Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Brukte kvalitetsdekk bedre enn nye billigdekk

Sjekk testen.

NI DEKK: Vi testet brukte premiumdekk mot tilsvarende nye dekk og billige varianter. FOTO: Knut Arne Glesne
NI DEKK: Vi testet brukte premiumdekk mot tilsvarende nye dekk og billige varianter. FOTO: Knut Arne Glesne Vis mer

Det er veldig fristende å spare penger på dekk. Tilbudene rundt omkring er mange, både for dekk alene og for komplette felgpakker. Det gjør at du kan kjøpe deg større hjul for samme pengesum som bare gummien til de standardmonterte felgene dine koster.

Men om du synes ting som sikkerhet, kjøreegenskaper, komfort og drivstoff er viktig, er det bare én ting å gjøre: Kjøp kvalitetsdekk!

Det er enkelt å utvikle et dekk med fantastiske bremseegenskaper på vått føre, eller med ekstremt grep på tørr asfalt, men å få den rette kombinasjonen av egenskaper på vått og tørt, med god komfort og lav rullemotstand, og samtidig gjøre dem holdbare over tid, krever mye tid og penger. Da er det naturlig at sluttresultatet også koster noe ekstra.

Vår test, med tre ulike størrelser av nye premiumdekk, de samme størrelsene fra budsjettmerker, og med brukte premiumdekk som fortsatt har godt med mønster igjen, viser tydelig forskjellene.

Store forskjeller på vått føre Gummiblandingen i premiumdekkene, kombinert med et godt mønster, gjør at de presterer godt ved alle forhold. De brukte premiumdekkene har naturligvis varierende kvalitet, men presterer likevel godt på både vått og tørt. Testens eldste dekk, det brukte Bridgestone-dekket, viser imidlertid at utviklingen går fremover - gummiblandingen i dekket er ikke særlig god sammenlignet med i de andre dekkene.

På tørt føre er forskjellene mellom dekkene små, det er på vått man virkelig ser forskjellene. Her presterer de rimelige, nye dekkene dårlig - gummiblandingen og mønsteret er ikke optimal for slikt.

Nei, dette betyr ikke nødvendigvis at det ene merket du ser i testen er bra og det andre dårlig; dette er ment som en indikasjon på hvordan forskjellene mellom dyre og rimeligere dekk er. Unntak finnes, men vårt klare råd er at du kjøper dekk fra store, anerkjente produsenter. For dette er også en indikasjon på at dekkutvikling virker.

Ikke kjøp budsjettdekk Selvsagt er det mye penger å spare på å handle dekk. Det finner du raskt ut ved å ta en ringerunde og be om tilbud på et gitt dekk. Men å spare penger på å kjøpe et budsjettmerke i stedet for et premiummerke, vil vi ikke anbefale.

I trafikken bør vi ta vare på alle sikkerhetsmarginene vi kan få. Og når bonusen i tillegg er lavere forbruk og bedre komfort, bør valget være enkelt.

BREMSER BEDRE: Spesielt på vått føre er premiumdekkene bedre enn de billige. Det gjelder også de brukte dekkene. FOTO: Knut Arne Glesne
BREMSER BEDRE: Spesielt på vått føre er premiumdekkene bedre enn de billige. Det gjelder også de brukte dekkene. FOTO: Knut Arne Glesne Vis mer

Testen av de brukte dekkene viser også at kvalitetsdekk holder seg godt over tid. Med andre ord kan ekstrakostnaden gjerne fordeles over dekkenes levetid - du har nemlig hele tiden fordeler av investeringen.

Les også:

Er store hjul bare jåleri?
Mercedes kabriolet til 150.000 kroner
Ødelegger ryggen på dekkskifte

Klikk på bildet for å se en større versjon av tabellen.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media