Bordskikk: Slik spiser du sushi

Det er ikke farlig å spise sushien feil. Men det smaker bedre om du gjør det riktig.

DETTE GJØR DU FEIL: Skal wasabien oppi soyasausen, eller hvordan var det igjen? Og hvilken side av nigirien skal ned i sausen? Lur aldri på dette igjen, her er svaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste har etter hvert lært seg å mestre kunsten å spise med spisepinner. Men visste du at du egentlig bør spise noen av de vanligste bitene med hendene?

- Spiser du på restaurant i Japan er det ingen som vil fortelle deg om du gjør en feil, slik at du skal slippe å miste ansikt. Men det er egentlig verre at du mister litt av matopplevelsen, forteller Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon til Dagbladet.

Det er en tanke bak alle de uskrevne reglene: Du skal få et velbalansert måltid der de ulike smakene ikke slår hverandre i hjel.

Tradisjonelt tar det syv år å utdanne en sushikokk, og det spøkes med at det tar like lang tid å lære å spise sushien. De uskrevne reglene er mange, og her har vi samlet noen av dem.

Langt til nærmeste sushibar? Dinside har testet gjør det selv-sushi

Spisepinnene På sushirestaurant vil du merke et fravær av vanlig bestikk.

I hovedsak vil du kun bruke pinner, med unntak av om du starter måltidet med en miso-suppe — en suppe laget på fermentert soyabønnepasta, dashi. Da får du en stor skje i porselen. Men det er pinnene som gjerne byr på de største problemene.

- Jeg pleier å si at det aller viktigste er at du er komfortabel med pinnene. Finn en måte som gjør at du mestrer dem, det er viktigere enn at du balanserer pinnene på riktig måte, sier Chung.

n
n Vis mer

Pinnene skal alltid brukes sammen, som om de holdes sammen av en usynlig strikk. Det er dårlig bordskikk å bruke bare én pinne, og du må i hvert fall ikke spidde maten med pinnen. Må du skyve på noe, kan du eventuelt holde dem sammen, som om de var én pinne.

Det er heller ikke likegyldig hvordan du legger pinnene fra deg. På de fleste restauranter vil du finne en pinnehviler, som du kan legge pinnene på. Er det ikke slike tilgjengelig, legger du dem pent på tallerkenen. De skal ligge parallelt, ikke i kryss.

Det er kanskje ikke så aktuelt om du spiser sushi, men skulle du få servert noe annet med pinner må du for all del ikke stikke dem ned i maten og la dem stå opp. Det er slik japanerne gir ris til sjelen til avdøde personer, i begravelser eller foran et bilde, på et slags husalter.

Mat skal heller aldri sendes fra pinner til pinner, også dette fordi det har assosiasjoner til begravelsesritualer. I buddhistbegravelser sender man bein (!) ved å bruke pinner nettopp på denne måten.

Om dere er flere som deler på et fat med sushi og ikke får et eget sett med spisepinner til å forsyne dere med, er det vanlig å snu pinnene og forsyne seg med enden. På denne måten unngår du at den delen av pinnene du har i munnen kommer i kontakt med mat andre skal spise.

Det er imidlertid ikke alle sushibiter som bør spises med pinner. Temari, små sushiballer, og nigiri, klassiske risbiter med fiskestykke på toppen, spiser du best med hendene, ifølge Chung.

FUNFACT: Prøv å plukke opp pinnene, og se hvordan du holder dem. Det sies at jo høyere du holder på pinnene, jo høyere tanker har du om deg selv. Ideelt sett skal du holde omtrent på tre fjerdedeler vekk fra den enden du plukker opp maten med.

MED FINGRENE: Nigiri og temari-biter kan du gjerne spise med hendene. Foto: ELISABETH DALSEG
MED FINGRENE: Nigiri og temari-biter kan du gjerne spise med hendene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Sliter du med spisepinnene? Slik lager du sushipinner for nybegynnere - rookie sticks

Soyasausen Soyasaus er en av hjørnesteinene i det japanske kjøkken, og uunnværlig når du skal spise sushi. Den salte smaken balanserer perfekt med den sursøte eddiken risen er marinert i, om man porsjonerer den riktig.

Når du forsyner deg med soyasaus skal du ikke ta mer enn du tror du spiser. Det er det to årsaker til: Du skal ikke sløse unødvendig med maten, og soyasaus av god kvalitet er dyrt.

Det er heller ikke likegyldig hvordan du dypper bitene i sausen. Om du spiser nigiri eller temari, er det fiskebiten som skal dyppes i soyasausen. Du vipper først biten på siden, før du griper den (med fingrene) og dypper toppen i soyasausen. Dette er fordi risen ikke skal gå i oppløsning, og du skal unngå at riskorn faller av og blir liggende igjen i sauseskålen.

Du skal ikke snu biten før du spiser den, men spise den «opp ned». Spiser du makibiter er det heller ikke vanlig å legge hele snittflaten ned i soyasausen. Hold biten litt på skrå.

- Japansk mat, spesielt sushi, handler om de rene smakene. Dersom alt blir innsauset i soya, mister du den distinkte smakskombinasjonen.

Morsomt mattriks: Slik lager du kaviar av «alt», for eksempel soyasaus

Hold igjen på wasabien Wasabi er en annen viktig ingrediens i mange sushibiter. Wasabi er en rot som tørkes og males til et fint pulver, som igjen blandes ut med vann til en tykk pasta.

Wasabi er sterkt, og det er vanlig å blande det ut i skålen du får med soyasaus, men det bør du ikke gjøre. I verste fall kan kokken bli fornærmet.

SLIK SPISER DU MED PINNER PÅ ÉN: Den nederste pinnen skal hvile mellom lang- og ringfinger, og mellom tommel- og pekefinger. Foto: ELISABETH DALSEG
SLIK SPISER DU MED PINNER PÅ ÉN: Den nederste pinnen skal hvile mellom lang- og ringfinger, og mellom tommel- og pekefinger. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Det er litt som å salte eller pepre maten før du har smakt på den. Du forteller at du ikke stoler på at kokken har gjort jobben sin, forteller Chung.

Velger du nigiribiter, eller temari, har kokken hatt wasabi mellom risen og fisken, og du skal ikke trenge ekstra wasabi.

Det er sjelden wasabi i maki-ruller.

Her smører du litt wasabi på toppen av biten med pinnene, og så dypper du den andre siden i soyasausen. På denne måten får du kontrollert mengden wasabi til de ulike rullene.

Rens ganen Syltynne biter av syltet ingefær følger alltid med når du bestiller sushi. Mange sparer disse til slutt, men ingefærens funksjon er en helt annen.

- Ingefæren er der for å rense ganen. Akkurat som man gjerne kan få en sitronsorbet som hvilerett på en fin fransk restaurant, er ingefæren der for å nullstille smaksløkene mellom de ulike bitene.

Det betyr ikke nødvendigvis en bit ingefær mellom hver eneste sushibit du putter i munnen, men mellom hver nye smak.

Smart triks: Slik renser du ingefær

Lett før fett Spiser du på en ordentlig restaurant vil kjøkkenet sende ut rettene i riktig rekkefølge. Litt vanskeligere er det om du får et stort fat med mange biter, eller sitter ved et samlebånd med små fat.

TO: Den andre pinnen griper du mellom tommel- og pekefinger. Foto: ELISABETH DALSEG
TO: Den andre pinnen griper du mellom tommel- og pekefinger. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Rekkefølgen er egentlig ganske logisk, de lette smakene smakene først, og de fetere, mer smaksrike bitene etterpå, sier Chang.

Blir du presentert for ulike biter fisk, starter du for eksempel med kamskjell og torsk, før du beveger deg over på feitere fisk som laks og tunfisk. Det samme gjelder for ingredienser.

Man starter med sashimi, som bare er rå fiskestykker som gjerne serveres med en ponzu-saus, soyasaus med sitrus. Så fortsetter man med nigiribiter, små risballer med fiskestykker på, og til slutt makiruller. Skal man spise flere makiruller, starter man med de enkleste fylt med én grønnsak eller fisk, før man beveger seg over på de mer kompliserte.

I tillegg er det noen andre uskrevne regler. For eksempel har sushikokker en tendens til å starte måltidet med makiruller med agurk.

Dersom du gjør det samme kan du forvente god behandling.

Trendmat: Er grøt den nye sushien?

Sitt ved bardisken Tradisjonelle sushirestauranter har åpne kjøkken, slik at du kan se kokkene i arbeid. Er det en bardisk med bord, er det en fordel å be om å få sitte her.

Du blir servert direkte av kokken, og sushien er så nylaget som den kan bli.

TRE: Det er den øverste pinnen som skal bevege seg og gripe maten, den underste pinnen skal ligge i ro. Foto: ELISABETH DALSEG
TRE: Det er den øverste pinnen som skal bevege seg og gripe maten, den underste pinnen skal ligge i ro. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Her kan ikke kokkene gjemme seg, og maten blir ikke stående på vent, sier Chang.

Er du fornøyd med maten, og kommer du i snakk med kokken, er det god kutyme å spandere en øl. Det kan også lønne seg å komme på godfot med kokken, og høre om han har noen godbiter på lur.

- Det hender at kjøkkenet har fått fatt i noen ekstra gode biter, men så lite at de ikke kan ha det på menyen, men gjemmer det under disken, forbeholdt de hyggeligste kundene, eller de som kokken tror vil sette mest pris på det, forteller Chang.

Les og se video: Slik lykkes du med sommerrullene

Når størrelsen teller Sushibitene er laget for å spises hele. Små makiruller med én ingrediens deles i seks, to eller flere ingredienser deles i åtte.

Noen synes at spesielt nigiribitene blir for store, og deler dem i to.

Dersom en erfaren sushikokk ser dette, vil du få mindre biter neste gang. Deler du disse også i to, vil bitene bli endre mindre ved tredje servering.

Mattrygghet: Slik sørger du for at fisken er trygg

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside.

ØVELSE GJØR MESTER: Synes du det er vanskelig med pinner? Med en strikk og en liten papirbit kan du lage dine egne begynnerpinner. Foto: PER ERVLAND
ØVELSE GJØR MESTER: Synes du det er vanskelig med pinner? Med en strikk og en liten papirbit kan du lage dine egne begynnerpinner. Foto: PER ERVLAND Vis mer
IKKE TO PINNER I KORS: I Japan er dette noe av det frekkeste du kan gjøre ved bordet. Illustrasjonsfoto: ALL OVER PRESS
IKKE TO PINNER I KORS: I Japan er dette noe av det frekkeste du kan gjøre ved bordet. Illustrasjonsfoto: ALL OVER PRESS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer