MYE KJØTT: Vi spiser rundt 80 kilo kjøtt hver i året. Mange velger helst kjøtt når vi griller, men bør vi slutte med det? Foto: Scanpix/Shutterstock
MYE KJØTT: Vi spiser rundt 80 kilo kjøtt hver i året. Mange velger helst kjøtt når vi griller, men bør vi slutte med det? Foto: Scanpix/ShutterstockVis mer

Bør vi slutte å spise kjøtt? Disse ekspertene er totalt uenige

Lege og forsker, Lars T. Fadnes, mener vi bør ikke bør spise kjøtt. Professor og forsker, Jutta Dierkes mener kjøtt er en viktig næringskilde. Her forsøker de å overbevise hverandre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Miljøhensyn, bærekraftighet, helse, etikk og dyrevelferd er faktorer å vurdere i forhold til kosthold. Helsedirektoratet anbefaler at du begrenser inntaket av bearbeidet- og rødt kjøtt, sukker og salt. Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) mener at du ikke bare kan kutte alle animalske produkter, men at det sannsynligvis vil gjøre deg friskere.

Lege Lars T. Fadnes og professor Jutta Dierkes har begge mye kunnskap og faglig tyngde når det gjelder kosthold, men enige er de ikke. Mens Jutta mener at animalske produkter er en viktig matgruppe, har Fadnes utelukkende spist plantebasert kost siden 2009.

Lars: Jeg begynte å spise plantebasert ved en tilfeldighet, men merket raskt en positiv påvirkning på min egen helse, og leste etter hvert stadig mer forskning om helseeffektene av et vegansk kosthold. Jeg oppdaget da at forskningen bekreftet det jeg selv opplevde, i tillegg til at jeg i økende grad ble klar over andre viktige gevinster ved denne livsstilen som hensyn til den globale matsituasjonen, dyreetiske hensyn og miljø- og klimaaspekter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn