Du leser nå Dagbladet Pluss

Bruk av ADHD-medisiner eksploderer blant norske barn

100 prosent økning!

HVERDAGEN FUNGERER: Åtte-åringen Ådne fikk ADHD-diagnosen for tre år siden. Et kurs, riktig medisinering og faste rutiner har fjort hverdagen mye enklere for pappa Roy Willy, som her er på en av mange fisketurer med sønnen, og resten av familien. Foto: INGUN A. MÆHLUM
HVERDAGEN FUNGERER: Åtte-åringen Ådne fikk ADHD-diagnosen for tre år siden. Et kurs, riktig medisinering og faste rutiner har fjort hverdagen mye enklere for pappa Roy Willy, som her er på en av mange fisketurer med sønnen, og resten av familien. Foto: INGUN A. MÆHLUMVis mer

(Dagbladet): 34000nordmenn bruker i dag ADHD-medisin. Ekspertene anbefaler nå at andre tiltak settes i verk før det skrives ut medisiner.

- Rundt 120 000 nordmenn har ADHD, men ikke alle vet om det. Den store økningen i medisinbruk ligger nå hos de eldre, sier Tor Eikeland, spesialrådgiver i interesseorganisasjonen ADHD Norge.

Det har siden 2000 vært en massiv økning i antall nordmenn som bruker ADHD-medisiner. 34 021 nordmenn gikk i 2013 på ADHD-medisiner. Halvparten av disse er under 20 år.

Økningen har vært på 100 prosent i denne aldersgruppa. For dem fra 20 til 39 år var det en økning på 400 prosent fra 2000 til 2010.

- Det er ikke helt klart hva som driver denne økningen. Noe kommer av økt kunnskap blant helsepersonell om at jenter også kan ha ADHD, samt at voksne i økt grad får diagnosen, sier Heidi Aase, avdelingsdirektør ved divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet (FHI).