KALKUNEN ER I OVNEN: Godt innpakket i flere stekeposer. Steketermometeret er på plass. Foto: Jan Thoresen
KALKUNEN ER I OVNEN: Godt innpakket i flere stekeposer. Steketermometeret er på plass. Foto: Jan ThoresenVis mer

Bruk oppvaskmaskinen som dampovn

Din hemmelige dampovn.

Vi hadde hørt rykter om at det gikk an, men vi hadde aldri prøvd det selv. Med enkle forberedelser blir kalkunen supergod når du langtidskoker den i oppvaskmaskinen.

Det er slettes ikke noe galt å lage kalkun på den tradisjonelle måten, og servere den med waldorfsalat, men dette måtte prøves.

Du har sikkert hørt om sous-vide, som er den hippeste kokketeknikken akkurat nå. Men da trenger du en spesialmaskin og må vakuumere kjøttet. Hvorfor ikke gå for denne enkle løsningen? Du bruker stekeposer istedenfor vakuum, og du bruker oppvaskmaskinen. Jepp, oppvaskmaskinen.

SURR SAMMEN: Kalkunen er bundet opp med bomullshyssing. Beina er surret sammen og en tråd rundt hele for å holde vingene på plass. Foto: Jan Thoresen
SURR SAMMEN: Kalkunen er bundet opp med bomullshyssing. Beina er surret sammen og en tråd rundt hele for å holde vingene på plass. Foto: Jan Thoresen Vis mer

Du kan bruke en vanlig oppvaskmaskin. Men noen maskiner egner seg ikke. Sjekk om du har en maskin som vasker ganske varmt. Det går til nød om du har et program på 65 grader, men da tar det laang tid (hele dagen). Men om du har en maskin som vasker på over 70 grader, se etter kjeleprogrammmet, skal denne metoden funke bra.

Pass på at du ikke lar maskinen gå på noen økonomifunksjon eller lignende og velg det varmeste vaskeprogrammet. All maten ligger inne i flere lag med stekeposer, så ikke noe smak fra oppvaskmaskinen smitter over på kalkunen. Jeg ville likevel passet på at det ikke var skyllemiddel i maskinen og heller ikke såpe.

Du trenger ingen ny oppskrift på selve kalkunen, bruk den klassiske kalkunoppskriften nedenfor. Men du må gjøre noen modifikasjoner på selve stekingen.

Bruk steketermometer på kalkunen For det første må du bruke steketermometer for å ha en viss kontroll. Det er jo vanskelig å vite akkurat hvor lenge og med hvilken temperatur din maskin vasker.

VIKTIGE POSER: Bruk mange stekeposer slik at vannet ikke kommer inn til kjøttet. Foto: Jan Thoresen
VIKTIGE POSER: Bruk mange stekeposer slik at vannet ikke kommer inn til kjøttet. Foto: Jan Thoresen Vis mer

Jeg anbefaler at du binder opp kalkunen med en hyssing, men dette er ikke helt nødvendig når du bruker stekepose. Du binder beina sammen og surrer en tråd rundt kroppen så vingene holdes inntil. Så gnir du inn krydder og smør, slik som beskrevet i oppskriften nedenfor. Bruk henda og pass på at smøret er mykt. Det blir ganske klinete. Det er bra, fordi nå skal du tre kalkunen inn i stekeposen.

Bruk den største stekeposen du kan finne. Kjøp nok, for det kan hende noen revner. Klem den smørfylte kalkunen inn i stekeposen. Det er den vanskeligste biten. Kast inn litt hvitløk og løk slik det står i oppskriften.

Når du har klart det, tar du en ny stekepose motsatt vei. Til slutt tar du en tredje pose samme vei som den første. Hvis det er mulig, knyt eller lukk igjen posene. Hvis kalkunen er så stor at posen ikke vil lukke, er du likevel bra berget nå med trippel pose. Du kan eventuelt slå et bånd eller hyssing rundt posen, slik du ville gjort med en julegave.

Beregn lang dampsteketid på kalkunen Nå er det klart for steking. Du må beregne lang steketid. Electrolux lagde en veileder på oppvaskmaskinkalkun for et par år siden. De anbefaler 55 minutter per kilo kalkun. Vår kalkun var over sju kilo, så her var det bare å la den gå hele dagen. Min Siemens oppvaskmaskin hadde sykluser på drøye to timer. Jeg regnet med å måtte bruke minst åtte timer. Pass på å bruke det varmeste programmet på maskinen. Målet er en kjernetemperatur på 65 til 70 grader, avhengig av hva du liker (eller hva du klarer å få til i oppvaskmaskinen).

HVITLØK, SMØR OG SALVIE: Steketermometeret er på plass i brystet på kalkunen. Den er gnidd inn med hvitløk, smør og fransk salvie. Foto: Jan Thoresen
HVITLØK, SMØR OG SALVIE: Steketermometeret er på plass i brystet på kalkunen. Den er gnidd inn med hvitløk, smør og fransk salvie. Foto: Jan Thoresen Vis mer

Legg kalkunen nederst i maskinen. Pass på at ikke posen blir spiddet av pinnene i maskinen. Legg den eventuelt på et fat, om det blir vanskelig. Kjør vaskeprogrammet. Sjekk steketermometeret mellom hver syklus. Sett av minst seks timer til dette, så det er best å ta det på en fridag.

Husk å la kalkunen hvile i et kvarter før du skjærer den opp.

Vi anbefaler ikke at du lager stuffing til kalkunen. Da blir den tørrere. Dessuten øker det steketida dramatisk.

Hva om den ikke blir varm nok Via steketermometeret ser du utviklingen i kjøttemperaturen for hver syklus. Du sparer deg selv for mye tid om kalkunen allerede er romtemperert. Det kan ta opp til tre dager når den er frosset. Tin den i kjøleskap de to første dagene. Men om du ser at dette går for sakte, og gjestene snart skal komme, er det ingen skam å ettersteke den i stekeovnen. Sett den på 180 grader og ta den ut når termometeret står på 65 grader, så blir skinnet deilig også. Om du får det ekstra travelt, kan du ta en nødexit. Skjær ut de enorme brystfiletene og lårene og legg dem i en langpanne i ovnen. Kjøttet blir litt tørrere, men du kan fortsatt poste bilder på Facebook av at du dampet den i oppvaskmaskinen.

KOK POTETENE OGSÅ: Kalkunen er i oppvaskmaskinen. Har også lagt inn en pose med poteter, kuttet dem opp for å være sikker på at de ble kokt. Foto: Jan Thoresen
KOK POTETENE OGSÅ: Kalkunen er i oppvaskmaskinen. Har også lagt inn en pose med poteter, kuttet dem opp for å være sikker på at de ble kokt. Foto: Jan Thoresen Vis mer

PS: Fortell oss i kommentarfeltet om du har testet dette og hvordan du gikk. Fortell gjerne også hvor stor kalkunen var og hvor lang tid det tok og hvilket vaskeprogram du brukte. :)

Les også:
Slik stabler du riktig i oppvaskmaskinen
Oppskrift på kalkun - slik blir kalkunen god
Test av konjakk 2012

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.