GUL GLEDE: Spander noen minutter, lag sausen selv.. Prøv Brimis enkle oppskrift nedenfor. Foto: METTE MØLLER
GUL GLEDE: Spander noen minutter, lag sausen selv.. Prøv Brimis enkle oppskrift nedenfor. Foto: METTE MØLLERVis mer

Brimis enkle og raske sennepssaus - et must til gravlaksen

Hjemmelaget gir smaken av fest.

• Flere matsaker på db.no/mat

Gravlaks med sennepssaus slår an hos store og små. 

Det er stor forskjell på laksen du kjøper og den du graver selv. Det samme gjelder sausen.

Har du ikke prøvd før, start med Arne Brimis enkle og raske sennepssaus.

Klassiker Sennepssaus er tradisjonelt tilbehør som du kan lage flere dager før festen.

Når dagen kommer, er det bare å skjære laks og brød og sette sausen på bordet.

En annen fordel er at du får den smaken du vil ha.

Gul glede Sennep er ikke sett på som så veldig eksklusivt, men statusen er på vei opp. Sennepshylla i butikken er etterhvert full av sennep med smak av urter og bær.

Mange kokker sverger til sennep i maten. 

GUL GLEDE: Sennepsblomsten har ikke vært høyt ansett. Nå er den på vei oppover i mat-hierarkiet. Og den klassiske sennepssausen slår aldri feil. Foto:SCANPIX
GUL GLEDE: Sennepsblomsten har ikke vært høyt ansett. Nå er den på vei oppover i mat-hierarkiet. Og den klassiske sennepssausen slår aldri feil. Foto:SCANPIX Vis mer

Frøene fra den knallgule blomsten kan gi et skikkelig smakskick.

Sennepssausen til Brimi ligger mange hakk over den sennepen du spruter over pølsa på gatekjøkkenet. 
 
Dijon Brimi bruker dijonsennep i sin saus. Hvilken sennep du vil bruke, er opp til deg.

Dijon er ikke noe hvilket som helst sted. Den franske byen startet sennepsproduksjon allerede i middelalderen, og fikk allerede på 1600-tallet enerett på å produsere sennep.

Maille-sennepen herfra er den mest kjente i Norge.
 
Moutarde Maille startet i 1720, faktisk som en kur mot pest, og har overlevd tre monarkier, to keiserdømmer, fem republikker, fem europeiske kriger og to verdenskriger.

Det kan  altså være noen grunner til å velge fransk, selv på nasjonaldagen.