Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Brudd på vikeplikt svir også for syklister

Fikk 25 prosent mindre i erstatning etter ulykken.

KUTT: Bryter du trafikkreglene som syklist, risikerer du å få mindre erstatning fra forsikringsselskapet ved et uhell. Foto: COLOURBOX
KUTT: Bryter du trafikkreglene som syklist, risikerer du å få mindre erstatning fra forsikringsselskapet ved et uhell. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Ikke bare kan brudd på vikeplikten føre til en ulykke, det kan også gi kutt i forsikringen.

For bilister er dette velkjent, men visste du at det også gjelder hvis du er syklist? 

Det gjør det selvsagt, og hvis du er usikker på de nye vikepliktsreglene, er det bare å lese seg opp.

Syklist skyld i uhellet Saken som er behandlet i Finansklagenemnda tidligere i april, gjelder en hendelse hvor en syklist er blitt påkjørt av en bilist i et kryss som ikke var lysregulert.

Ifølge Finansklagenemndas vedtak kom syklisten inn i krysset fra venstre, og ble påkjørt av en bilist som kom kjørende fra syklistens høyre side. Altså var det syklisten som hadde vikeplikt. Syklisten skal ha sett bilen og forsøkt å øke farten for å komme over krysset i tide.

Det gjorde han derimot ikke.

Dermed endte det opp med påkjørsel, noe syklisten selv mener skyldtes høy fart og uoppmerksomhet fra bilistens side. Men dette var verken forsikringsselskapet, eller Finansklagenemnda i ettertid, enige i.

Etter nemndas syn var det uaktsomt å dels sykle ut i krysset og unnlate å forsikre seg om at bilføreren ville stoppe. De mener derfor at syklistens brudd på vikeplikt og fartsøkningen er hovedårsaken til ulykken.

Forsikringsselskapet kan derfor gi avkorting på 25 prosent av erstatningen, slår nemnda fast.

Flere grunner til kutt i forsikringen Det er slett ikke første gang DinSide skriver om såkalt avkorting på forsikringen. Dersom du som forsikringstaker har opptrådt uaktsomt og det har ført til at uhellet fant sted, vil du i mange tilfeller få mindre i erstatning fra forsikringsselskapet.

Typiske eksempler på dette er om du legger fra deg bilnøklene og bilen blir stjålet, eller parkerer i en nedoverbakke og ikke bruker håndbrekket.

Også på reise risikerer du mindre erstatning hvis du ikke passer godt nok på tingene dine, og disse blir stjålet.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere sykkelsaker får du her:
Så stor skal avstanden være ved forbikjøring av syklister
Syklistenes vanligste trafikktabber

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!