Brimis beste juledesserter

Tre gode alternativ til folkefavoritten riskrem med rød saus.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

KLAR FOR JULEFEST: På Vianvang dekkes mange julebord i desember, og i dag deler Arne Brimi tre av sine gode juledesserter med Dagbladets lesere. Foto: METTE MØLLER
KLEMENTINER I PANNE: Klementiner er vel den mest typiske julefrukten, og de smaker deilig når de er lunet på svak varme. Foto: METTE MØLLER
SVISKEKREM: En nydelig dessert som passer godt for dem som bare vil ha en liten søtsmak etter julematen. Foto: METTE MØLLER
RISKREM MED BÆRSALAT: Ønsker du en liten vri på den tradisjonelle riskremen, kan du bytte ut den røde sausen med en frisk og syrlig bærsalat. Foto: METTE MØLLER

På julekvelden foretrekker nesten halvparten av oss riskrem med rød saus.

Den populære riskremen har også fast plass på dessertbordet på Vianvang nå i førjulstida. Arne Brimi har sans for tradisjonsrike desserter som både riskrem med rød saus og moltekrem.

KLEMENTINER I PANNE: Brimi anbefaler lune klementiner som en frisk og lett variant på dessertbordet. Foto: METTE MØLLER
KLEMENTINER I PANNE: Brimi anbefaler lune klementiner som en frisk og lett variant på dessertbordet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men for å få litt variasjon bytter han gjerne ut den røde sausen med en god bærsalat. Den gjør riskremen enda friskere, og er et spennende alternativ til den klassiske røde sausen.

- Bær gir en friskhet vi gjerne ønsker etter et tungt måltid, og i tillegg setter bærene en innbydende farge på desserten. I bærsalaten bruker jeg alltid flere typer bær, som bringebær, blåbær, solbær og faktisk også tyttebær, sier Brimi.

Honning og mynteblader Han lar bærene trekke i en lake av vann, honning og mynteblader, og helst skal de stå natta over for å få riktig god og søt smak.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det er flott med juletradisjoner. Du vet, vi skal ikke tulle med juletradisjonene til folk, sier Brimi.

- Men vi skal gjerne dekke mange festbord i løpet av høytidsdagene, og da er det fint å kunne variere med forskjellige gode desserter. For mange er desserten selve høydepunktet, og spesielt ungene er alltid spente på hva som er til dessert.

Lune klementiner Ingen jul uten klementiner, og Brimi anbefaler lune klementiner som en frisk og lett variant på dessertbordet.

 

- Klementiner er vel den mest typiske julefrukten, og de smaker nydelig når de er forsiktig lunet, sier Brimi mens han rister knuste valnøtter og timian i jernpanna.

Så drysses alt sammen over de varme, saftige klementinene.

- Ønsker du en litt mektigere dessert, så server gjerne nypisket krem til, sier kokken.

Sviskekrem Svisker hører med i jula, og på dessertbordet på Vianvang står det små glass med sviskekrem på rekke og rad.

En helt nydelig dessert som passer godt for dem som bare vil ha en liten søtsmak etter julematen.

Dessuten skal svisker være godt for fordøyelsen.

- Hva spiser du sjøl til dessert på julekvelden?

KLAR FOR JULEFEST: På Vianvang dekkes mange julebord i desember, og i dag deler Arne Brimi tre av sine gode juledesserter med Dagbladets lesere. Foto: METTE MØLLER
KLAR FOR JULEFEST: På Vianvang dekkes mange julebord i desember, og i dag deler Arne Brimi tre av sine gode juledesserter med Dagbladets lesere. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Hjemme hos oss har vi alltid sjokolademousse. Det bestemte ungene da de var små, og nå er det blitt vår juletradisjon, sier Arne Brimi.