NANBRØD: Det er forbløffende enkelt å lage nanbrød hjemme. Ha full guffe på komfyren! Foto: Erik Hannemann
NANBRØD: Det er forbløffende enkelt å lage nanbrød hjemme. Ha full guffe på komfyren! Foto: Erik HannemannVis mer

Brød til maten

Nanbrød og foccacia gjør maten din bedre.


||| På restauranter serverer de nesten alltid brød til. Det er selvsagt en billig garanti for at du blir mett, men det er også noe som garantert alle liker. Flere grunner: man tilfredstiller de akutt sultne, med brødet får du opp den gode sausen, brødet (om det bakes der) skaper en av verdens beste dufter i lokalet.

To perfekte brødtyper Det er særlig to brødtyper jeg gjerne serverer med med maten. Det er focaccia og nanbrød.

Foccacia er et veldig bondsk, lettlaget, italiensk brød. Man blander sammen ingrediensene og legger deigen i en stor form. Det er også en finfin måte å kvitte seg med oliven, hvitløk, skinkerester etc du måtte ha til overs. Her er det bare å bake dem inn i brødet og gi dem nytt liv.

Focaccia passer perfekt til alle italienske pastaretter - særlig de med skikkelig god tomatsaus.

Nanbrødet Nanbrødet er også lett å lage. Det skal bare ca fem minutter (se oppskriften nedenfor) å steke i ovnen. Da er det lett å servere rykende ferskt brød til maten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nanbrød er selvskrevent til indisk mat, særlig denne smaksbomben.

Brødoppskriftene finner du nedenfor. Kos deg!

Vil du ha gode oppskrifter i postkassen din hver fredag? Klikk her

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter

Nanbrød Her er den lettvinte oppskriften på nanbrød.

INGREDIENSER
500 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss sukker
0,5 pk tørrgjær
3 dl yoghurt naturell
4 ss olje
1 stk egg

FREMGANGSMÅTE Bland mel, bakepulver, salt, sukker og gjær i en bolle. Pisk egget. Ha i egg, olje og yoghurten og elt til en glatt deig. Ha eventuelt i litt mer mel.
Hev deigen til dobbel størrelse.
Varm opp ovnen til maks temperatur og sett på grillelementet. La stekebrettet også bli skikkelig varmt.
Del deigen i åtte like store deler. Kjevle bitene runde eller pærefomede, omtrent en halv centimeter tykke (noen liker dem tykkere - du finner ut hvordan du vil ha dem).
Stek etter eller to av gangen. Legg de kjevlede leivene på det varme stekebrettet. Sett det inn i ovnen på øverste rille. Følg med hele tiden. Dersom de blåser seg opp så mye at brødene kommer i kontakt med grillelementet må du sette det på midterste rille.
Det varierer litt hvor lang tid de skal steke alt fra 3 til 8 minutter. Følg med! Ta brødene ut før de svir seg.

Focaccia Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

INGREDIENSER
600 g hvetemel
3 dl vann
3 ss olje
1 ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen
2 stilk rosmarin
2 ts tørrgjær
15 stk sorte oliven
2 fedd hvitløk
10 stk soltørkede tomater

FREMGANGSMÅTE
Bland sammen 3 spiseskjeer olje, mel, salt og gjær. Ha i litt og litt av vannet og kna det sammen til en smidig deig.
Skjær tomatene i biter og hvitløkfeddene i skiver. Bland oliven, tomater og hvitløk inn i deigen. Ha deigen i en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndle og sett den til heving. Den skal omtrent doble seg i størrelse.
Kna deigen igjen. Legg den i en stor, firkantet ildfast form (du kan også steke det uten form). Deigen skal være omtrent 6 centimeter tykk. Dekk til og la den etterheve i ca 20 minutter.
Dypp fingrene i mel og la små forsenkninger i deigen. Sett små kvister med rosmarin i hullene. Hell på sjenerøst med olje og dryss over flaksalt.
Stek brødet i ovnen på 180 grader i 30-35 minutter.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Suveren meksikansk helgemat

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.