INNEHOLDER PALMEOLJE: "Palmeoljen er bra i kombinasjon med andre oljer siden dette gir en fettsammensetning som er tilpasset små barn", hevder Småfolk. FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
INNEHOLDER PALMEOLJE: "Palmeoljen er bra i kombinasjon med andre oljer siden dette gir en fettsammensetning som er tilpasset små barn", hevder Småfolk. FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM FotoVis mer

- Bruker palmeolje i grøten for å spare penger

Omstridt olje i barnegrøter fra Småfolk og Hipp.

Barnemat-produsenten Småfolk gjorde ikke så bra i vår store test av havregrøt. I likhet med barnematprodusenten Hipp bruker Småfolk palmeolje i sine barnegrøter og flere andre produkter.

Palmeolje er kjent som en versting av både miljømessige og helsemessige årsaker. Oljen er billig, men fører til avskoging i viktige regnskogsområder, særlig i Malaysia og Indonesia. Men det er ikke bare regnskogene som ikke har godt av palmeolje-produksjonen.

- Den gir en økning i kolesterolnivået, som annet mettet fett. I Norge har vi over 50 prosent mer mettet fett i kostholdet enn det vi trenger, sier Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap, til foreldreogbarn.no.

Reaksjonen blant forbrukere er temmelig negativ. Mange sier bastant nei i vår sjekk på Facebook. At mange foreldre er opptatt av det, viser også denne diskusjonen på barnimagen.no.

Denne lista, utarbeidet av Grønn hverdag og Regnskogfondet, viser enkeltprodukter som inneholder palmeolje.

- Gir god smak Svenske Semper, selskapet som lager Småfolk-produktene, forsvarer sin bruk av palmeolje.

"Ved å blande sammen de forskjellige oljene får vi en sammensetning som gir barnet et godt tilskudd av det gode fettet. Palmeoljen har også betydning for grøtens smaks- og lagringsegenskaper", skriver Semper i et svar til en forbruker på forumet tettinttil.no.

Småfolk presiserer at de har valgt å være åpne på at grøtproduktene inneholder palmeolje, ved å angi det på pakkene.

"Vi bruker en oljeblanding av palme-, raps og solsikkeolje for å få den beste fettsammensetningen som vi ønsker i våre grøter", skriver Semper i forumsvaret.

I grøt og morsmelkstillegg Semper skriver:

"Semper BabySemp morsmelkerstatning og tilskuddsblanding inneholder palme-, raps-, palmekjerne-, solsikke-, og algesoppolje. Palmeoljen er bra i kombinasjon med andre oljer siden dette gir en fettsammensetning som er tilpasset små barn. Ved å blande sammen de forskjellige oljene får vi en blanding som gir barnet et godt tilskudd av det gode fettet. I tillegg til at produktet har en balansert fettsammensetning er det også gunstig for morsmelktilleggets smak og lagringsegenskaper. "

I Småfolks grøter er andelen mettet fett oppgitt til å være 1,5-1,8 g per porsjon.

Produsenten Hipp, som bruker økologiske ingredienser i sin barnegrøt, sier de kontinuerlig vurderer ingrediensene de bruker, men at forandringer skal være til beste for barnet og miljøet.

- Hipp bruker en blanding av sertifisert, økologisk holdbar raps-, solsikke og palmeolje, har ernæringsansvarlig Agneta Kjällman i Hipp tidligere sagt til Klikk.no.

- Små mengder er ufarlig Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet har tidligere uttalt til til klikk.no at foreldre trygt kan gi barna sine ferdiglaget barnegrøt, selv om de fleste typene på markedet inneholder palmeolje.

- I de små mengdene det her er snakk om, er jeg ikke bekymret for bruken av palmeolje i barnegrøt, sier Øien.

Hun påpeker at barnematprodusenter er underlagt svært strenge krav. Foreldre kan føle seg trygge på at de gir barna sine en god og fullverdig ernæring. Hipp, Nestlé og Småfolk/Semper bruker alle palmeolje i sine produkter.

- Barn skal ha en viss andel mettet fett i kosten. Ut fra et ernæringssynspunkt er ikke palmeolje "verre" enn andre typer mettet fett, sier avdelingsdirektøren.

- Billig og bekvemmelig Christian Drevon er enig i at små mengder ikke nødvendigvis er helseskadelig. Men det er heller ikke helsemessige årsaker at palmelolje blir valgt, mener han.

Ifølge Drevon bør andelen mettet fettet ikke overstige 10 prosent av energiinntaket. Selv om andelen er liten i barnegrøtene, er det primært økonomiske hensyn som gjør at det brukes palmeoplje, hevder professoren.

- Grunnen til at de bruker det er at det er billig. De andre forklaringene er en kjent taktikk for å slippe å gjøre endringer. Det handler om bekvemmelighet, sier Drevon.

Småfolk/Semper har ikke besvart våre henvendelser i dag.

Les også:

Ti gode grunner til å lage babymaten selv

Derfor er den ene løken 800 prosent dyrere

Slik spiser hele familien for 1000 kroner i uka

TEST: Velg den sunneste grøten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKEPTISK: Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. FOTO: UiO
SKEPTISK: Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. FOTO: UiO Vis mer