Bortkastet med kortreist mat?

Det hevder miljøorganisasjon.

VERSTING: Kjøttproduksjon bidrar til store klimautslipp og det hjelper lite at kjøttet er kortreist, ifølge Framtiden i våre hender. Foto: MATPRAT
VERSTING: Kjøttproduksjon bidrar til store klimautslipp og det hjelper lite at kjøttet er kortreist, ifølge Framtiden i våre hender. Foto: MATPRAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Kjøper man kortreist mat og mat produsert i Norge, er det lett å tenke seg at maten er mer miljøvennlig. Den har ikke blitt transportert verden rundt og man sparer en større andel klimautslipp.

Men er det tilfellet? Ikke nødvendigvis, viser en fersk rapport fra Framtiden i våre hender, ikke minst hvis det er kjøtt du legger på middagstallerkenen.

- Å gjemme seg bak termen «kortreist» når en snakker om kjøtt, er meningsløst. En kan like gjerne spise kjøtt fra andre siden av kloden, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender i en pressemelding.

Det er nemlig hva du legger på tallerkenen, som er av langt større betydning for miljøet enn om maten er produsert i Norge, mener organisasjonen.

Reagerer du også på utvalget i grønnsakshyllene?

Transport utgjør liten andel Rapporten fra Framtiden i våre hender viser at hele 95 prosent av utslippene fra en kjøttmiddag er knyttet til selve produksjonen, og at transporten utgjør en svært liten del av klimautslippene.

Å velge kjøtt produsert her til lands framfor importert kjøtt, utgjør en liten forskjell for miljøets del, slår de fast, etter å ha sammenlignet klimautslipp fra en søndagsmiddag som enten er kort- eller langreist, og inkluderer storfekjøtt - eller er vegetarisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer