Børst støvet av grillen, det er vår

Start sesongen og kjenn duften av sommer, uansett påskevær.

Vi har alle våre måter å møte våren på. Mat på grillen er for mange et tegn på at vinteren er over.

Året rundt Kanskje har du allerede kjent den innsmigrende lukta. Stadig flere griller året rundt.

Skulle det være vinter der du er, er det ingen hindring. Vintergrilling er både eksotisk. Dessuten er for eksempel sjømat på sitt beste i den kalde årstiden.

I år som det er tidlig påske, kan du risikere ymse værtyper. Er du på hytta, er det i beste fall blå sjø eller hvit snø rundt deg. For de fleste går omgivelsene mer i grått eller skittenhvitt. 

Det er på tide med et vårkick. For eksempel et grillkick.

Forberedelser er er aldri dumt. Det første jobben er å rense grillen. Mat med rester fra i fjor gir dårlig grillstart.

Bruker du gassgrill, sjekk også datostemplingen på gasslangen.

Pølsetid Pølser på grillen gjør store og små glade. De store blir gladere jo mer krydder eller høyere andel kjøtt pølsene har i seg.

De små blir ofte glade om du tuller litt med pølsene.

Grillkokken Jan Ivar Nykvist pleier å tre pølsene på et spyd og lage pølsespiraler ved å skjære sirkler med kniv inn til spydet.

Når pølsene er ferdige lirker du dem av spydet og serverer. Jo mindre gjesten er, jo mer magi.

Metoden ser du i videoen i denne saken.

Kraftig og godt Du kan jo også starte med «ventepølser» og gå over til kraftigere saker etter hvert. Serverer du med egne pølsebrød (se oppskrift) burde suksessen være sikret fra starten.

LYSERE TIDER: Mens du venter på nypoteter og sommerkål, grill foliepakker med grønnsaker eller legg tomatene på grillen. Grill grønnsakene slik om det er noenlunde mildt i været. Er det kaldt, grill en eneste ting, sett på termometeret og lag tilbehøret på kjøkkenet inne. Foto:METTE MØLLER
LYSERE TIDER: Mens du venter på nypoteter og sommerkål, grill foliepakker med grønnsaker eller legg tomatene på grillen. Grill grønnsakene slik om det er noenlunde mildt i været. Er det kaldt, grill en eneste ting, sett på termometeret og lag tilbehøret på kjøkkenet inne. Foto:METTE MØLLER Vis mer

Store kjøttstykker er kraftig og god mat som gir energi til aktive påskefolk.

Her viser grillkokk Jan Ivar Nykvist hvordan du oppnår det beste resultatet.

Tilbehøret kan være tradisjonelt, eller du kan velge mer vinterlig mat, som grillede rotgrønnsaker, kål og purre.

Ja, vi elsker burgere Å lage mat over åpen ild er den eldste måten å tilberede mat på. Og burgerne, de blir best på grillen, sommer som vinter.

Er du usikker på hvordan du får hamburgeren perfekt, smugkikk her.

Topper du burgeren med de hjemmelagde hamburgerbrødene til Dagblad-kokk Karla Siverts, løfter du maten flere hakk. Oppskriften finner du nedenfor.

Grill smart Er det kaldt der du skal grille, ta gjerne på deg en tjukk jakke, men dropp skjerfet. Det kan ta fyr eller sette seg fast.

Å ha forkle utenpå vinterjakka ser ikke lekkert ut, ta det på likevel. Å få ødelagt en dyr jakke med en gnist er dumt.

Og sats på grillhansker. Votter er ikke det samme som grillhansker.

Grilling tidlig på våren egner seg for mat som ikke krever lang tid, eller mat som kan klare seg litt alene.

Det er kjapp mat som gjelder om du vil stå ved grillen.

Skal du grille på balkongen, for eksempel, krever mange borettslag at du forpliktet til å stå ved grillen hele tiden.

Ferdig? Å vite når maten er ferdig er en kunst. Noen er så erfarne at de vet når tida er moden. Vi andre kan bruke klokka eller kjøpe et digitalt termometer.

Hvor fancy du vil ha det er opp til deg.  Det finnes termometre som sender beskjed til deg i stua om at maten har nådd ønskede temperaturen.

Det beste er å bruke grillen og innekjøkkenet samtidig. Det holder å grille én råvare, for eksempel fisk eller kjøtt. Resten av maten kan du lage inne.

Da får du smaken av sommer, uten å fryse.