FENGSELSBRØD: Fint å se på, godt å spise og en suksess både bak murene og hos ungdomskoleelever. Oppskriften finner du nedenfor. Prøv selv. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
FENGSELSBRØD: Fint å se på, godt å spise og en suksess både bak murene og hos ungdomskoleelever. Oppskriften finner du nedenfor. Prøv selv. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

Brødet som slo an i fengselet

Holdt matkurs for innsatte. Dette brødet tok kaka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere matsaker på db.no/mat
Et sirkelrundt, gyllent brød ble uke etter uke tryllet fram i fengselet under ledelse av Margrethe Ytreland Vistnes, faglærer i ernæring, helse og miljøfag.

Å bake samme brød hver uke ga rutine og andre ting å tenke på.

Det fungerte også som en forberedelse til hverdagen utenfor murene.

Det fristende brødet er fullt av linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og havre. Pluss kulturmelk.

- Brødet gikk ned på høykant. Siden er det blitt hetende fengselsbrød, sier kokebokforfatter og faglærer i ernæring, Margit Vea. 

Sammen med Ytreland Vistnes er hun aktuell med kokeboka «Brødskiva», hvor fengselsbrødet deles, uavhengig av bopel.

Les også: Slik baker du brød som Arne Brimi

Gjør kroppen glad Kokeboka er en hyllest til hjemmebakt brød, ekte pålegg og smakfullt tilbehør.

MAT BAK MURENE: Å lage mat er for mange en kjærkommen avveksling i en monoton fengselshverdag, erfarte Margit Vea (t.v) og Margrete Ytreland vistnes, kokebokforfattere og lærere, som begge har undervist innsatte i matlaging. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
MAT BAK MURENE: Å lage mat er for mange en kjærkommen avveksling i en monoton fengselshverdag, erfarte Margit Vea (t.v) og Margrete Ytreland vistnes, kokebokforfattere og lærere, som begge har undervist innsatte i matlaging. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

De to forfatterne slår et slag for bedre korn, litt egeninnsats på kjøkkenet - og lang hevetid.

Glad i å lage mat? Prøv å lage ditt eget pålegg.

- Hvis du planlegger litt, kan du sette deigen før favorittprogrammet på tv. Så kan brødet heve mens du koser deg, sier hun.

Legg i bløt De to forfatterne er tilhengere av å bløtlegge kornet før du bruker det, en metode ikke alle kjenner fordelene ved.

-Når kornet bløtlegges blir det lettere å ta opp næringen. Bløtlegging gir også bedre fordøyelse. Kort sagt en gavepakke til kroppen, sier Vea.

GROVE HORN: Grovt og sunt kan også være lekkert og godt. Til høyre grove horn, som du gjerne kan fylle med smør og urter eller ost. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
GROVE HORN: Grovt og sunt kan også være lekkert og godt. Til høyre grove horn, som du gjerne kan fylle med smør og urter eller ost. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

Fengselsbrødet ble i starten lagd med kort hevetid. Nå er oppskriften utviklet.

-Ved å bruke mindre gjær, lage en løsere deig og la den heve lenger brytes flere ufordøyelige stoffer ned og brødet blir bedre for tarmen. Små triks gjør maten sunnere, sier Ytreland Vistnes.

Les også: Du baker ikke bedre brød enn dette.

Fengselsbrødet er grovt og fullt av næring. Vil du skeie ut med noe ekstra godt, anbefaler de to grove horn, fylt med smør og urter, eller med ost. Oppskriften finner du nedenfor.

GROVE HORN

Spis dem som de er, eller fylle dem med litt smør og urter, eller ost. Denne deigen kan du også lage rundstykker av. Har du mer gjær i deigen, hever den raskere.

(16 små horn)

Du trenger:
4 dl melk
10 g gjær
2 ss smør
2 ts honning
1 ts salt
4 dl sammalt hvete, fin
2 dl sammalt hvete, grov
2 dl havregryn
ca. 3 dl hvetemel
melk til pensling
ev. valmuefrø til pynt

Slik gjør du:
Varm opp melka i en liten kjele til 37 °C. Hell melka i en bakebolle og smuldre i gjæren. Tilsett smør, honning og salt.
Rør inn sammalt mel, havregryn og nesten alt hvetemelet. Bland forsiktig sammen, i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deig til horn skal ikke eltes som til brød, men bare blandes lett sammen for å gi luftig bakverk. Tilsett mer hvetemel hvis nødvendig.

La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Strø hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del deigen i 2 emner. Kjevle hvert emne til en rund leiv med en diameter på ca. 30 cm. Del hver leiv i 8 like storetrekanter eller «pizzastykker». Rull trekantene sammen inn mot midten, og sett dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Form dem gjerne i en bue.

La hornene etterheve i 30-60 minutter til de ser luftige og fine ut. Pensle dem med melk ogstrø eventuelt valmuefrø over før du setter brettet i ovnen. Hornene skal stekes til de ergylne og gjennomstekte.

Steketemperatur: 220 °C, steketid: ca. 12 minutter
 
Kilde: Brødskiva, Cappelen Damm

Etter matundervisningen i fengselet gikk turen for Margrethe Ytreland Vistnes videre til ungdomsskolen. Også der ble fengselsbrødet populært.

-Folk flest liker hjemmebakt brød. Så enkelt er, sier hun. 

FENGSELSBRØD

Begge forfatterne bak boka «Brødskiva» har holdt matlagingskurs i fengsel. Dette brødet ble svært populært og fikk navnet fengselsbrød.

(2-3 brød)
Steketemperatur: 200 °C
Steketid: 40-50 minutter

Du trenger:
1 l kulturmelk (spar litt til å pensle brødene med)
10—20 g gjær
2 ss vann
2 ss rørsukker
2 never solsikkefrø
2 never linfrø
2 never havregryn
500 g sammalt grov hvete
3 ss olje eller romtemperert smør
1 liten ss salt
ca. 500 g hvetemel
½ dl sesamfrø

Slik gjør du:
Merk: Eltingen er viktig for at brødet skal bli saftig og fast og ikke smule når det er ferdigstekt.Det er også mulig å la brødet heve natten over i kjøleskapet. Bruk i så fall kald melk.

Varm opp kulturmelka i en kjele til 37 °C.
Løs gjæren opp i litt vann i bakebollen og ha i sukker. Hell i den lunkne melka.
Bland først inn frø og sammalt grovt mel. Tilsett olje eller smør, salt, og deretter hvetemel til deigen er passe fast. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Dersom du elter for hånd, er det tyngre.
La deigen heve i 2-3 timer. Form deigen til brød og legg dem i langpanne dekket med bakepapir.
Etterhev brødene i 1 time. Snitt brødene med en skarp kniv, pensle med litt kulturmelk og dryss over sesamfrø. Stek brødene midt i ovnen.
 
Kilde: Brødskiva, Cappelen Damm

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer