SALT OG MILDT : Fenalår og blåostkrem, fantastiske smaker til sprudlende drikke. Foto:METTE MØLLER
SALT OG MILDT : Fenalår og blåostkrem, fantastiske smaker til sprudlende drikke. Foto:METTE MØLLERVis mer

Brimi: Ostekremen er en favoritt til musserende

Lag festmat med laks og fenalår.

• Flere matsaker på db.no/mat
Hos Arne Brimi på Vianvang har fristende småsmaker en helt egen plass.

Småretter av blant annet fjellfisk og spekemat i mange varianter er det første han byr gjestene sine på når de kommer ruslende opp på sætertunet.

Gjerne sammen med et glass musserende vin.

DELIKAT: Enkelt  å tilberede, godt i munnen, fint å se på; fenalårsalat med krydret ost.  Foto:METTE MØLLER
DELIKAT: Enkelt å tilberede, godt i munnen, fint å se på; fenalårsalat med krydret ost. Foto:METTE MØLLER Vis mer

- Fenalår passer til så mye, og den klassiske varianten med tynne skiver fenalår, godt flatbrød og rømme er alltid vellykket.

For å få en vri på smaken liker jeg å piske inn litt blåmuggost i rømmen. Dette blir en mild og god ostekrem som smaker fenomenalt godt sammen med fenalår, sier Brimi.

PEPPERLAKS: Nydelig til musserende vin. Foto: METTE MØLLER
PEPPERLAKS: Nydelig til musserende vin. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Blåostkremen legger han på tynne, grove knekkebrød. Rikelig med fenalår i strimler dekker kremen.

- Dette er festmat som alle kan lage. Men det er viktig å bruke fenalår av god kvalitet, sier Brimi.

Heilnorsk Fenalår er speket lår av lam eller sau, og er særegent for Norge.

SMÅMAT : Brimi liker salte smaker til musserende drikker. Foto: METTE MØLLER
SMÅMAT : Brimi liker salte smaker til musserende drikker. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Flere og flere er opptatt av god kvalitet, og «Fenalår fra Norge» har fått status som beskyttet geografisk betegnelse.

 Kun produsenter som jobber etter bestemte krav for kjøttkvalitet, opprinnelse, saltinnhold og modning, får bruke logoen.

Brimi setter fram et fat med fenalårsalat servert på skiver av fast og krydret ost fra Beito Ysteri. Perfekt både til en forrett eller en liten munnfull før man setter seg til bords.

- Dette er rustikk og enkel mat. Vend små terninger av gode poteter inn i sennep og olje, og bland inn rikelig med fenalårstrimler, sier Arne Brimi.