Brimi gjør fisk til festmat

- Utrolig stas å servere, sier mesterkokken.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

FRISTENDE: Arne Brimis gode og hjemmelagde fiskekaker inneholder masse fisk, og lite annet. De smaker nydelig og er fristende helgemat for både liten og stor. Foto: METTE MØLLER
FISKEBOLLER MED KARRISAUS: Brimi serverer de små, delikate fiskebollene med dampede gulrøtter og sprøstekt bacon. Foto: METTE MØLLER
SMØRBRØD MED FISKEPUDDING OG REKER: Brimi serverer sin nylagde fiskepudding med reker og lakserogn. Foto: METTE MØLLER
NYSTEKTE, HJEMMELAGDE FISKEKAKER: - Dette er flott mat for både liten og stor. Det er enkelt å lage og smaker fenomenalt godt, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER

For Arne Brimi er fiskekaker en klassiker i det norske kjøkkenet som det er viktig å ta vare på. Men han vil aller helst lage fiskekakene selv, smaksette dem med litt gode urter og servere kakene rykende varme og gyllenbrune sammen med smørstekt løk.

- Nystekte, hjemmelagde fiskekaker er flott mat for både liten og stor. Det er enkelt å lage og smaker fenomenalt godt. Dessuten er det sunn og næringsrik mat, sier Arne Brimi.

FISKEBOLLER MED KARRISAUS: Brimi serverer de små, delikate fiskebollene med dampede gulrøtter og sprøstekt bacon. Foto: METTE MØLLER
FISKEBOLLER MED KARRISAUS: Brimi serverer de små, delikate fiskebollene med dampede gulrøtter og sprøstekt bacon. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han er i gang med å legge opp et fat med fiskekaker, gode poteter, revet gulrot - og masse stekt løk. God løk er viktig, og han steker den alltid lenge.

- Skjær løken i tynne skiver, bruk godt med smør og la den så surre i minst en halv time på svak varme. Da blir løken perfekt, sier Brimi.

Mye fisk Fiskekakene hans inneholder mye fisk, og lite annet. Ferdigkjøpte fiskekaker inneholder stort sett rundt 50 prosent fisk, og en fiskepudding bare 30 prosent.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det beste er å lage fiskematen sjøl, så vet man at det er ekte vare, sier Arne Brimi.

Kjøkkenmaskinen suser og går inne på kjøkkenet på Vianvang. En kilo hysefilet kjøres sammen til en glatt og fin fiskefarse.

Brimi sper med litt melk og fløte, litt og litt av gangen. Han bruker aller helst hyse til fiskemat, men torsk og sei er også godkjent.

- Hysa binder væske utrolig bra, og da trenger du få andre ingredienser. Den er i en egen klasse som farsefisk, mener Brimi.

Små, delikate boller Den nylagde fiskefarsen formes til små, delikate fiskeboller som trekkes i varm melk.

Så bruker han den samme melka til å lage deilig karrisaus, og fiskebollene blir servert med saus, dampede gulrøtter og sprøstekt bacon.

- Dette er bare utrolig godt og stor stas å servere, sier Brimi.

Selv fiskeboller kan bli festmat.

Skuespiller Toralv Maurstad har det som sin livrett, og serverte fiskeboller og rødvin til gjestene i sin 80-årsdag!

• Les også: Lei av den trauste, tørre brødskiva? Her er oppskriften på saftige smørbrød à la Brimi.