Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

AFP

Brygger opp til ny strid: AFP-pensjonister kan få mindre

For dem som har lang tid igjen til pensjonsalder, vil det ikke være lurt å basere seg på at AFP skal ha like stor verdi som i dag, mener ekspert.

ALT ELLER INGENTING: Vilkårene for AFP i privat sektor er strenge: enten kvalifiserer man til AFP eller ei. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
ALT ELLER INGENTING: Vilkårene for AFP i privat sektor er strenge: enten kvalifiserer man til AFP eller ei. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer

I dag er AFP i privat sektor et betydelig gode. Når man regner om AFP til kontantverdi, er den verdt mellom én og halvannen million kroner. Men hva skjer med AFP når ordningen skal evalueres før nyttår? Skal alle arbeidstakere i privat sektor få AFP – eller ingen?

- AFP-ordningen kan bli for dyr for bedriftene, mener pensjonsekspert Ernst Hagen i Gabler Investment Consulting, aktuell med boka «Maks pensjon».

AFP-ordningen i privat sektor i dag har ikke tilstrekkelig kapital til å dekke kravene fra arbeidstakerne, mener han.

- Arbeidsgiverne betaler en årlig premie til det private AFP-fondet som skal finansiere arbeidsgivernes andel av AFP-pensjonen. AFP-fondet har i dag en kapital som nærmer seg 30 milliarder kroner. Det er likevel ikke nok til å dekke forpliktelsene på tross av de årlige tilførslene.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?