- Bruker du «bare» 20 kroner på hver ting koster den plutselig 480 kroner

Hevder dyre adventskalendere gir bortskjemte barn.

JULEKALENDER: En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB viser at nordmenn i gjennomsnitt planlegger å bruke 270 kroner på julekalender i år - en økning på 31 prosent fra i fjor. Foto: METTE MØLLER
JULEKALENDER: En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB viser at nordmenn i gjennomsnitt planlegger å bruke 270 kroner på julekalender i år - en økning på 31 prosent fra i fjor. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis barna får dyre gaver gjennom hele desember, blir det en vane å få gaver - og de setter mindre pris på det de har. Resultatet blir bortskjemte barn som krever mer og mer, sier Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykiatri ved Universitetet i Tromsø.

En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB viser at nordmenn i gjennomsnitt planlegger å bruke 270 kroner på julekalender i år - en økning på 31 prosent fra i fjor.

Inntil 8000 kroner Jo høyere inntekt, desto mer er vi villige til å betale for julekalender.

- Mange velger å lage pakkekalendere og 24 ting kan fort bli dyrt. Bruker du «bare» 20 kroner på hver ting koster plutselig kalenderen 480 kroner. Jo flere barn, desto dyrere, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

En undersøkelse forsker Anita Borch ved Statens Institutt for forbruksforskning ( SIFO) gjorde i 2012 viste at enkelte bruker inntil 8000 kroner på adventskalendere.

Den gangen svarte 47 prosent av den voksne befolkningen at de ga minst én kjøpekalender, mens 22 prosent ga minst én julekalender med kalendergaver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer