KJENNETEGN: Det er de nye, brente eikefatene som gir bourbon den søtlige og røkte smaken som kjennetegner brennevinet. Bildet er fra en tønneprodusent i Lebanon, Kentucky, USA. Foto: Philip Gould / Corbis / NTB Scanpix
KJENNETEGN: Det er de nye, brente eikefatene som gir bourbon den søtlige og røkte smaken som kjennetegner brennevinet. Bildet er fra en tønneprodusent i Lebanon, Kentucky, USA. Foto: Philip Gould / Corbis / NTB ScanpixVis mer

Bourbon passer like bra i cocktails som å nytes bar. To i vår test får toppkarakter

Bourbon kan lages over alt i USA, men er spesielt knyttet til sørstatene og Kentucky.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Bourbon har i alle år vært et rustikt og rimelig alternativ til de mer raffinerte single malt whiskyene.

Brennevinets historie strekker seg tilbake til slutten av 1700-tallet, men det var først rundt hundre år seinere den inntok sin nåværende form.

Bourbon kan lages over alt i USA, men er spesielt knyttet til sørstatene og da først og fremst Kentucky.

Det er fortsatt et omdiskutert tema hvorvidt navnet har sin opprinnelse i Bourbon County i Kentucky eller Bourbon Street i New Orleans.

Minst 51 % mais

Bourbon er en whiskey som må inneholde minst 51 % mais.

Utover dette er det fritt fram for hvilke kornsorter som benyttes.

Slik leser du testen • Poengene er rent kvalitative og uavhengig av pris. «Value for money» er tatt hensyn til i terningkastene.• Alle viner har en utgangsverdi på 50 poeng. Slik tolkes poengene:50-59: En uakseptabel vin. Dømt nord og ned.60-69: En under gjennomsnittlig vin med merkbare mangler.70-79: En middels vin på alle måter. Uten særpreg.80-89: God til meget god vin. Uten merkbare feil eller mangler.90-95: En fremragende vin av eksepsjonell kompleksitet og karakter.96-100: Ekstraordinær vin med alt som forventes av en klassisk vin i sitt slag.Kilde: erobertparker.com

Den høye andelen mais setter sitt særpreg på smaken og skiller bourbon tydelig fra annen whisky (skotsk)/whiskey (irsk og amerikansk).

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn