Brimi byr på sommermat for enhver smak

Her er oppskriftene til sankthansfesten.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

BRIMIS RØMMEGRØT: Rømmegrøt hører med til midtsommerfesten på Vianvang, og den beste grøten koker Brimi med søt fløte. Foto: METTE MØLLER
GRILLET LAKSEFILET MED SYRLIG TOPPING: Med grønne asparges som tilbehør er dette både delikat og veldig sunn sommermat. Foto: METTE MØLLER
GRILLET SVINENAKKE MED BRENT PEPPER: La panna stå på svak varme og surre lenge, så blir grønnsakene søte og saftige, tipser Brimi. Foto: METTE MØLLER
LUN OST: Deilig til dessert, servert med nyrørte jordbær. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

GRILLET LAKSEFILET MED SYRLIG TOPPING: Med grønne asparges som tilbehør er dette både delikat og veldig sunn sommermat. Foto: METTE MØLLER
GRILLET LAKSEFILET MED SYRLIG TOPPING: Med grønne asparges som tilbehør er dette både delikat og veldig sunn sommermat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

For deg som er glad i å grille fisk, er Brimis gode laksefilet med syrlig topping perfekt for en fin sommerkveld.

ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Med en blanding av sjalottløk, sennep, gressløk og sitron på toppen får laksen en deilig og syrlig smak - og med grønne asparges som tilbehør er dette både delikat og veldig sunn sommermat.

- Skjær tynne render i laksen før du legger på fyllet, og grill den helt enkelt på tredobbel folie til den er nesten helt gjennomstekt. Laksen skal bare grilles på en side, det er slik jeg liker den best, sier Brimi.

Grillet svinenakke

Han liker også å grille svinenakke.

Kjøttet serverer han med småløk og tomater.

- Bruk ei panne på grillen, og surr løk og tomater i god olivenolje. La panna stå på svak varme og surre lenge, så blir grønnsakene søte og saftige, sier Brimi.

Rømmegrøt

På Vianvang hører en deilig rømmegrøt med til midtsommerfesten, og den beste grøten koker Brimi med søt fløte.

- Opprinnelig var den fineste måten å koke rømmegrøt på å bruke fersk fløte, forteller Brimi.

- Det er en kunst å koke god rømmegrøt. Det viktigste er å være tålmodig, røre og vende på grøten jevnlig så den ikke svir seg - og vente på at fettet begynner å slippe. Det pipler ut etter hvert, og kan serveres ved siden av, forklarer Arne Brimi.

• Les også: Dropp gatekjøkkenet i helga, den beste kebaben lager du selv.