nordmenn er spesielt populære i Serbia. Det er fortsatt en dyp takknemlighet i folkesjela over hvordan nordmenn beskyttet og behandlet jugoslaviske krigsfanger under andre verdenskrig, sier hun.

- Mange steder har jeg opplevd at nordmenn kan spise både to og tre gratis is. I byen Gornji Milanovac, et stykke utenfor Beograd, er det til og med laget en norsk restaurant, Norveska Kuca, som naturligvis er formet som et vikingsskip, forteller hun.

Tilbakeblikk Om den kommunitiske fortiden i hjemlandet, sier hun:

- Jeg synes tidligere president Putin har sagt det så godt:

- Den som ikke savner denne perioden, eier ikke hjerte. Den som ønsker seg tilbake, eier ikke hjerne!