Brystvorten kan avsløre kreft

En kul i brystet er bare ett symptom på brystkreft.

SJEKK BRYSTET: 1 av 10 kvinner vil få brystkreft i løpet av livet. Er du flink til å undersøke deg selv, er det lettere å oppdage.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SJEKK BRYSTET: 1 av 10 kvinner vil få brystkreft i løpet av livet. Er du flink til å undersøke deg selv, er det lettere å oppdage. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Hvert år får ca 2700 kvinner i Norge brystkreft. 1 av 10 kvinner vil få brystkreft i løpet av livet, og sykdommen er den hyppigst forekommende kreftformen hos kvinner i den vestlige verden.

Kvinner blir oppfordret til å undersøke seg selv for at en potensiell brystkreft lettere skal kunne oppdages på et tidlig stadium. Men hva er det du skal se etter når du undersøker deg selv? De fleste vet at kuler i brystet kan være et tegn, men visste du at kløe, eller inntrukket brystvorte også kan bety brystkreft?

Her er ni tegn på brystkreft du kan oppdage selv:

1. Kuler i brystet For at man skal kunne kjenne kulen i brystet, må den vanligvis være rundt 1 cm i diameter. Kuler som er mindre enn det, kan oppdages på ultralyd eller mammografi.

- Damer mellom 50 og 69 år blir innkalt til mammografi hvert annet år. Mange små kuler oppdages da. For kvinner under 50 er det vanlig at de kjenner en kul selv, sier Ellen Schlichting, seksjonsleder dr.med. for bryst- og endokrinkirurgi på Oslo universitetssykehus.

I karakteristiske tilfeller er en kreftkul vel avgrenset og atskillig hardere enn det normale brystvevet, men kan også være bløt og diffust avgrenset mot normalvevet. Det skriver Schlichting i boka Brystkreft - en informasjonsbok.

Mange kuler i brystet kan være ufarlige. Men det er umulig å kjenne om det er en kreftkul eller en annen type kul du har i brystet.

- Ingen, ikke engang vi som har undersøkt hundrevis av kuler, kan kjenne på en kul og si om den er god- eller ondartet. Kjenner du en ny kul, må den utredes, sier Schlichting.

2. Kuler under armene - Kuler under armene, som forstørret lymfeknute, kan være et uttrykk for brystkreft med spredning, sier Schlichting.

Hun understreker at kuler under armene ikke må være kreft. Har man en infeksjon, eller bare en vanlig forkjølelse, kan man oppleve å bli øm eller hoven under armene. Hvis kulene ikke forsvinner med sykdommen, bør du dra til lege.

Ifølge Schlichting kan kuler under armene også være et tegn på en annen kreftform, for eksempel lymfom, som er kreft i lymfevevet.


3. Inntrukket brystvorte Rundt fem prosent av kvinner med brystkreft får dette symptomet.

- Ofte trekker brystvorten seg litt tilbake om svulsten ligger rett under brystvorten, sier Schlichting.


4. Kløe Kløe på brystet forekommer hos noen brystkreftpasienter, men er ikke et veldig vanlig symptom.

- Rundt fem prosent opplever eksemliknende forandringer rundt brystvortene, og det kan klø, bekrefter Schlichting.

5. Sårhet, rødhet og appelsinhud Noen opplever at huden endrer seg og ser litt ut som appelsinhud. Det er ifølge Schlichting et tegn på at svulsten har kommet ganske langt.

- Man bør reagere på alle hudforandringer, sier hun.

6. Størrelsen og konturen på brystet endrer seg Noen kvinner har bryster som ser ulike ut, og som har gjort det i mange år. Merker du derimot at det ene brystet begynner å se annerledes ut enn det andre, og at dette har skjedd i voksen alder, kan det være et tegn på brystkreft.

- Reager hvis det ene brystet plutselig begynner å skifte form. Et bryst med kreft kan bli både større og mindre enn det vanligvis er, sier Schlichting.

7. Væsking fra brystvorten Ifølge Kreftforeningen er væsking fra brystvortene oftere et tegn på en godartet tilstand enn på brystkreft.

- Væsken kan være klar eller gul, melkeaktig, brun, gulgrønn eller tydelig blodtilblandet. Noen medikamenter kan også forårsake væsking fra brystvortene, skriver Kreftforeningen.no.

- Oppdager du blod fra brystet, kan det være et tegn på brystkreft, sier Schlichting, selv om også hun understreker at væsking fra brystvortene oftest er helt ufarlig.

- En godartet svulst i melkegangene er den vanligste årsaken, sier hun.


8. Sår på huden som ikke vil gro - Har du sår på huden som ikke vil gro, kan det være et tegn på en langtidskommet svulst, sier Schlichting.


9. Smerter i brystet - Brystkreft kjennetegnes sjelden av smerter, men unntak kan være brystkreftsvulster som vokser raskt, skriver Kreftforeningen.

Schlichting beskriver smertene som typiske stingsmerter. Smerter eller følelse av spreng i brystene rett før menstruasjon er vanlig, og sjelden et tegn på brystkreft. Brystsmerter kan også være et tegn på hjerteinfarkt.

Slik undersøker du deg Schlichting anbefaler å undersøke seg selv rundt en gang i måneden.

- Gjør det når du dusjer, eller smører deg inn med bodylotion. Bruk smørebevegelser over, og rundt brystene, oppfordrer hun.

- Still deg også foran speilet med armene over hodet for å se om du ser noen forandringer fra måned til måned, sier Schlichting.

Har du store bryster, kan det være bedre å utføre undersøkelsen liggende, siden brystet da er "flatere", og det dermed kan være lettere å kjenne kuler.

Ikke glem å kjenne godt etter høyt opp i armhulen, og ikke undersøk deg for ofte.

KUL I BRYSTET: For at man skal kunne kjenne kulen i brystet, må den vanligvis være rundt 1 cm i diameter. Kuler som er mindre enn det, kan oppdages på ultralyd eller mammografi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KUL I BRYSTET: For at man skal kunne kjenne kulen i brystet, må den vanligvis være rundt 1 cm i diameter. Kuler som er mindre enn det, kan oppdages på ultralyd eller mammografi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Gjør du det for ofte, kan det være vanskeligere å oppdage endringer. Kvinner som menstruerer fremdeles, bør vente en til to uker etter at blødningene startet. Det er fordi brystene i begynnelsen av menstruasjonen ofte er ømme og vanskelige å undersøke, skriver Schlichting i Brystkreft - en informasjonsbok.

Menn som får brystkreft Tidligere har vi skrevet om Rune, som opplevde å få brystkreft da han var 47 år gammel. Rundt 14 norske menn rammes av brystkreft i året.

- Symptomene er like for menn som for kvinner, men kuler er ofte lettere å oppdage hos menn, siden de har mindre bryst, sier Schlichting.

Hvordan forebygge brystkreft? Det er noe du selv kan gjøre for å redusere risikoen for brystkreft.

- Ikke drikk for mye alkohol, vær fysisk aktiv og unngå overvekt, sier Schlichting.

Hun oppfordrer også kvinner til å være forsiktige med østrogen i overgangsalderen.

- Det bør bare brukes en kort periode, maks i et par år, sier hun.

Det å få barn tidlig er også en fordel, men får du barn først etter fylte 30 år, har det ingen beskyttende effekt.

Les også:
Mulig eggstokkreft var baby hos Aase (46)
Slik finner du din biologiske alder
8 tegn på at du har et helseproblem
Les flere artikler om brystkreft her

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.