+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Bruker for lang tid på å søke hjelp ved symptomer på hjerneslag

Halvparten kommer for seint - sjekk når du skal ringe 113.

VENTER FOR LENGE: Omtrent halvparten av slagpasientene kommer for seint fordi de bruker lang tid på å bestemme seg for om de skal søke hjelp for symptomene sine, viser en ny studie der 350 pasienter ved Ahus ble undersøkt. Foto: COLOURBOX
VENTER FOR LENGE: Omtrent halvparten av slagpasientene kommer for seint fordi de bruker lang tid på å bestemme seg for om de skal søke hjelp for symptomene sine, viser en ny studie der 350 pasienter ved Ahus ble undersøkt. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): Ved hjerneslag er det viktig å reagere raskt. Økt bruk av blodproppløsende behandling, såkalt trombolyse, gjør at stadig flere pasienter får en mye bedre prognose.

Det virker best når behandlingen skjer raskt, og må gjøres innen 4,5 timer etter slaget, men mange kommer ikke til sykehuset fort nok.

Omtrent halvparten av slagpasientene kommer for seint fordi de bruker lang tid på å bestemme seg for om de skal søke hjelp for symptomene sine, viser en ny studie der 350 pasienter ved Ahus ble undersøkt.

Studien er nylig publisert i Journal of Stroke and Celebrovascular Disease.

- I snitt brukte slagpasientene rundt to timer på å bestemme seg for å gjøre noe. Man får sjelden store smerter ved slag, og kan tenke at det er noe som går over, sier Kashif Faiz, seksjonsleder og overlege ved nevrologisk avdeling ved Ahus.