Bor du trangt? Da trenger du disse møblene

Brett sofaen på veggen og bruk skrivebordet som seng: Slik jukser du deg til mer plass hjemme.

For alle som bor kompakt vet man at det ofte kan være en utfordring å få plass til de rom og funksjoner du trenger på den plassen du har tilgjengelig. Bor du i byen blir kvadratmeterprisen stadig høyere, og bor du trangere, krever det at møbler og interiør fungerer optimalt og plassen er utnyttet til det maksimale.

Én løsning for å få plass til det du trenger når du bor smått, er å satse på møbler som har flere funksjoner. Et sofabord som med skjult oppbevaring under. En seng som også kan være sofa. Eller bokhyller som kan forandres og gjøres om på ved ønske og behov.

Mer rom med multifunksjonelle møbler Få steder i verden bor mennesker trangere enn på Manhatten. På denne lille øya, som er en av bydelene i storbyen New York, bor millioner tett sammen, ofte i leiligheter som knapt nok er større enn skoesker.

Det var dette som inspirerte da den italienske møbelprodusenten Clei skulle sette sammen sitt bidrag til utstillingen Making room: New Models for housing New Yorkers, på Museum of the City of New York.

På utstillingen står Clei bak en 30 kvadratmeter stor ettromsleilighet som er spekket med unike multifunksjonelle møbelløsninger.

- Integrerte møbelsystemer er hvor vår ekspertise ligger, forklarer arkitekt Pierluigi Colombo til museets nettside om prosjektet.

- Og i denne utstillingsleiligheten finnes disse i fleng. Her har vi innredet i en stram europeisk stil, med fokus på maksimal utnyttelse av begrenset plass.

Utstyrt med flere funksjoner Italia er kjent verden over for sin møbeldesign, og kjennetegnes som oftest av en stram, urban og ultramoderne stil.

Møblene og løsningene fra Clei er intet unntak.

- Ved å få ett møbel til å fylle flere funksjoner sparer man både plass og økonomi, foklares det på produsentens nettside.

- Når både sofa kan bli seng, skrivebord kan bli seng og bokhylle kan bli seng, er det ikke grenser for hvilke muligheter som ligger til stede når det gjelder måter å innrede på, og muligheter til å skape plass.

Kompakte bio-hus Den italienske møbelprodusenten har også nylig gjort et spennende samarbeid med designeren Massimiliano Mandarini. Her var målet å skape kompakte og funksjonelle bio-hus.

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Trendir var prosjektet, som fikk navnet Green Kinder House, et forsøk på få til smarte kompakte passivhus, hvor innredning og interiør skulle være tilpasset boligen og plassen på best mulig måte.

I de smarte mini-husene er møbler og innredning satt inn for å maksimere hver tilgjengelige krik og krok, og det hersker ingen tvil om at det er bruken av multifunksjonelle møbler som gjør at husene på mange måter virker større og mer luftige enn det de i realiteten er.

- Huset fleksible funksjoner er definert av møblene, forklarer designer Mandarini til nettsiden.

- I stuen, for eksempel, domineres innredningen av en sofa som kan brytes opp og settes sammen og kombineres på mange forskjellige måter.

Sofaen blir til seng når natten kommer, og du kan ved enkle grep gå fra å sitte på sofaen til å sove i sengen.

Drømmen for mange Jaime Derringer, som er grunnlegger av trend- og designnettstedet DesignMilk, tror møbler som disse fra Clei vil kunne totalt forandre hverdagen for mennesker som bor kompakt eller som trenger smartere løsninger hjemme.

- Med disse møblene, som jo er såpass tidløse i sin design, vil du kunne gjøre en investering som varer lenge og som på mange måter letter hverdagen og plassproblemene hjemme, forklarer Derringer til Bonytt.no.

BRETTER UT: Skal tenåringen ha venninner på overnatting er det null problem å gjøre enkeltsengen om til køyeseng. FOTO: Produsenten
TO FOR EN: Sofa på dagtid, sengeplass når kvelden kommer. FOTO: Produsenten
BRETT UT: Når kvelden kommer, henter du bare sengen frem. FOTO: Produsenten
COMPACT LIVIING: Dette begrepet brukes ofte om små leiligheter i store byer. Her er målet å skape en fullverdig bolig åp få kvadrat. FOTO: Produsenten
PÅ LITEN PLASS: Møbler som kan oppfylle flere funksjoner i hjemme, er drømmen for deg med liten plass. FOTO: Produsenten/Clei
SKJULER SOFAEN: Seng og sofa,; denne er begge. FOTO: Produsenten/Clei
LEGGETID: I denne lille ettromsleiligheten er det praktisk å kunne hjemme bort sengen på dagtid. FOTO: Produsenten
IKKE BARE EN SOFA: Denne kan bli et helt annet møbel ved bare et enkelt grep. FOTO: Produsenten
TRANSFORMASJON: HER BLIR SOFAEN TIL KØYESENG. FOTO: Produsenten
SKRIVEBORD OG SENG: På tenåringsrommet kan det være smart med møbler som kan forandre form. FOTO: Produsenten
TRE TING PÅ EN GANG: Med denne hjemme sparer du plass. FOTO: Produsenten

- Å kunne gjemme flere funksjoner i ett møbel er jo en optimal løsning om man ikke har plass til alle de møbler og rom man gjerne skulle hatt i boligen.

Møbler som har ulik funksjon på dag- og nattestid synes designeksperten er utrolig praktisk.

- Ja, tenk på alle som bor i ettroms- eller studioleiligheter, de trenger jo ikke sitte å se på sengen sin hele dagen om de har et møbel som dette, forklarer Derringer.

- På dagtid vil jo ekstra gulvplass, eller kanskje til og med et spisebord være en mye bedre utnyttelse av plassen.

Nordmenn også på jakt etter smarte løsninger hjemme Frode Skage Ullebust i Ikea Norge har tidligere uttalt til Klikk.no at det er ikke bare trangtboende New Yorkere som er på jakt etter mer plass og smarte løsninger, men også svært mange nordmenn.

- Nordmenn sier at de trenger gode løsninger som skaper mer plass, forklarer Skage Ullebust.

- Dette kom frem i en landsdekkende undersøkelsen, og er en fellesnevner på tvers av landsdeler, kjønn og aldersgrupper.

Skage Ullebust forklarer at å kunne oppbevare ting på en praktisk og funksjonell måte er viktig for oss.

- Tingene vi omgir oss med gjenspeiler hvem vi er og hvordan vi lever sammen.

Les også: I denne leilighetene bretter man bare ut rommene når man trenger dem
Dette hadde du ikke trodd du kunne gjemme i skapet
Her finner du massevis av interiørinspirasjon til hjemmet
Her er de kuleste bokhyllene på markedet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PÅ LITEN PLASS: Møbler som kan oppfylle flere funksjoner i hjemme, er drømmen for deg med liten plass. FOTO: Produsenten/Clei
PÅ LITEN PLASS: Møbler som kan oppfylle flere funksjoner i hjemme, er drømmen for deg med liten plass. FOTO: Produsenten/Clei Vis mer
IKKE BARE EN SOFA: Denne kan bli et helt annet møbel ved bare et enkelt grep. FOTO: Produsenten
IKKE BARE EN SOFA: Denne kan bli et helt annet møbel ved bare et enkelt grep. FOTO: Produsenten Vis mer