Brimi tryller fram julas deiligste desserter

Perfekt avslutning på et godt julemåltid.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

SØT FRISTELSE: Gode desserter hører med til julemåltidene, og i dag serverer Arne Brimi fire fristende oppskrifter. Molter er blant hans favorittdesserter, her servert med snøfriskkrem. Foto: METTE MØLLER
BYGGRYNSKREM: Lages på samme måte som riskrem, men med byggrynsgrøt istedenfor risengrynsgrøt. Toppes med rød saus av blåbær og bringebær. Foto: METTE MØLLER
PÆRE BELLE HELENE: Brimi liker å servere denne klassiske desserten fra det franske kjøkken på Vianvang ved juletider. Foto: METTE MØLLER
SEMULEKREM MED JORDBÆRSAUS: Brimi gjør den klassiske semulepuddingen litt luftigere med krem. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

BYGGRYNSKREM: Godt alternativ til riskrem. Lages på samme måte, men med byggrynsgrøt istedenfor risengrynsgrøt. Her er den toppet med rød saus av blåbær og bringebær. Foto: METTE MØLLER
BYGGRYNSKREM: Godt alternativ til riskrem. Lages på samme måte, men med byggrynsgrøt istedenfor risengrynsgrøt. Her er den toppet med rød saus av blåbær og bringebær. Foto: METTE MØLLER Vis mer

På Vianvang er de i full gang med julebordssesongen.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Inne på kjøkkenet jobbes det iherdig over dampende gryter, og når kveldens forrett og hovedrett er servert - er det klart for å dekke det store dessertbordet.

For mange av gjestene er dette selve høydepunktet.

- Vi er stolte av dessertbordet vårt, og serverer bokstavelig talt noe for enhver smak. Både klassiske juledesserter og mer kreative varianter, sier Arne Brimi.

Moltedessert En av hans personlige favoritter er moltedesserten.

Han varierer moltene med forskjellige typer krem til, eller serverer dem lune med fløte eller gyllenstekt eggedosis.

- En veldig enkel og delikat moltedessert er rett og slett naturell molte med snøfriskkrem. Pisk sammen like deler snøfrisk og rømme, og ha i litt sukker. Legg dette lagvis i glass sammen med molter, og du har en fenomenalt god juledessert, sier Brimi.

Byggrynskrem Den populære riskremen har fast plass på Brimis dessertbord i førjulstida.

Men Brimi bytter også gjerne ut riskremen med en god byggrynskrem. Den lages på samme måte, men da med byggrynsgrøt istedenfor risengrynsgrøt.

Rød saus har han mange varianter av, og han serverer også ofte en syrlig bærsalat laget med flere typer bær, som bringebær, tyttebær og blåbær, trukket i en lake av vann, honning og mynteblader.

- En veldig god og enkel rød saus får du også av å koke blåbær og bringebær, sile av safta og smake til med sukker. Rør inn litt potetmel, sett til avkjøling og du har en anvendelig og smakfull rød saus, sier Arne Brimi.

• Les også: Disse brødene sikrer den gode helgefrokosten.