Bor på 20 smarte kvadratmeter

Snedige løsninger i den kompakte byleiligheten.

FUNKSJONELL: Arkitektene har laget et smart og funksjonell leilighet for far og sønn på bare 21,5 m2. Foto: Radek Wojnar
FUNKSJONELL: Arkitektene har laget et smart og funksjonell leilighet for far og sønn på bare 21,5 m2. Foto: Radek WojnarVis mer

Det er mange som bor smått og kompakt, spesielt i store byer. Dyre boligpriser og urban vekst gjør at små leiligheter og utfordringen med å bo på liten plass blir en realitet for stadig flere byboere.

Men ifølge design- og interiørnettstedet Freshome trenger ikke lite å bety verken kjedelig eller upraktisk, noe denne fargerike lille leiligheten i Polen er et ypperlig eksempel på.

Praktisk pendlerbolig Leiligheten befinner seg i et gammelt leilighetsbygg og opptar bare kompakte 21,5 kvadratmeter.

Boligen er designet av arkitekt Jakub Szczesny fra Centrala arkitektkontor. Den er pendlerbolig for en mann i midten av 30-årene, som også delvis har sin fem år gamle sønn boende hos seg.

Arkitekt Szczesny forklarer til nettstedet Freshome at mannen også bor i leiligheten et par helger i måneden.

Utnyttet hver millimeter Leiligheten skulle, tross sin minimale størrelse, fungere som deltidshjem for både far og sønn, og måtte derfor ha alle viktige funksjoner i orden.

- I tillegg ønsket klienten at boligen skulle være et morsomt og spennende sted å være for sønnen, forklarer arkitekt Jakub Szczesny fra Centrala til arkitektur- og designnettstedet Designboom.

- Dette ble utgangspunktet for planløsningen.

Dette ble gjort Ett av hovedmålene da de gikk i gang med å pusse opp den lille leiligheten, var å få utnyttet de to store vinduene til fulle.

- Dette er egentlig helt uvanlig for en leilighet på denne størrelsen, forklarer Szczesny til Bonytt.no.

- Det vanlige i denne typen studioleiligheter er ett vindu.

FARGEFEST: Den lille leiligheten er definert av sterke fargeinnslag i interiøret. Kjøkkenet kan pakkes ut ved behov. Foto: Radek Wojnar
FARGEFEST: Den lille leiligheten er definert av sterke fargeinnslag i interiøret. Kjøkkenet kan pakkes ut ved behov. Foto: Radek Wojnar Vis mer

Det neste grepet arkitektene gjorde, var å tegne inn en semi-atskilt sovealkove i det som opprinnelig var baderommet i leiligheten. Alkoven er hevet over gulvet i ca. 1 meter høyde, slik at det skulle bli plass for en vaskemaskin inne på badet, på undersiden av sovealkoven. I tillegg fikk man plass til ekstra oppbevaring.

- Her sover man komfortabelt, forsikrer arkitekten.

I tillegg benytter boligeierens sønn passasjen mellom baderommet og alkoven som klatrestativ.

Pakker ut kjøkkenet ved behov Den lille leiligheten måtte jo ha et kjøkken, men for kunden var det et ønske at dette ikke skulle ta opp for mye plass i boligen.

Løsningen ble å skjule kjøkkenet bak en dør. Også for kjøkkenbordet hadde arkitektene en smart løsning.

- For at spisebordet ikke skulle oppta noe som helst gulvplass, laget vi et system hvor bordet er en del av skapdøren som skjuler kjøkkenet, forklarer Szczesny.

- Bordet kan slås ned ved behov akkurat når man skal spise, og pakkes bort etterpå.

Når bordet ikke er nedslått, fungerer døren som et visuelt skille, og skjuler delvis den lille alkoven fra innsyn.

- Det fungerer optimalt at kjøkken og spisesone kan forandres totalt ved bare å åpne og lukke noen dører, forklarer arkitekt Szczesny.

UTNYTTET ALLE KRIKER OG KROKER: Det er ikke en millimeter av denne mini-leiligheten som ikke er benyttet. Foto: Radek Wojnar
UTNYTTET ALLE KRIKER OG KROKER: Det er ikke en millimeter av denne mini-leiligheten som ikke er benyttet. Foto: Radek Wojnar Vis mer

- Når «spisestua» ikke er i bruk, ser det ikke ut som stort mer enn et par lekre hvite skap.

Bor med farger For eieren av leiligheten var det ifølge arkitekten ønskelig med klare, sterke farger som en del av interiøret.

- Klienten har en sønn, forklarer Szczesny. - Og dermed ønsket han at boligen skulle ha en leken stil, samtidig som den skulle fungere optimalt på alle praktiske plan.

Fargene hjelper også til med å dele leiligheten inn i soner visuelt.

- Sønnens mulighet til lek og utfoldelse var også grunnen til at man droppet planen om en gjennomsiktig dør eller barriere mellom baderommet og alkoven, forklarer arkitekten.

- Nå kan han løpe og leke seg uten noen form for hindring eller begrensning.

Enkle materialer på stramt budsjett Arkitekt Jakub Szczesny forklarer at hele renovasjonen ble til på et nokså stramt budsjett.

- 6000 euro kostet prosjektet fra start til slutt, forklarer arkitekten.

- Og det inkluderte utstyr og møbler.

Szczesny forklarer at materialene brukt i leiligheten er enkle og nokså rå. Finérplater, panel og oljebasert maling.

PAKKES UT VED BEHOV: Møbler og interiørløsninger kan slås ut eller sammen alt etter behov.  Foto: Radek Wojnar
PAKKES UT VED BEHOV: Møbler og interiørløsninger kan slås ut eller sammen alt etter behov. Foto: Radek Wojnar Vis mer

- Den samme grønnfargen ble benyttet på alkoven som på hele gulvet i leiligheten.

Les også: Fullverdig bolig på 36 m2
Her finner du masse lekker inspirasjon til hagen og uteplassen
Barn som snorker er sintere enn andre barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UTNYTTET DAGSLYSET: Da arkitektene planla prosjektet var det viktig å få så mye lys som mulig inn i den lille leiligheten. Den lille sovealkoven virker dermed større enn den i realiteten er. Foto: Radek Wojnar
UTNYTTET DAGSLYSET: Da arkitektene planla prosjektet var det viktig å få så mye lys som mulig inn i den lille leiligheten. Den lille sovealkoven virker dermed større enn den i realiteten er. Foto: Radek Wojnar Vis mer