HVERDAGEN FUNGERER: Åtte-åringen Ådne fikk ADHD-diagnosen for tre år siden. Et kurs, riktig medisinering og faste rutiner har fjort hverdagen mye enklere for pappa Roy Willy, som her er på en av mange fisketurer med sønnen, og resten av familien. Foto: INGUN A. MÆHLUM
HVERDAGEN FUNGERER: Åtte-åringen Ådne fikk ADHD-diagnosen for tre år siden. Et kurs, riktig medisinering og faste rutiner har fjort hverdagen mye enklere for pappa Roy Willy, som her er på en av mange fisketurer med sønnen, og resten av familien. Foto: INGUN A. MÆHLUMVis mer

Bruk av ADHD-medisiner eksploderer blant norske barn

100 prosent økning!

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): 34000nordmenn bruker i dag ADHD-medisin. Ekspertene anbefaler nå at andre tiltak settes i verk før det skrives ut medisiner.

- MANGE HAR NYTTE AV MEDISINER ADHD-medisiner har vært tillatt for voksne siden 1997. Nytt av i år er at det nå, siden mai, er tilbake på blå resept også for voksne. Michael B. Lensing, spesialpedagog ved Oslo universitetssykehus, disputerte tidligere i juni med sin doktoravhandling om behandling av voksne ADHD-pasienter i ulike aldersgrupper. Han fant at de som hadde fått medikamentell behandling i mer enn to år, rapporterte om bedre fungering enn de som hadde blitt behandlet kortere tid. - I mitt utvalg var det et redusert ADHD-symptomtrykk etter to års behandling. For noen voksne med ADHD vil medisiner alene være tilstrekkelig. De fleste vil trenge mer koordinerte tiltak over lengre tid. - Mange vil ha behov for læringsstrategier, mestringsstrategier og hjelp til hvordan de skal strukturere hverdagen. De må få hjelp til å lære ikke å droppe ut av jobb eller relasjoner. - Lege og sosialhelsetjeneste må samarbeide om tilretteleggingen, sier Lensing. Valg av yrke kan påvirke hvor plagsomme symptomene er. - En del voksne sier de har nytte av medisiner. Det kan være sammenhenger med hvilket yrke de har. Stillesittende arbeid kan være mer plagsomt. Et yrke med full fart og spenning kan være mer i takt med aktivitetsnivået og tilstanden. - Vi kjenner ikke langtidseffekten av sentralstimulerende midler, sier psykologiprofessor Willy-Thore Mørch.

- Rundt 120 000 nordmenn har ADHD, men ikke alle vet om det. Den store økningen i medisinbruk ligger nå hos de eldre, sier Tor Eikeland, spesialrådgiver i interesseorganisasjonen ADHD Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn