Bor med kulehull i tak og vegger

Spor etter bohemens fester og innfall sitter ennå i veggene i huset i Son.

BOHEMLIV: Huset er fylt med malerier og skulpturer. Her har to skulpturer fått plass i hallen foran maleriet av Therese Nordtvedt. Den ene av stuene skimtes i bakgrunnen. Foto: Helge Eek
BOHEMLIV: Huset er fylt med malerier og skulpturer. Her har to skulpturer fått plass i hallen foran maleriet av Therese Nordtvedt. Den ene av stuene skimtes i bakgrunnen. Foto: Helge Eek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tømmerhuset i Son har stått der i hundrevis av år, den eldste delen er trolig fra 1600-tallet.

Øverste etasje med atelier og tårn ble bygd av kunstneren Carl Dørnberger på slutten av 1800-tallet. I dag bor kunstnerne Arne Samuelsen og Teppo Valkama i huset.

Bohemsk besøk - Da jeg flyttet inn for 22 år siden, følte jeg meg beæret over å få bo i et historisk og innholdsrikt hus. Det henger bilder av Dørnberger overalt, og han har også malt flere motiver rett på veggene, og vi har flere av hans spesielle samlinger. Hele huset byr på overraskelser, og jeg hadde mye å forholde meg til det første året, sier Arne Samuelsen.

Med trebein, bredbremmet hatt og to pistoler var Dørnberger en original i Son. Han hadde omgang med mange av datidas store kunstnere og forfattere, og hadde også et forhold til forfatteren Ragnhild Jølsen. Hans Jæger beskriver sitt besøk i Dørnberger-huset i boken Syk kjærlighet.

Kulehull i taket Kunstneren Dørnberger hadde en løs omgang med sine to pistoler som han kalte Kitty og Kittys broder. En av historiene er da lensmann Lersbryggen kom for å snakke ham til rette for uvettig bruk av skytevåpen. De ble etter hvert godt forlikte og Dørnberger skjøt da en omvendt L i taket til ære for lensmannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer