Brimi:- Det har nærmest vært en potetrevolusjon

Den næringsrike knollen er kommet på moten igjen.

UTEN FOLIE: Bakt potet kan nær sagt fylles med hva som helst du er glad i, og du trenger ikke pakke potetene inn i folie. De blir minst like gode når de bakes i ovnen uten folie rundt. FOTO: METTE MØLLER
UTEN FOLIE: Bakt potet kan nær sagt fylles med hva som helst du er glad i, og du trenger ikke pakke potetene inn i folie. De blir minst like gode når de bakes i ovnen uten folie rundt. FOTO: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For kokken på Vianvang har poteten alltid vært en kjær råvare, og han har aldri vært fristet til å bytte den bort med ris eller pasta.

Den næringsrike knollen, rik på blant annet C-vitaminer, kalium og magnesium, koker Brimi aller helst med skallet på.

Da både smaker den mer, og beholder alle næringsstoffene.

- Kokte poteter best - Har du gode poteter, er det å koke dem det beste du kan gjøre. Smaken sitter i stivelsen, så en potet som smaker mye, har mye stivelse.

Selv bor jeg i midt i et område der mandelpoteten er kongen, og jeg bruker mye mandelpoteter. Men jeg er nysgjerrig, og liker å prøve nye slag, sier Arne Brimi.

SUPER SUPPE: Dette er en særdeles velsmakende suppe laget på mandelpoteter, purre og god kraft. Sprøstekte potetstrimler er deilig topping.                  FOTO: METTE MØLLER
SUPER SUPPE: Dette er en særdeles velsmakende suppe laget på mandelpoteter, purre og god kraft. Sprøstekte potetstrimler er deilig topping. FOTO: METTE MØLLER Vis mer

Mandelpoteten er en melen potet, og kan være vanskelig å koke.

Derfor er det best å koke den på lav varme med skallet på, og passe på at den ikke koker for lenge da den lett går i stykker. 10-15 minutter er nok koketid.

Andre eksempler på gode og melne poteter er Pimpernel og Kerss Pink, og de egner seg svært godt til både potetmos og baking.

Steke, koke eller mose? Se hvilken potet du bør bruke når.

Kortreist og miljøvennlig - Vi setter grønne spor etter oss når vi spiser poteter. Det er kortreist og miljøvennlig mat, og potetdyrking funker bra i Norge.

Vi må ikke bytte bort potet med næringsfattig ris og pasta. Nå er kreativiteten blant norske bønder stor, det har nærmest vært en potetrevolusjon.

Lenge var det bare tenkt på volum, men nå er det blitt kvalitet og et større mangfold. Vi kan glede oss over et vell av ulike typer poteter, sier Brimi.  

Det store utvalget utnytter Brimi når han lager potetsalat. Da bruker han gjerne mange forskjellige poteter.

- Spennende med nye slag - Det er spennende å prøve nye slag, da kan du sammenlikne og finne hvilke poteter du liker best, sier Brimi, og blander ringerikspoteter, småpoteter fra en økologisk produsent, et par mandelpoteter og noen biter blå kongo i en stor bolle.

Dressingen er enkel og består av grov sennep og olivenolje, samt en hel boks økologisk og mager skjørost.

- Dette er fenomenalt tilbehør til både kjøtt og fisk, men potetsalat er godt og mettende i seg selv også, sier Brimi.

Smart potetskrelletriks: Se video

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer