VINNERnE OG TAPERNE I RENTEFESTEN : Mens boligeiere kan glede seg over lavere rente, er det blitt dyrere å ha kredittkort. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
VINNERnE OG TAPERNE I RENTEFESTEN : Mens boligeiere kan glede seg over lavere rente, er det blitt dyrere å ha kredittkort. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Bruker du kredittkort? Slik unngår du gjeldsfella

Scarlet Marginean (42) finansierte utstrakt shopping med kredittkort og dyre forbrukslån. Til slutt ble gjelda helt uoversiktlig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mens boligeiere kan glede seg over lavere rente, er det blitt dyrere å ha kredittkortgjeld.

Til tross for at styringsrenta er historisk lav, er rentenivået på kredittkortgjeld på samme nivå som i 2008 - da Norges Banks styringsrente lå fem prosent høyere.

- Rentenivået på boliglån, innskudd og vanlige låneprodukter har sunket i takt med styringsrenta de siste åra. Med kredittkort har vi ikke sett den samme utviklingen. Enkelte kredittkortleverandører har til og med satt renta litt opp etter 2008, sier redaktør og daglig leder av Finansportalen.no, Elisabeth Realfsen.

- Knapt mulig å klare seg uten - Det er viktig at forbrukerne vet at denne type betalingsmiddel ikke er tilgang til kreditt du skal ha over lang tid, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.- Kredittkort er et effektivt betalingsmiddel. For moderne mennesker er det knapt mulig å klare seg uten, iallfall for folk som reiser mye. Å dra kortet er en gangbar internasjonal valuta, sier han.I framtida kan det komme nye digitale betalingsløsninger og flere nye aktører på markedet, tror Staavi. Da er det viktig at forbrukerne vet hva de gjør.Hans inntrykk er at renta på kredittkort historisk sett ikke i like stor grad blir påvirket av det generelle rentenivået.- Det er ikke meningen at du skal ta opp gjeld på denne type låneprodukter. Det er det viktig å ha i bakhodet. Da spiller det heller ikke så stor rolle om renta er 15 eller 30 prosent. Det er ikke slik du skal finansiere livet ditt, sier Staavi.

Les Hallgeir Kvadsheims tips nederst i artikkelen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn