FENGSELSBRØD: Fint å se på, godt å spise og en suksess både bak murene og hos ungdomskoleelever. Oppskriften finner du nedenfor. Prøv selv. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
FENGSELSBRØD: Fint å se på, godt å spise og en suksess både bak murene og hos ungdomskoleelever. Oppskriften finner du nedenfor. Prøv selv. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMMVis mer

Brødet som slo an i fengselet

Holdt matkurs for innsatte. Dette brødet tok kaka.

• Flere matsaker på db.no/mat
Et sirkelrundt, gyllent brød ble uke etter uke tryllet fram i fengselet under ledelse av Margrethe Ytreland Vistnes, faglærer i ernæring, helse og miljøfag.

Å bake samme brød hver uke ga rutine og andre ting å tenke på.

Det fungerte også som en forberedelse til hverdagen utenfor murene.

Det fristende brødet er fullt av linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og havre. Pluss kulturmelk.

- Brødet gikk ned på høykant. Siden er det blitt hetende fengselsbrød, sier kokebokforfatter og faglærer i ernæring, Margit Vea. 

Sammen med Ytreland Vistnes er hun aktuell med kokeboka «Brødskiva», hvor fengselsbrødet deles, uavhengig av bopel.

Les også: Slik baker du brød som Arne Brimi

Gjør kroppen glad Kokeboka er en hyllest til hjemmebakt brød, ekte pålegg og smakfullt tilbehør.

MAT BAK MURENE: Å lage mat er for mange en kjærkommen avveksling i en monoton fengselshverdag, erfarte Margit Vea (t.v) og Margrete Ytreland vistnes, kokebokforfattere og lærere, som begge har undervist innsatte i matlaging. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
MAT BAK MURENE: Å lage mat er for mange en kjærkommen avveksling i en monoton fengselshverdag, erfarte Margit Vea (t.v) og Margrete Ytreland vistnes, kokebokforfattere og lærere, som begge har undervist innsatte i matlaging. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

De to forfatterne slår et slag for bedre korn, litt egeninnsats på kjøkkenet - og lang hevetid.

Glad i å lage mat? Prøv å lage ditt eget pålegg.

- Hvis du planlegger litt, kan du sette deigen før favorittprogrammet på tv. Så kan brødet heve mens du koser deg, sier hun.

Legg i bløt De to forfatterne er tilhengere av å bløtlegge kornet før du bruker det, en metode ikke alle kjenner fordelene ved.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Når kornet bløtlegges blir det lettere å ta opp næringen. Bløtlegging gir også bedre fordøyelse. Kort sagt en gavepakke til kroppen, sier Vea.

GROVE HORN: Grovt og sunt kan også være lekkert og godt. Til høyre grove horn, som du gjerne kan fylle med smør og urter eller ost. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
GROVE HORN: Grovt og sunt kan også være lekkert og godt. Til høyre grove horn, som du gjerne kan fylle med smør og urter eller ost. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

Fengselsbrødet ble i starten lagd med kort hevetid. Nå er oppskriften utviklet.

-Ved å bruke mindre gjær, lage en løsere deig og la den heve lenger brytes flere ufordøyelige stoffer ned og brødet blir bedre for tarmen. Små triks gjør maten sunnere, sier Ytreland Vistnes.

Les også: Du baker ikke bedre brød enn dette.

Fengselsbrødet er grovt og fullt av næring. Vil du skeie ut med noe ekstra godt, anbefaler de to grove horn, fylt med smør og urter, eller med ost. Oppskriften finner du nedenfor.

Etter matundervisningen i fengselet gikk turen for Margrethe Ytreland Vistnes videre til ungdomsskolen. Også der ble fengselsbrødet populært.

-Folk flest liker hjemmebakt brød. Så enkelt er, sier hun.