Bruk lang tid på maten

Da blir den mye bedre.

GOD MAT: Skal maten bli skikkelig god, bør du også bruke god tid på den. FOTO: Christopher Sjuve
GOD MAT: Skal maten bli skikkelig god, bør du også bruke god tid på den. FOTO: Christopher SjuveVis mer

Ta det rolig.

Det er et godt tips.

Og selv om det slettes ikke alltid er sånn, så er det beste i verden å ha god tid på kjøkkenet.

Faktisk er det så mange som liker tanken på sakte mat, slow food, at 100.000 mennesker i over 150 land nå er medlem av Slow Food. Slow Food Norge har egen side.

OPPSKRIFT PÅ FINT BRØD BAKT MED SURDEIG: Bli en mester til å bake med surdeig Marit Røttingsnes Westlie
OPPSKRIFT PÅ SURDEIGSBRØD MED RUG: Bak saftig rugbrød med surdeig! Marit Røttingsnes Westlie
Oppskrift på paella Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ GRAVLAKS: Det tar deg under ett minutt å lage gravlaks. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ CANELES: Her er oppskriften på de herlige, franske caneles. Foto: Clotilde Dusoulier

Filosofien bak Slow Food er ikke bare å bruke god tid på kjøkkenet. Det begynte i 1986 da Mc Donalds skulle etablere seg i Roma, rett ved de Spanske trappene. Carlo Petrini var en sentral skikkelse i denne protesten som ga støtet til oppstarten av organisasjonen.

Slow Food var en reaksjon mot globaliseringen av maten og matfatet. Maten man spiser i Norge eller Hellas er uttrykk for en unik kultur som har utviklet seg, og globaliseringen (at maten blir likere verden over) er med på å forflate livet.

Å promotere lokale smaker og spesialiteter, lokale bønder og andre som tar mat på alvor er en viktig del av arbeidet.

Oppskrifter som tar lang tid Spør du noen i bevegelsen hva de spiser er ikke nødvendigvis svaret mat som tar lang tid å lage. Navnet Slow Food er en protest mot Fast Food og alt som fører med en matkultur som fremmer rask, industriell og plastpakket monoton mat.

Likevel har navnet inspirert meg til å samle noen oppskrifter som tar skikkelig lang tid å lage. Det er ikke dermed sagt at det er så mye arbeid involvert. Poenget er å la tiden jobbe for deg - og ikke la deg bli en slave av tiden selv.

Derfor finner du her en kort presentasjon av oppskrifter spesialiteter som tar lang tid å lage.

Kos deg.

Brød: Surdeig, knekkebrød eller verdens beste brød? Heldigvis er det mange som har oppdaget verdens brød og hvordan det bakes. Saken er at dette brødet er lettere å bake enn vanlig brød, ettersom du ikke skal kna det. Men, du må ha et døgn (mer eller mindre) på deg.

Hakket kulere er faktisk å lage seg en egen surdeig. Har du en slik i gang kan du gå i gang med det mange mennesker elsker å holde på med, nemlig baking av surdeigsbrød. En ting er at smaken er mer interessant, men om du behøver andre grunner til å spise surdeig - så sjekk her (ekstern, engelskspråklig lenke).

Du kan også lage knekkebrød av surdeig.

Baking: Det beste franske bakverket? Franskmennene kan dette med baking bedre enn noen andre. Nasjonen som står bak den fantastiske eplekaka tarte tatin har også tilført canelés til den gastronomiske stjernehimmelen. Caneles oppsto i Bordeaux. Ettersom det gikk med en voldsom mengde eggehviter for å gjøre vinen klar og ren, ble det naturlig nok et veritabelt overskudd på eggeplommer. Og de ble brukt blant annet til caneles.

I dag finnes det like mange oppskrifter med eggehviter som uten. Og det spiller ikke særlig stor rolle for smaken. I oppskriften du finner nedenfor er det 3 egg eller 5 eggeplommer. Det kule med den her er at du lar røra stå over natten, eller helt opp til tre dager i kjøleskapet. Så steker du den i ovnen.

To forslag til for deg med god tid Avslutningsvis tar vi med en gravlaks, som du ikke bruker mer en et minutts tid på å gjøre i stand, så gjør kjøleskapet resten av jobben.

Og så er det paella da. Det tar ikke så lang tid som et døgn, men du må ha litt tid på kjøkkenet. Og der er det godt å være.

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene
10 retter med kjøttdeig
Gryterettene som redder hverdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Forretter og småretter|Pålegg